<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Szomorú. Hiábavaló. Embertelen. Senkinek sem hiányzik. Ezt mondják orosz fiatalok országuk Ukrajna elleni háborújáról. Bár az orosz társadalom többsége még pártolja a „különleges katonai műveletet", ha majd kiürülnek a boltok polcai, és tömegével érkeznek haza a koporsók, egyre többen fognak kimenni az utcára, vélekedett lapunknak Mikola Gyöngyi. A szegedi Orosz Filológia Tanszék adjunktusa szerint az ottani társadalom a magyarhoz hasonlóan megosztott, de a háborúval mindenki rosszul jár.  

Ez nem háború, hanem különleges támadás

– így kommentálta egyik kollégánk Budapesten élő orosz ismerőse azt a hírt, hogy hazája átfogó katonai inváziót indított Ukrajna ellen. Az ötvenes éveiben járó hölgynek már a szóválasztása is jelzi a véleményét – Oroszországban ugyanis a nyilvánosság előtt nem szabad háborúnak hívni a háborút, hanem „különleges katonai műveletnek” kell azt nevezni.

A hölgy nem szereti a háborút, de szerinte Putyinnak nem volt más választása.       

Ez olyan, mintha egy balhés társaság költözött volna a szomszédba. Előbb-utóbb csinálni kell velük valamit

– mondta. Arra a felvetésre pedig, hogy az inváziónak sok civil áldozata van és lesz – eddig mintegy ötszáz civil halottat jegyeztek fel, de a valós szám ennél jóval nagyobb lehet –, azt válaszolta: Putyin elnök nem lövet civil épületeket.

Véleménye jól mutatja, hogy mekkora szakadék tátong az ukrajnai háború nyugati és orosz percepciója között. De jellemző-e ez a hozzáállás az orosz társadalom egészére? Támogatják-e az oroszok a háborút, mi a véleményük Putyinról, és hogyan tűrik majd a gazdasági szankciókat?

Párhuzamos valóságok. Egy szentpétervári nő figyeli Vlagyimir Putyin televíziós beszédét 2022. február 21-én. Fotó: EPA/Anatoly MaltsevPárhuzamos valóságok. Egy szentpétervári nő figyeli Vlagyimir Putyin televíziós beszédét 2022. február 21-én. Fotó: EPA/Anatoly Maltsev

A tévében nincs háború

Közvélemény-kutatások szerint egyelőre többen vannak a pártolók az ellenzőknél. Egy február 28. és március 1. között készült felmérés szerint az oroszok 58 százaléka támogatja és 23 százaléka ellenzi az orosz „katonai műveletet” Ukrajnában. A kutatás során, amelyet a Washington Post idézett, mintegy 1600 embert kérdeztek meg független szervezetek telefonon országszerte.

Egy másik, orosz állami megbízásból végzett felmérés szerint 71 százalék támogatja és 21 százalék ellenzi a „különleges katonai műveletet”, ami а független Levada-központ februári mérései szerint is megfelel Vlagyimir Putyin támogatottságának, fejtette ki lapunknak Mikola Gyöngyi.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Orosz Filológia Tanszékének adjunktusa szerint ennek oka, hogy mára alig maradt független médium Oroszországban – a szinte egyetlen kivétel a Novaja Gazeta –, a putyini propaganda pedig eddig hatásosan működött.

Mint mondja, a háború kitörése utáni héten még tudták hallgatni, nézni a független  Eho Moszkvü (Moszkvai visszhang) rádió és a Dozsgy (Eső) televízió adásait a diákokkal, mára azonban ezek a médiumok megszűntek.

Az oroszok többsége úgy tudja, hogy nincs háború Ukrajnában, hanem egy különleges katonai művelet zajlik az ukrán fasiszták ellen. Aki mégis háborúról beszélne a médiában, az 15 év börtönt kockáztatna egy új törvény értelmében. Amikor pedig az utca emberét szembesítik azzal, hogy civil célpontokat is támadás ér, az idősebbek azt mondják: ilyet Putyin nem tenne

– fűzi hozzá. (Bár Ukrajna valóban jobbra tolódott az elmúlt években és szélsőjobboldali szervezetek beépültek egyes állami intézményekbe – erről a 444.hu írt a napokban egy háttéranyagot –, a kormány nem szélsőjobbos: a 2019-es választásokat fölényesen megnyerő Nép Szolgája egy Európa-párti, centrista politikai erő.)

A fiatalok beintenek

Mikola Gyöngyi szerint az idősek jellemzően támogatják, a fiatalok pedig inkább ellenzik az ukrajnai háborút. Erről tanúskodik a Washington Post által közölt kutatás, a német ZDF televízió helyszíni felmérése, valamint az 1420 nevű moszkvai YouTube-csatorna videója is.   

 Nagyon szomorú. Rossz dolog. Teljesen hiábavaló. Embertelen. Senkinek sem hiányzik

– mondják a megkérdezettek a „speciális műveletről”.

Szerintük a 21. században békében kellene élni, és amúgy is sok orosznak van rokona Ukrajnában. Mindössze egyetlen olyan fiatal volt, aki szükségesnek nevezte a háborút.

Az 1420 egy másik aktuális videójából az is kiderül, hogy a megkérdezett fiatalok többsége nem tartja jó vezetőnek Putyint, és ennek a véleményének hangot is mer adni.

Az értelmiség és a művészvilág megosztottabbnak tűnik a fiataloknál. Vannak például olyan orosz művészek, akik továbbra sem határolódnak el az orosz elnöktől, és ez külföldön a munkahelyükbe kerül: Valerij Gergijev karmestert például a müncheni szimfonikusoktól, Anna Netrebko operaénekest pedig a New York-i Metropolitantól bocsátották el Putyin-pártisága miatt az elmúlt hetekben.

Számos orosz értelmiségi és művész ugyanakkor felemelte hangját a háború ellen: a minap a moszkvai Lomonoszov Egyetem 7500 diákja és tanárja is tiltakozó levelet írt, mondja Mikola Gyöngyi.

Ahogy itthon is, Oroszországban is már régebb óta megosztott a társadalom a Nyugathoz való viszony tekintetében. És a szakadékok egyre mélyülnek. Pszichológusok már arról adnak tanácsot a független újságírók még működő Youtube-csatornáin, hogyan ne vesszünk össze a rokonainkkal

– teszi hozzá.

Szankciók és koporsók

A szankciók okozta gazdasági válság pedig egyre növeli majd az elégedetlenséget. A háború ellen eddig több mint ötven orosz városban voltak pár száz vagy pár ezer fős tüntetések, amelyeken eddig csaknem 13 ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok sajtóhírek szerint.

A nemzetközi szankciók a vártnál hamarabb, már az első napokban éreztették hatásukat. A gyógyszertárakban például máris hiány van inzulinból, amit külföldről szereztek be eddig. Több tízezer orosz már külföldre menekült, mert érzik, hogy ebből katasztrófa lesz

– véli az Orosz Filológiai Tanszék adjunktusa. Szerinte a „kisemberek” akkor fognak tömegesen tüntetni, ha „a valóság belöki majd az ajtót”.

Kérdés, hogy mikor ébred majd fel a propagandával elaltatott társadalom. A napokban Putyin elnök ezt cáfoló nyilatkozataival ellentétben már elismerte a hadsereg, hogy nem csak szerződésesek, hanem sorkatonák is vannak Ukrajnában. Rosztov megyében pedig titokban állítólag megindult a sorozás. Amint hazaérnek a koporsók, indulnak a sorozások, kiürülnek a polcok a boltokban és üresek maradnak a hűtők, az emberek kimennek majd az utcára                        

– mondja. Az amerikai hírszerző szolgálatok szerint 2-4 ezer, más becslések szerint pedig 5-6 ezer orosz katona vesztette életét Ukrajnában – többen annál, mint amennyi amerikai katona meghalt az afganisztáni háborúban 20 év alatt.

Ráadásul a háború brutális pénzeket emészt fel, a rendszer korrupt, a hadsereget pedig pénzmosásra használták

– teszi hozzá Mikola Gyöngyi. Mint mondja, a Putyinhoz közel álló kör ugyan összetart, de a szankciók nekik is komoly károkat okoznak, ezért nehéz megjósolni, ki mit fog majd lépni.

Forradalom készül? 

Kérdés, hogy meghallja-e még Putyin a kritikákat, és szembesül-e tettének katasztrofális következményeivel. A napokban pszichológusok a világ minden tájáról nyílt levéllel fordultak az orosz elnökhöz, amiben politikájának negatív következményeire figyelmeztették.

Mint írják, a háború a felelősnek tartott politikusok „elutasításához, izolációjához és fizikai fenyegetéséhez” vezet. Hozzáteszik: a háborúban részt vevő országok polgárai izolálva és a gazdasági krízis miatt hátrányosan megkülönböztetve érzik magukat (ez most az oroszokra igaz), amin változtatni szeretnének.

Ez az érzés gyakran ellenállást, tiltakozást és forradalmakat szül az állami intézményekkel szemben

– áll a levélben. Magyarul: Putyin a háborúval saját hatalmát ássa alá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
Makro / Külgazdaság Tüntetés volt Szíria déli részén
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:24
A megélhetési körülményekkel elégedetlen tüntetők rohanták meg vasárnap a dél-szíriai esz-Szuveida városában a helyi kormányzó hivatalát - közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Makro / Külgazdaság Bahmutnál rohamoznak az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:11
Ukrajnában még mindig milliók dideregnek sötétben.
Makro / Külgazdaság Új atomerőmű épül Iránban
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:48
Az ország délnyugati részén lesz az új létesítmény - közölte az iráni állami televízió.
Makro / Külgazdaság Putyin embere fenyegetőzik: csak piaci alapon fognak kőolajat eladni
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:30
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
Makro / Külgazdaság Nem változtat eddigi kitermelési politikáján az OPEC+
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:35
A sok piaci bizonytalanságra hivatkoztak.
Makro / Külgazdaság Kijev szerint tiltott fegyvereket használnak Putyin katonái
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:01
Tiltott vegyi fegyvereket, K-51-es típusú aeroszolgránátokat használnak az ukránok ellen az orosz erők - állította az ukrán haditengerészet vasárnap.
Makro / Külgazdaság Itt az Európa-Amerika gazdasági csata újabb eleme
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 13:18
Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Iránban megszüntették az erkölcsrendészetet
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 11:20
Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG