<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Idén még folytatódik a gazdasági fellendülés, jövőre azonban visszaesést várnak az elemzők. Sok múlik a menekülteken és Amerikán.

Gyászos jövő elé néz Európa a brüsszeli székhelyű, az európai munkaadói szervezeteket tömörítő BUSINESSEUROPE elemzése szerint. Idén még kitarthat a lendület a gazdaságban a szervezet szerint, 2016-ra 2 százalékos GDP növekedéssel számolnak, 0,4 százalékos infláció és 8,6 százalékos munkanélküliségi ráta mellett. Jövőre azonban fordulhat a kocka, és jelentős lassulásnak lehetünk majd tanúi, közölte a szervezet tagja, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a Privátbankár.hu-val.

Magasabb fogyasztás, alacsony munkaerő

Az első félévben ha mérsékelt is, de folyamatos növekedés mutatkozott a belső fogyasztásban, amit az alacsony energiaárak is elősegítenek, a BUSINESSEUROPE szerint ez összesen 2,2 százalékkal bővül majd év végégi. Az import 4,5, míg az export 3,5 százalékkal nőhet az idén.

A befektetések arányát tekintve is lemaradásban van Európa.

A munkaerőpiacon azonban továbbra is problémák mutatkoznak, uniós átlagban 8,6 százalékon alakulhat a munkanélküliség. Az országok közti eloszlás is óriási különbségeket mutat – míg ez az arány Németországban alig 4,4 százalékot tesz ki, addig Görögországban a lakosság 24 százaléka állástalan. Mindezek a jövő évi várakozásokat is lefelé nyomják, 2017-re vonatkozóan 1,9 százalékos GDP növekedést vár a szervezet az Unióban. Az infláció 1,4 százalékon alakulhat majd.

hirdetés

Óriási a politikai nyomás – meddig bírjuk?

A gazdasági mutatók alakulása mellett a fő kihívást jelenthetnek a migrációval kapcsolatos kérdések és az Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi megállapodás létrejötte. Mindkét esemény ugyanis potenciális gazdaságnövelő szerepet rejt magában, amennyiben a menekülthullámot sikerül megfelelően integrálni a befogadó országok munkaerőpiacára.

Emellett az Európai Uniónak fenn kell tartania a schengeni határokat, ennek szétesése – vagy akár csak részbeni sérülése – ugyanis komolyan veszélyeztetheti az EU növekedési kilátásait, és bizonytalanná tenné a folyamatban lévő gazdasági „felépülést”, ezt közölte Dr. Futó Péter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke a Privátbankár.hu-val.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb kamatemelés, immár 3 százalék felett az irányadó kamat
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:18
Az infláció elleni küzdelem jegyében ismét kamatot emelt a jegybank.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló