<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Amerika hirtelen bezáratja Oroszország konzulátusát San Franciscóban és még két kereskedelmi kirendeltségét, válaszul az oroszországi követségbezárásokra, melyek viszont az Oroszország elleni szankciók szigorítására vonatkozó választ jelentették. A külügyminiszterek közben telefonon sajnálkoznak egymásnak.

Egész vicces, ahogy a két szuperhatalom válaszolgat egymás lépéseire, miközben látszik, hogy legszívesebben jóban lennének egymással. Egy kicsit arra emlékezetet a dolog, amikor Amerika bojkottálta a moszkvai olimpiát az afganisztáni bevonulás miatt, aztán válaszul a keleti blokk bojkottálta a Los Angeles-i olimpiát, beleértve minket is, akkor érdekességképp Ceausescu volt a bátor fiú, aki a gazda intése ellenére is elküldte országa csapatát.

Régi beidegződés

A mostani helyzet azért jobb, mert nem keverik bele a sportot a politikába, viszont leginkább sajnálatos, mert akkor két egymással összebékíthetetlen társadalmi rendszer küzdött egymással, most viszont mintha már csak a több évtizedes emlék hajtaná az amerikai politikusok egy részét, hogy még mindig Oroszországot piszkálják, pedig ezt az elnök se akarja, ő javítaná a viszonyt, amiért egy nagy pirospont jár neki.

Mint két rossz gyerek

De hogy is kezdődött ez a mostani cirkusz? A BBC szerint még tavaly decemberben Obama tiltott ki 35 orosz diplomatát, de akkor az oroszok nem reagáltak, mondván, megvárják az új elnököt, hátha javíthatók a kapcsolatok. Donald Trumpot azonban a háttérbe szorította még saját pártja is az ügyben, arra hivatkoznak, hogy Oroszország beavatkozott a választási kampányba, ezért újabb szankciókat hoztak. Még az ukrán ügyet is bevonták az indoklásba, pedig ott semmi újdonság nem történt idén, és amúgy is nyilvánvaló, hogy teljesen értelmetlen a szankciózás.

Nos, erre azért Oroszország úgy érezte, hogy reagálnia kell, egy ekkora rúgást egy szuperhatalom nem hagy annyiban. A legegyszerűbb, ilyenkor gyakori megoldásnak tűnt, hogy csökkentik az Oroszországban engedélyezett amerikai diplomaták számát, ez esetben 755 fővel. A határidő ma jár le, máig kell távozniuk, és úgy tűnik, Amerika eddig várt, mi lesz, mert csak most hozták meg a válaszlépésre adott válaszlépést, mégpedig rövid, holnapi határidővel.

A kecske is meg a káposzta is

A válasz-válaszlépés mindazonáltal nem túl durva, maradhat a személyzet, maradhatnak az intézmények is, csak nem üzemelhetnek. Érződik, hogy nem akarnak túlzott károkat okozni, nyitva akarják hagyni az ajtót a párbeszéd előtt. Ezt az is alátámasztja, hogy az amerikai külügyminisztérium szóvivője a következőt közölte: meg kellett tennünk a lépést a kölcsönösség alapján, de reméljük, hogy ezzel lezárul egymás büntetgetése, és teljesülhet mindkét ország elnökének kívánsága, hogy javuljanak a két ország közti kapcsolatok.

Tillerson amerikai és Lavrov orosz külügyminiszter. Forrás: Wikimedia Commons

Ráadásul tegnap még a két külügyminiszter is beszélt egymással telefonon, és sajnálkoztak az ügyek alakulása miatt. Ez elsőre különösnek tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson a békülékenység és a jó kapcsolatok pártján áll, de a mögöttes politikai erők megkötik a kezét, akkor jóval érthetőbb a szituáció, és Lavrov orosz külügyminiszter is általánosságban konstruktív és diplomatikus. Ha a külügyminisztereken múlna, a két nagyhatalom már rég összebarátkozott volna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgeti a kormány, hogy néhány napon belül aláírják a megállapodást az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:59
Most éppen a területfejlesztési miniszter államtitkára beszélt minderről.
Makro / Külgazdaság 25 millió eurót költ az EU Putyin egyik barátjának demokráciájára
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:30
Megtámogatja az Európai Bizottság a fehérorosz demokráciát.
Makro / Külgazdaság Átírták a számokat: erősebb lett az európai gazdaság, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 13:44
Közzétette a harmadik negyedéves végleges GDP-adatokat az Eurostat.
Makro / Külgazdaság Mit lép Moszkva az olajársapkára? Három válaszlépést is mérlegelnek a Kremlben
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 12:18
Készül az orosz válaszlépés, de még nincs végleges döntés.
Makro / Külgazdaság Puccs készült Németországban: háromezer rendőr és terrorelhárító csapott le
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:26
A berlini tartományi bíróság egyik szélsőjobboldali kötődésű bíráját is lekapcsolták a nagyszabású akcióban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG