TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Magyar Katolikus Egyház templomai a súlyos káresetekre is rendelkeznek biztosítással, közölte a Privátbankár.hu-val az egyház sajtószolgálata. Ingatlanjaikat 2021-ig a Generali biztosítja. A mai Kormányinfón megtudtuk azt is, hogy a kormány egyelőre nem rendelt el állapotfelmérést a kulturális örökséghez tartozó épületek körében, és még arról sem döntött, hogy támogatja-e anyagilag a Notre-Dame újjáépítését.
A Mátyás-templom a Budai Várban. Forrás: David Spigiel/Wikipédia

Súlyos károk esetére is be vannak biztosítva a Magyar Katolikus Egyház ingatlanjai, közölte a Privátbankár.hu-val  a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata.

„A biztosítók a fedezetbe vont kiemelten nagy értékekre viszontbiztosítási szerződést kötnek, így természetesen súlyos káresetek bekövetkeztekor sem okoz problémát a kifizetés.”

A Magyar Katolikus Egyházat a Generali biztosítja

Az egyház ingatlanjainak biztosítását évtizedek óta a Generali Biztosító Zrt. végzi, az együttműködést legutóbb 2021-ig hosszabbították meg. Az olasz anyacég, amelynek a Vatikán is részvényese, Európa számos országában – elsősorban Olaszországban – szolgál a katolikus egyház biztosítójaként.

Korábbi közlések szerint a biztosítás több mint ötezer ingatlanra – templomra, kápolnára, plébániára, érseki és püspöki palotára, szociális intézményre, valamint iskolára – terjed ki, amelyek összességében „milliárdos értéket” képviselnek.

A Magyar Katolikus Egyház ingatlanvagyonába tartozik például a Mátyás-templom, amely 1999-ben került vissza a tulajdonába.

A Notre-Dame-ért a francia állam felel

A hazai templomok biztosításának kérdése azután merült fel, hogy hétfőn részben leégett a párizsi Notre-Dame.

„Ismereteink szerint a franciaországi helyzet más, mert az ottani templomok (Elzász-Lotaringia kivételével) a szekularizáció következtében állami tulajdonban vannak, fenntartásuk is állami feladat”

- hívta fel a figyelmet az MKPK. Emiatt elvileg nem okoz gondot, hogy a Notre-Dame-nak nincs külön biztosítása, hiszen ott áll mögötte tulajdonosként az állam.

„A francia állam hatalmas, nagyobb bármely biztosítónál, tehát valószínűleg maga biztosítja nem csak az épületet, de a benne lévő fontos műalkotásokat is”

- jelentette ki a Marketwatchnak Robert Read, a Hiscox biztosító egyik vezetője. Várhatóan a helyreállítás költségeinek nagy részét is ő fogja állni. A lap szerint Franciaországban az állam az összes, 1905 előtt épült egyházi épületet birtokolja, amelyeket ingyen ad bérbe az egyháznak.

Nem biztosítható minden

Mezei Csaba, a Magyar Biztosítók Szövetsége vagyonbiztosítási tagozatának elnöke ugyanakkor a G7-nek azt mondta, hogy Magyarországon a kiemelt műemlékvédelmi építmények biztosításának nincs kialakult gyakorlata.

Szerinte ennek az a fő oka, hogy az ilyen építmények – mint a Parlament vagy az Operaház – olyan összértéket képviselnek, amelynek a biztosítási díja olyan magas lenne, amit nem hiszi, hogy az üzemeltető vagy a tulajdonos kifizetne.

Az egyházi ingatlanok biztosításával kapcsolatban kifejtette: a díjat légköbméter alapján határozzák meg, és ugyan „értékét tekintve” is súlyozzák az egyházi objektumokat, de „igazából ez a szorzószám sem tudja követni a valódi eszmei értéket”.

Itthon még nem rendeltek el állapotfelmérést

A párizsi tűzvész nyomán mindenesetre több uniós állam is elővigyázatossági intézkedéseket tesz vagy készül tenni. A lengyel belügyminiszter kiegészítő tűzvédelmi ellenőrzéseket rendelt el a műemléképületekben, a spanyol kulturális és sportminiszter pedig közölte, hogy indokoltnak tartja a jelentős épületek felülvizsgálatát.

Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem rendelt el állapotfelmérést a magyar kulturális örökségbe tartozó épületek körében, közölte kérdésünkre Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor reméli, hogy ezt a megfelelő hatósági szinten elvégzik, és nem kell a miniszterelnöknek intézkednie.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a magyar kormány kész segítséget nyújtani a francia kormánynak, ha közlik, milyen formában tartanak igényt erre. Kormányzati döntés erről egyelőre nem született.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél