4p
Bár sokan reménykedtek, a Moody's nem minősítette fel a magyar államadósság besorolását - sőt, jelét sem adta, hogy arra készülne, végre újra kiemeljen minket a bóvliból. Nincs közlemény, nincs értékelés, nincs indoklás - egyelőre csak találgathatunk, mikor lépik meg azt, amire egyre többen számítanak.

Még a kilátásokat sem javították

A hitelminősítők az osztályzat mellett azt is jelölik, hogy milyen lépés várható a következőkben: a negatív kilátás leminősítést valószínűsít, a stabil szinten tartást, a pozitív kilátás pedig a felminősítés jó esélyére utal.

A Moody's ezúttal nem csak hogy nem lépett, még közleményt sem adott ki, nem indokolt - gyakorlatilag nem hozott döntést.

A hitelminősítő a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendje szerint a magyar osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontja március 6-ára, péntekre volt beiktatva, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is "Ba1", stabil kilátással. A "Ba1" besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől, vagyis még a spekulatív sávban, az úgynevezett bóvli kategóriában van - számol be az MTI.

Tavaly november 7-én javította stabilra a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a magyar osztályzat kilátását. A döntést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta.

Így állunk most

A magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában stabil kilátással szerepel, a bóvli kategóriában.

Hitelminősítő Besorolás Kilátás
Moody's 
Ba1 Stabil
Standard & Poor's 
BB Stabil
Fitch Ratings 
BB+ 
Stabil
Japan Credit Rating Agency BBB
Stabil
Rating and Investment 
BBB- Stabil

Ha nem most, akkor mikor?

A Mood's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 10-én, majd november 6-án szerepel.

A Standard & Poor's 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország két hét múlva, március 20-án, majd szeptember 18-án kerül sorra, a Fitch Ratings május 22-ére, majd november 20-ára tűzte ki a magyar osztályzatok vizsgálatát.

Majd ha csökkentettük a bankadót?

Egyes londoni pénzügyi elemzői vélemények szerint a magyar gazdaság makrofolyamatai alapján indokolt lenne Magyarország államadós-osztályzatainak idei felminősítése. A Morgan Stanley bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzőstábjának éppen pénteken összeállított helyzetértékelése szerint megalapozott várakozás lenne az, hogy legalább a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's javítsa a magyar szuverén adósbesorolásokat 2015-ben.

A Magyar Nemzeti Bank elemzői, Kuti Zsolt és Ligeti Imre a Financial Times-ban írtak arról, megérett az idő, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek javítsák Magyarország hitelbesorolását.

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezetője korábban azt mondta: a valódi ok (amiért elmarad a felminősítés) nem a gazdasági folyamatokban keresendő, hanem a bankadóban és a pénzügyi szektort terhelő adókban. Úgy vélte, ebben most a kormányzat előrelépett, és az sincs kizárva, hogy tavasszal az Országgyűlés elfogad egy újfajta szabályozást. "Amennyiben ez bekövetkezik, úgy gondolom, hogy mondjuk a Moody's július 10-i ülésével bezárólag jó esély van legalább egy felminősítésre. Ha csak az őszi adótörvényekben lesz bankadó-módosítás, akkor a hitelminősítők is kivárhatnak" - mondta Barcza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG