<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Összegyűjtöttük az orosz-ukrán háború elmúlt óráinak legfontosabb fejleményeit.

  • Ukrajna arra utalt, hogy ő áll a megszállt Krím-félszigeten végrehajtott rejtélyes és pusztító csapások sorozata mögött, amelyek megsemmisítették az orosz csapatok ellátására használt kulcsfontosságú vasúti csomópontot és egy katonai légibázist. A jelek szerint kedden több robbanás is megsemmisített egy orosz lőszerraktárt és egy elektromos alállomást a frontvonaltól körülbelül 200 kilométerre az ukrán erőkkel. Oroszország a szabotőröket okolta a robbanássorozat megszervezéséért.
  • A krími támadásokhoz hasonló „következő két-három hónapban” még több támadás történhet az oroszok által megszállt Krím-félszigeten– mondta Volodimir Zelenszkij egyik legfontosabb tanácsadója a Guardiannek adott exkluzív interjújában, utalva az utóbbi napok katonai akcióira. Mikhajlo Podoljak azt mondta, hogy Ukrajna ellentámadásba kezd, amelynek célja „káosz létrehozása az orosz erőkben” azáltal, hogy a megszállók utánpótlási vonalait mélyen megszállt területekre összpontosítja.
  • Ukrajna, Törökország és az ENSZ vezetői csütörtökön Lvivben tárgyalnak a gabonaexport-megállapodásról. António Guterres ENSZ-főtitkár, Volodimir Zelenszkij és Tayyip Erdogan török ​​elnök is megvitatja „a konfliktus politikai megoldásának szükségességét”, valamint az orosz irányítású zaporizzsjai atomerőmű helyzetét – közölte Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője.
  • Az ukrán nukleáris üzemeltető egy általa "példátlan" kibertámadásról számolt be a honlapján, de közölte, hogy működését nem zavarták meg. „2022. augusztus 16-án az orosz invázió kezdete óta a legerősebb kibertámadás történt az Energoatom weboldala ellen” – mondta az üzemeltető, hozzátéve, hogy „orosz területről támadták meg”.

Romos ház előtt egy férfi Kramatorszkban 2022. augusztus 16-án, miután orosz rakétatámadás érte a Donyecki területen fekvő várost. Fotó: MTI/AP/David GoldmanRomos ház előtt egy férfi Kramatorszkban 2022. augusztus 16-án, miután orosz rakétatámadás érte a Donyecki területen fekvő várost. Fotó: MTI/AP/David Goldman

  • Észak-Korea és Ukrajna oroszok által támogatott szeparatista donyecki régiója „egyformán előnyös kétoldalú együttműködést alakít ki” – jelentette ki Denis Pusilin donyecki vezető Kim Dzsong Unnak írt levelében az észak-koreai állami média szerint.
  • Szíriában kötött ki kedden az első gabonaexport-egyezmény értelmében Ukrajnából induló hajó – derült ki egy szállítói forrásból és a műholdadatokból. Ukrajna kikötőit elhagyta egy másik hajó is, amely az Afrikába tartó élelmiszersegély első rakományát szállította.
  • Az orosz védelmi minisztérium óva intette Nagy-Britanniát az orosz terület felett tervezett kémrepüléstől, mondván, hogy légiereje parancsot kapott a behatolás megakadályozására. A minisztérium közölte, hogy az Egyesült Királyság értesítést küldött egy RC-135-ös felderítőgép tervezett repüléséről egy olyan útvonalon, amely részben orosz terület felett halad át. „Szándékos provokációnak tekintjük ezt az akciót” – közölte a minisztérium.
  • Finnország bejelentette, hogy szeptember 1-jétől a jelenlegi tíz százalékára csökkenti az oroszoknak kiadott vízumok számát, miután az orosz turisták az országot az európai nyaralóhelyek kapujaként használják. Finnország is csatlakozik a balti államokhoz abban, hogy közösen javasolják az EU-nak az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodásának megszüntetését, amely megkönnyíti és olcsóbbá teszi az oroszok számára az EU-ba és az EU-n belüli utazást - mondta Pekka Haavisto külügyminiszter.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG