BUX
36 606.35
+1.44%
+521.00
OTP
10 570.00
+3.22%
+330.00
MOL
2 014.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 950.00
+0.65%
+45.00
MTELEKOM
397.00
+0.51%
+2.00
 
2019. április 18. 13:15

A Magyar Katolikus Egyház templomai a súlyos káresetekre is rendelkeznek biztosítással, közölte a Privátbankár.hu-val az egyház sajtószolgálata. Ingatlanjaikat 2021-ig a Generali biztosítja. A mai Kormányinfón megtudtuk azt is, hogy a kormány egyelőre nem rendelt el állapotfelmérést a kulturális örökséghez tartozó épületek körében, és még arról sem döntött, hogy támogatja-e anyagilag a Notre-Dame újjáépítését.

A Mátyás-templom a Budai Várban. Forrás: David Spigiel/Wikipédia

Súlyos károk esetére is be vannak biztosítva a Magyar Katolikus Egyház ingatlanjai, közölte a Privátbankár.hu-val  a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata.

„A biztosítók a fedezetbe vont kiemelten nagy értékekre viszontbiztosítási szerződést kötnek, így természetesen súlyos káresetek bekövetkeztekor sem okoz problémát a kifizetés.”

A Magyar Katolikus Egyházat a Generali biztosítja

Az egyház ingatlanjainak biztosítását évtizedek óta a Generali Biztosító Zrt. végzi, az együttműködést legutóbb 2021-ig hosszabbították meg. Az olasz anyacég, amelynek a Vatikán is részvényese, Európa számos országában – elsősorban Olaszországban – szolgál a katolikus egyház biztosítójaként.

Korábbi közlések szerint a biztosítás több mint ötezer ingatlanra – templomra, kápolnára, plébániára, érseki és püspöki palotára, szociális intézményre, valamint iskolára – terjed ki, amelyek összességében „milliárdos értéket” képviselnek.

A Magyar Katolikus Egyház ingatlanvagyonába tartozik például a Mátyás-templom, amely 1999-ben került vissza a tulajdonába.

A Notre-Dame-ért a francia állam felel

A hazai templomok biztosításának kérdése azután merült fel, hogy hétfőn részben leégett a párizsi Notre-Dame.

„Ismereteink szerint a franciaországi helyzet más, mert az ottani templomok (Elzász-Lotaringia kivételével) a szekularizáció következtében állami tulajdonban vannak, fenntartásuk is állami feladat”

- hívta fel a figyelmet az MKPK. Emiatt elvileg nem okoz gondot, hogy a Notre-Dame-nak nincs külön biztosítása, hiszen ott áll mögötte tulajdonosként az állam.

„A francia állam hatalmas, nagyobb bármely biztosítónál, tehát valószínűleg maga biztosítja nem csak az épületet, de a benne lévő fontos műalkotásokat is”

- jelentette ki a Marketwatchnak Robert Read, a Hiscox biztosító egyik vezetője. Várhatóan a helyreállítás költségeinek nagy részét is ő fogja állni. A lap szerint Franciaországban az állam az összes, 1905 előtt épült egyházi épületet birtokolja, amelyeket ingyen ad bérbe az egyháznak.

Nem biztosítható minden

Mezei Csaba, a Magyar Biztosítók Szövetsége vagyonbiztosítási tagozatának elnöke ugyanakkor a G7-nek azt mondta, hogy Magyarországon a kiemelt műemlékvédelmi építmények biztosításának nincs kialakult gyakorlata.

Szerinte ennek az a fő oka, hogy az ilyen építmények – mint a Parlament vagy az Operaház – olyan összértéket képviselnek, amelynek a biztosítási díja olyan magas lenne, amit nem hiszi, hogy az üzemeltető vagy a tulajdonos kifizetne.

Az egyházi ingatlanok biztosításával kapcsolatban kifejtette: a díjat légköbméter alapján határozzák meg, és ugyan „értékét tekintve” is súlyozzák az egyházi objektumokat, de „igazából ez a szorzószám sem tudja követni a valódi eszmei értéket”.

Itthon még nem rendeltek el állapotfelmérést

A párizsi tűzvész nyomán mindenesetre több uniós állam is elővigyázatossági intézkedéseket tesz vagy készül tenni. A lengyel belügyminiszter kiegészítő tűzvédelmi ellenőrzéseket rendelt el a műemléképületekben, a spanyol kulturális és sportminiszter pedig közölte, hogy indokoltnak tartja a jelentős épületek felülvizsgálatát.

Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem rendelt el állapotfelmérést a magyar kulturális örökségbe tartozó épületek körében, közölte kérdésünkre Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor reméli, hogy ezt a megfelelő hatósági szinten elvégzik, és nem kell a miniszterelnöknek intézkednie.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a magyar kormány kész segítséget nyújtani a francia kormánynak, ha közlik, milyen formában tartanak igényt erre. Kormányzati döntés erről egyelőre nem született.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
hírlevél