4p
Immár egy évtizede tölti be a német kancellári posztot Angela Merkel, de mostanában csökken a népszerűsége, a gondok pedig tornyosulnak. Vajon a 10 év a sok, vagy a gondok lettek kezelhetetlenek? És mivel kell megküzdenie az utódnak?

A kontinens ura is

2005-ben, amikor Angela Merkel lett Németország első embere, ez nagy lépésnek tűnt. Egyrészt először lett az országnak női vezetője, másrészt 15 évvel az egyesülés után a gyengébb, mondhatni vesztes félből, az NDK-ból származó személy került erre a posztra. Sok évig minden szép és jó volt, noha válság válságot követett. A válságok azonban nem németek, hanem európaiak voltak, de működő közös európai szervek híján a legnagyobb gazdaságú országra, Németországra maradt a gondok java.

Ez az, ami viszont egy idő után már sok lett, tulajdonképpen bárkinek igen megterhelő lenne. Nem elég, hogy döntéseket kell hozni, ezeket 27 országgal állandóan egyeztetni is kell. Ez rendkívül stabil embert kíván, olyat, aki időben fel is ismeri, hogy ez egy nem működő rendszer, a legnagyobb jogán kezdeményeznie kell egy működő európai mechanizmus létrehozását.

Rendezetlen Európa

A válságok ugyanis önmagukat generálják, pont a nem megfelelő működési mechanizmus miatt. A portugál, spanyol, görög stb. euró válságok azért következhettek be, mert az euró bevezetésekor nem határozták meg a tagországok számára szigorúan követendő és be is tartatható szabályokat, melyek elengedhetetlenek egy közös valutához. Így viszont csak idő kérdése volt, hogy egy vagy több tagállam pénzügyileg fegyelmezetlenkedni kezd, és akkor a legnagyobbnak kell oltani a tüzet, hogy egyben maradhasson az övezet.

Miután ez lezajlott pár éve, idén újra kezdték a görögök. Kifejezetten az európai vezetők hibája volt, nem kis részben a kancelláré, hogy ezt hagyták hónapokig húzódni. Ráadásul még a szemtelenkedő Ciprasz is azt hajtogatta, ha csak Merkellel kéne tárgyalni, mindent elérne, vagyis kihúzná belőle a világ összes pénzét.

Teréz anya lett

És itt jelentkezett a következő probléma: a világ közvéleménye elkezdett jótevőként, mondhatni Teréz anyaként tekinteni Merkelre, akitől csak kérni kell, mindent megad. Ezt a látásmódot aztán milliók, tízmilliók vették át, főleg a legzűrösebb országok lakói, és hosszú sorokban megindultak az egész világot a szárnya alá vevő, a jólétet mindenkivel megosztó anyukához. A menekültek csak Németországot és Merkelt emlegették, más jóléti ország eszükbe sem jutott. Ez jelzi, micsoda pszichológiai torzulás jött létre, isteni lényként kezdték kezelni a német vezetőt.

Ez tovább romlott azzal, hogy ő a szerepnek próbált is valamennyire megfelelni, próbálta Cipraszból is kihozni a jóindulatot, nem lehetett, csak erővel. A menekülteket is próbálta mind befogadni, reménykedve, hogy majd csak elapad a menet. De hát nem apadt el, csak olaj lett a tűzre. Merkel egy kicsit Gorbacsovra emlékeztet, aki egy óriási birodalmat örökölt meg, és azt megpróbálta a legjobb szándékkal, galamblelkűen irányítani. De egy országot, pláne egy kontinensnyit, nem lehet így, mert elsöprik, ahogy ez történt is vele.  Merkel azonban egy választott vezető, ő a helyén van, bár a választók elsöpörhetik, de csak 2017-ben. Addig pedig a jelenlegi politika kétséges, hogy folytatható-e.

Nehéz feladat vár az utódra

Előfordulhat persze, hogy Merkel már nem akar irányvonalat váltani, jólelkű kancellárként akar a történelem számára megmaradni, az elkerülhetetlen lépéseket az utódjára hagyja, és idő előtt visszavonul. Ez nem lenne szokatlan megoldás, hisz a 10 év nem kevés, a kezdetben rendkívül sikeres és népszerű Margaret Thatchernek is menni kellett menet közben 11 év után. Általában sem jó, ha valaki túl hosszú időt tölt a csúcson, nem véletlen, hogy az amerikai elnök ideje is 8 évben van limitálva.

De mi is vár a következő német vezetőre? A legfontosabb, és elkerülhetetlen feladata lesz, hogy gatyába rázza az Európai Uniót, mert anélkül nem lehet kezelni a menekültkérdést, vagy az időről időre megjelenő válságokat. A nagy dilemma az lesz, hogy egy működő európai struktúrát fog-e kialakítani, vagy a jelenlegi viszonyok maradnak egy erős Németországgal, akinek szíve nem lágyul meg sem egy szemtelen miniszterelnöktől, sem a menekültektől, hanem képes ezeket ésszerűen, de humánusan kezelni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Készültségbe helyezték a lengyel légierőt, ukrán erőműveket támadott az orosz hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 17:55
Az utca emberén túl a biztonsági apparátust is megrázta a moszkvai terrortámadás. Alla Pugacsova szovjet popikon „külföldi ügynök” lett
Makro / Külgazdaság Trükköznek a cigarettagyártók, de hoppon maradhatnak
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 17:11
Az európai országok egészségvédelmi hatóságai, és az EU döntés-előkészítő szervezetei levadásszák a legújabb „dohányzást helyettesítő” cigarettapótlót is, amit egyelőre nem terhelnek extraadók.
Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG