<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amerika hirtelen bezáratja Oroszország konzulátusát San Franciscóban és még két kereskedelmi kirendeltségét, válaszul az oroszországi követségbezárásokra, melyek viszont az Oroszország elleni szankciók szigorítására vonatkozó választ jelentették. A külügyminiszterek közben telefonon sajnálkoznak egymásnak.

Egész vicces, ahogy a két szuperhatalom válaszolgat egymás lépéseire, miközben látszik, hogy legszívesebben jóban lennének egymással. Egy kicsit arra emlékezetet a dolog, amikor Amerika bojkottálta a moszkvai olimpiát az afganisztáni bevonulás miatt, aztán válaszul a keleti blokk bojkottálta a Los Angeles-i olimpiát, beleértve minket is, akkor érdekességképp Ceausescu volt a bátor fiú, aki a gazda intése ellenére is elküldte országa csapatát.

Régi beidegződés

A mostani helyzet azért jobb, mert nem keverik bele a sportot a politikába, viszont leginkább sajnálatos, mert akkor két egymással összebékíthetetlen társadalmi rendszer küzdött egymással, most viszont mintha már csak a több évtizedes emlék hajtaná az amerikai politikusok egy részét, hogy még mindig Oroszországot piszkálják, pedig ezt az elnök se akarja, ő javítaná a viszonyt, amiért egy nagy pirospont jár neki.

Mint két rossz gyerek

De hogy is kezdődött ez a mostani cirkusz? A BBC szerint még tavaly decemberben Obama tiltott ki 35 orosz diplomatát, de akkor az oroszok nem reagáltak, mondván, megvárják az új elnököt, hátha javíthatók a kapcsolatok. Donald Trumpot azonban a háttérbe szorította még saját pártja is az ügyben, arra hivatkoznak, hogy Oroszország beavatkozott a választási kampányba, ezért újabb szankciókat hoztak. Még az ukrán ügyet is bevonták az indoklásba, pedig ott semmi újdonság nem történt idén, és amúgy is nyilvánvaló, hogy teljesen értelmetlen a szankciózás.

Nos, erre azért Oroszország úgy érezte, hogy reagálnia kell, egy ekkora rúgást egy szuperhatalom nem hagy annyiban. A legegyszerűbb, ilyenkor gyakori megoldásnak tűnt, hogy csökkentik az Oroszországban engedélyezett amerikai diplomaták számát, ez esetben 755 fővel. A határidő ma jár le, máig kell távozniuk, és úgy tűnik, Amerika eddig várt, mi lesz, mert csak most hozták meg a válaszlépésre adott válaszlépést, mégpedig rövid, holnapi határidővel.

A kecske is meg a káposzta is

A válasz-válaszlépés mindazonáltal nem túl durva, maradhat a személyzet, maradhatnak az intézmények is, csak nem üzemelhetnek. Érződik, hogy nem akarnak túlzott károkat okozni, nyitva akarják hagyni az ajtót a párbeszéd előtt. Ezt az is alátámasztja, hogy az amerikai külügyminisztérium szóvivője a következőt közölte: meg kellett tennünk a lépést a kölcsönösség alapján, de reméljük, hogy ezzel lezárul egymás büntetgetése, és teljesülhet mindkét ország elnökének kívánsága, hogy javuljanak a két ország közti kapcsolatok.

Tillerson amerikai és Lavrov orosz külügyminiszter. Forrás: Wikimedia Commons

Ráadásul tegnap még a két külügyminiszter is beszélt egymással telefonon, és sajnálkoztak az ügyek alakulása miatt. Ez elsőre különösnek tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson a békülékenység és a jó kapcsolatok pártján áll, de a mögöttes politikai erők megkötik a kezét, akkor jóval érthetőbb a szituáció, és Lavrov orosz külügyminiszter is általánosságban konstruktív és diplomatikus. Ha a külügyminisztereken múlna, a két nagyhatalom már rég összebarátkozott volna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képet fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló