1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Míg Németország és a környező országok sora viszonylag jól alakul, addig a déli országok csak kínlódnak, mindez tükröződni fog az ipari termelés és az első negyedéves GDP adatokban is. A Saxo Bank a várakozásai szerint 0,2 százalékkal csökkenhet az euróövezet első negyedéves GDP-je.

Mads Koefoed, a Saxo Bank makrostratégájának elemzése szerint folyamatosan szélesedik az euróövezetben a tehetősek és a nincstelenek között tátongó szakadék, mert míg Németország és a környező országok sora viszonylag jól alakul, a déli országok többsége csak kínlódik. Az elemző szerint mindez természetesen visszatükröződik a termelés általános mutatójában is, amely a konszenzusos vélemény szerint az előző hónaphoz képest februárban 0,2 százalékkal esik majd vissza.

Hozzátette: habár maga az adat nem különösebben látványos, mégis a csupán a GDP-arányos ipari termelést mutató képlet azt jelzi, hogy 2012 első negyedévében emelkedett az euróövezeti GDP. Mads Koefoed ugyanakkor kiemelte, hogy nem lehet eltekinteni a GDP alakulását negatívan befolyásoló kormányzati megszorításoktól és más hasonló tényezőktől sem, melyből következik, hogy az első negyedévben a gazdasági tevékenység csökkenése valószínűsíthető. Elemzői konszenzus szerint az első negyedévben a GDP 0,2 százalékkal esik vissza az euróövezetben.

Az elemző szerint az USA termelői illetve fogyasztói árindexének lassulását igazolja a múlt héten az importárakról szóló nyilvánosságra hozott jelentés. Az előző hónapra kimutatott 5 százalékhoz képest a márciusi adat az elvárásoknak megfelelően az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékon állt. Mads Koefoed szerint a termelői árakról szóló jelentés a várakozások szerint az előző évi 3,3 százalékhoz képest éves szinten 3,1 százalékra lassuló inflációt fog mutatni. A hosszabb távú kilátások szerint azonban a lassulás nem lesz tartós, a nyár közepén-végén leáll, melyet elsőként majd az importárak trendjének fordulása jelez majd. Az általános vélemény szerint a termelői árindex havi szinten 0,3 százalékkal, éves viszonylatban 3,1 százalékkal fog emelkedni.

Az USA legfrissebb foglalkoztatási adatai szerint a nem mezőgazdasági szektorokban mindössze 120 ezer új munkahely létesült a várt 205 ezer új álláslehetőséghez képest. A munkanélküli segélyért folyamodók száma korántsem csökkent olyan mértékben, mint márciusban a foglalkoztatás. Az elemző szerint ez egyrészt arra utal, hogy a munkaerőpiac viszonylag jól tartja magát, és egyben arra is, hogy a márciusi negatív meglepetés okai között az időjárással kapcsolatos visszafizetéseknek csekély a jelentősége. Mads Koefoed szerint a foglalkoztatásról szóló jelentések várhatóan a jövőben is gyengeségről fognak tanúskodni, valamint a konszenzusos előrejelzés szerint 355 ezer fő fog munkanélküli segélyért folyamodni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG