3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Míg az átlagos magyar munkavállaló körülbelül 160 ezer forintot visz haza havonta, addig Amerikában egy kicsit jobb dolga van még az átlagembereknek is. Jó hazai szokás szerint most is turkálunk egyet a zsebekben, megnéztük, hogy mennyit visz haza Barack Obama, kap-e fizetést a first lady, és mennyire járt jól az államalapító George Washington.

 

 

Nem belemélyedve túlzottan a hazai egészségügy válságos helyzetébe, az Egyesült Államokban sokkal jobban megéri orvosként dolgozni, mint itthon.

Egy altatóorvos évente 246 ezer dollárt (68 millió forint) visz haza, míg a cégvezetők körülbelül 180 ezret (50 millió forint) keresnek, ezzel vezetve az amerikai fizetési listákat. De még a legjövedelmezőbb állások sem közelítik meg az ország első emberének bérét - írja hírlevelében a Business Insider. 

Mennyire éri meg egy szuperhatalmat vezetni?

A mindenkori amerikai elnök 400 ezer dollárt (112 millió forint) kap évente, kiegészítve 50 ezer dollárnyi költőpénzzel. Ráadásul mivel az Egyesült Államokban az elnök a közszféra dolgozójának számít, jogosult béren kívüli juttatásokra is.

Csak míg az átlag hivatalnok esetében ez megáll az egészségbiztosításnál és a cafetériánál, Obamának jár a saját, Marine One névre keresztelt limuzin, valamint az Air Force One is, amelyet talán senkinek sem kell bemutatnunk. Ja, a legjobbat elfelejtettük: a mindenkori amerikai elnöknek természetesen a lakhatás is biztosított a Fehér Házban.

Régen még többet kapott az elnök

Amikor 1789-ben hivatalba lépett az első elnök, George Washington, 25 ezres éves fizetés ütötte a markát. Ez elsőre lehet, hogy nem hallatszik soknak, de a Business Insider számításai alapján az inflációs folyamatokat beszámítva ez ma több mint 600 ezer dollárnak (168 millió forint) felelne meg.

1789 óta összesen ötször emelték az ország első emberének bérét, legutoljára 2001-ben, mikor a kongresszus megduplázta a korábbi 200 ezer dollárt. Már az akkori fizetés is elég volt arra, hogy az elnököt a legjobban kereső egy százalékba emelje.

Fontos azonban, hogy ne keverjük össze a fizetést és a bevételt, például ha Barack Obamát vesszük, az elmúlt évben közel 790 ezer dollárt keresett, köszönhetően a befektetéseinek és a könyve eladásából befolyt összegnek.

Barack Obamáért az elnöksége vége után sem kell majd aggódnunk; mindenképpen jár neki az éves 200 ezres fizetés, egészségbiztosítás, szolgálati autó, és egy iroda.

Privátbankár-vélemény

A First Lady nem kap semmit az államtól. Bár amióta Michelle Obama aktívan szerepet vállal az amerikai egészségügy és oktatási rendszer fejlesztésében, egyre több szervezet követeli munkájának pénzbeli elismerését is. Arról nem is beszélve, hogy a hangzatosan esélyegyenlőségre törekedő Egyesült Államokban igen fontos lenne, hogy az ország első hölgye ne akadjon fent a fizetési üvegplafonon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG