BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 27. 20:32

Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.

Egy sor törvényjavaslat ment be tegnap késő este a parlament elé, melyekben a kormány újabb lépéseket tesz az önkormányzati rendszer elsorvasztása felé.

Ezek egy része a bevételeiket érinti, de az építésügyi feladatoknál eddig élvezett önállóságuk is csorbát szenved az egyik javaslat alapján.

Nézzük sorjában. A veszélyhelyzet alatt rendeleti úton folyt a kormányzás, ennek során pedig született egy olyan jogszabály, amellyel a veszélyhelyzet elmúltáig, de legkésőbb az év végéig felfüggesztették az önkormányzatok üdülőhelyi támogatását. Mivel a veszélyhelyzet fenntartása már nem indokolt, a kormány "arra kérte" a parlamentet, hogy intézkedjen a különleges felhatalmazás visszavonásáról. Ennek következményeként az addig rendeleti úton meghozott döntéseket muszáj törvénybe foglalni.

Ez meg is történt, nem is egy javaslat szolgálja ezt a célt. Ezek közül az egyik az idei költségvetést módosítja, ám a jelek szerint nem pusztán arról van szó, hogy a már hatályba lépett rendeleteket változatlan formában ültetik át törvényekbe. Előfordul, hogy hozzátesz, vagy éppen elvesz belőle a kormány javaslata.

Az önkormányzatok üdülőhelyi támogatásával pontosan ez a helyzet. Az idei költségvetés módosítása ugyanis már nem tartalmaz év végi határidőt a támogatás felfüggesztésére, hanem csak annyit rögzítenek, hogy ez a támogatás nem illeti meg az önkormányzatokat. S valóban, ha rákeresünk a 2021-es törvényjavaslatban, nem fogjuk már megtalálni ezt a tételt az önkormányzatok állami támogatásai között.

Ugyanakkor a veszélyhelyzetre tekintettel felfüggesztett idegenforgalmi adó után vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az önkormányzatok, melynek mikéntjéről úgy rendelkeznek, hogy "a negyedévi összegre vonatkozó igénylés a helyi önkormányzatokért felelős miniszter által üzemeltetett elektronikus rendszerben nyújtható be, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig".

Arról, hogy a támogatás felfüggesztése milyen hatással van az érintett önkormányzatokra, az infostart.hu készített egy riportot. A lényeg, hogy milliós, akár több tízmilliós kiesést jelentett az idegenforgalmi potenciállal rendelkező településeknek a támogatás felfüggesztése. Ez a helyzet rögzül azáltal, hogy a tétel kikerül a költségvetésből.

Egy másik javaslat pedig az önkormányzati területen folyó beruházások esetén teszi megkerülhetetlen szereplővé az állami Beruházási Ügynökséget.

A hatályos szabályozás értelmében ki lehet hagyni a projektből az ügynökséget, amennyiben "az önkormányzati tulajdonú ingatlanon központi költségvetési támogatás felhasználásával harmadik fél valósít meg beruházást". Ennek elkerülése és a jogalkotói szándék érvényesülésének biztosítása érdekében szükséges a módosítás - indokolja a kormány a módosítóját, amellyel tehát beékeli az önkormányzati projektekbe a Beruházási Ügynökséget. Azt majd az élet dönti el, hogy ez mennyiben segíti, vagy hátráltatja a helyi beruházásokat.

Az elmúlt hetekben a különleges gazdasági övezetek tervezett kijelölésével, az állami ünnepek alatt az önkormányzati tulajdonban lévő közterületek ingyenes használatával, a gépjárműadó egy részének elvonásával, a szolidaritási hozzájárulás javasolt emelésével több ütést is kaptak az önkormányzatok. Ebben a cikkünkben bemutattuk, milyen kormányzati motiváció állhat az intézkedések mögött.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
hírlevél