<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Eddig feltáratlan okait vizsgáljuk meg az orosz inváziós haderő látványos felsülésének. A történelemben még soha nem fordult elő, hogy egy nukleáris hatalom a rezsim összeomlásával szembesül a szankciók nyomása alatt. Káncz Csaba jegyzete.

Vladimir Szorokin orosz író 2006-os regényében egy olyan orosz jövőt vizionált, ahol egy középkori teokrácia rendezkedik be, a cári rendszert restaurálják, ahogyan az ostorozást is. Egy Nagy Fal választja el Oroszországot a Nyugattól, minden termék Kínából érkezik és minden ideológia egy elképzelt múltból eredezik. Bizony könnyű elképzelni, hogy Moszkva jövője megfelel Szorokin rémálmának.

Hol áll le az eszkaláció?

Valóban, az ukrán fronton eszkalációs spirál indult el, ahol egyre szélsőségesebb eszközök kerülnek bevetésre, miközben Oroszországban is egyre nő a belföldi elnyomás. A szárazföldi invázió elakadt, így a városok terror-bombázásával kellene a középkori várakhoz hasonlóan a védők és a lakók lelki erejét megtörni. De az ukrán védők helyett éppen az orosz megszálló csapatoknál jelentkeznek érzékelhető motivációs és morális hiányosságok.

Orosz harcjárművek egy Kijev közeli úton 2022. március 7-én. Fotó: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRYOrosz harcjárművek egy Kijev közeli úton 2022. március 7-én. Fotó: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

A Kreml inváziója nemcsak katonailag és politikailag feneklett meg, hanem súlyos vereséget szenvedett információs fronton is. Az orosz katonák rendszeresen használnak olcsó, kódolatlan kínai rádiókat, hogy eligazítást kérjenek parancsnokaiktól. Arra is vannak bizonyítékok, hogy az orosz katonák szabotálják saját eszközeiket.

A Kreml hamarosan egy stratégiai döntéshez érkezhet: elfogadja-e a nemzeti megaláztatást, vagy esetleg öngyilkos módon tovább eszkalálja feszültséget a NATO-val? Valóban, a történelemben még soha nem fordult elő, hogy egy nukleáris hatalom a rezsim összeomlásával szembesül a szankciók nyomása alatt. Bizony nem elképzelhetetlen, hogy a Kreml ura a nukleáris fegyverek bevetése mellett dönt, ha hatalmának túlélése kerül veszélybe a kialakuló pénzügyi káosz miatt.

Már csak ebből a szempontból is nyugtalansággal kell figyelnünk az orosz csapatok előre eltervezett támadásait ukrán nukleáris erőművek ellen. Olyan ugyanis még soha nem történt korábban háború közepette, hogy egy működő atomerőművet támadás ér. Holott ironikus módon éppen pár hónapja fogadta el az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó tagja azt a közös közleményt, miszerint egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és ilyet nem szabad megvívni.

Az orosz felsülés eddig kitárgyalatlan okai

Az ukrán védelem elképesztő teljesítményének egyik titka a nyolc hónapja kinevezett, 48 éves főparancsnok, Valerij Zaluzsnij kompetens tevékenysége. Holott Moszkvában felfigyelhettek volna még időben egy hónappal ezelőtti interjújára, amelyben leszögezte: „Az ellenséget nem virágokkal, hanem páncélököllel fogadjuk majd.”  Ha az oroszok támadást indítanak, hát akkor „Isten hozott a pokolban”.

Zaluzsnij az ukrán hadsereg első olyan főparancsnoka, aki már nem a Szovjetunióban kapott kiképzést. Egyik első intézkedéseként nagyobb autonómiát adott az alacsonyabb egységeknek és felhatalmazta a fronton harcoló katonákat, hogy felsőbb utasítás nélkül viszonozzák a támadók tüzét. Egyben megszüntette a felesleges bürokráciát is.

2014 óta szinte folyamatosan harcolt Donyeckben és így nagyon értékes harci tapasztalatokat szerzett. A kiképzés fejeként síkra szállt a nyugati fegyverrendszerek beszerzéséért és gyakran vezetett közös hadgyakorlatokat a brit és amerikai erőkkel. 

Szétrohadt rendszer

Az orosz katonai csőd másik, mélyen húzódó oka az orosz hadsereget rendszerszinten átható korrupció. A katonai beszerzések körüli, elképesztő szintű korrupció aláássa a logisztikát, és a katonák nem megfelelő szintű eszközöket és szállítmányt kapnak a fronton. A pocsék logisztika aztán lelassítja a csapatok előrehaladását, aláássa a katonák morálját és gátolja a katonai hatékonyságot.

Az invázió első napjaiban már megjelentek olyan beszámolók, miszerint egyes orosz katonák olyan konzerveket kaptak, amelyek már 2015-ben lejártak. A hadtápért felelős cégek többsége be van kötve Putyin bizalmasához, Jevgenyij Prigozsinhoz, a Wagner Csoport nevű befolyásos zsoldoshadsereg tényleges fejéhez. Az orosz hadseregben az élelmiszer minősége és a laktanyák állapota sok esetben rosszabb, mint a börtönökben.

Az orosz előrehaladást Ukrajnában sok esetben szintén lelassította az üzemanyaghiány. Az üzemanyaggal folyatott csencselésnek régi hagyománya van az orosz hadseregeben, az ellenőrzés pedig hiányos.

Az invázió során használt fegyverekbe sem került bele a korrupció és sikkasztás miatt számos, eredetileg betervezett innováció. Tíz évvel ezelőtt például egy orosz vállalat 26 millió dollárt kapott arra, hogy fejlesszen ki légvédelmi rendszert rakéták elhárítására. A kutatás soha nem indult el, mivel a vállalat hamis szerződéseket kötött olyan kamucégekkel, amelyek közül egyesek az oroszországi Szamara régió közvizeldéjébe voltak bejegyezve.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG