2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hétfőn kezdődik a 21. klímakonferencia Párizsban - történelmi jelentőségű lesz a 195 ország részvételével zajló találkozó. Megszülethet ugyanis egy olyan globális klímavédelmi egyezmény, amelynek betartásával megállíthatóvá válhat a klímaváltozás.

Harcolunk 2 fokért

Az Európai Bizottság korábbi közleményéből kiderül, mit szeretne elérni az Európai Unió a tanácskozás végére.

Az Unió szerint bolygónk átlaghőmérsékletének növekedését az iparosodás előtti állapothoz képest 2°C-on belül kell tartani, hogy az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményeit elkerüljük. Az új megállapodásnak egyértelműen tükröznie kell a kormányok elköteleződését a kibocsátások olyan mértékű visszaszorítása mellett, ami elegendő ahhoz, hogy a folyó évszázad végéig az említett mértékre korlátozzuk a fölmelegedést. Az EU szerint egy hiteles megállapodás részét alkotják a következők:

1. globális elképzelés a hosszú távú célról, amely útmutatóként szolgál az érdekeltek számára – ideértve a vállalkozásokat, a beruházókat és a nyilvánosságot is – az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átálláshoz;

2. a rendszeres felülvizsgálatot és a közös célok fokozását lehetővé tévő mechanizmus;

3. szilárd átláthatósági és elszámoltathatósági rendszer, amely bizonyosságot nyújt a feleknek és érdekelteknek afelől, hogy a vállalásokat teljesíteni kell.

Honnan lesz erre pénz?

A cél az, hogy a fejlett országok 2020-ig közösen összesen 100 milliárd dollárt tegyenek elérhetővé a fejlődő országokban végrehajtott éghajlatvédelmi fellépésekre. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az éghajlat-politikai kezdeményezés (CPI) nemrégiben készült jelentése szerint 2014-ben 62 milliárd dollárt sikerült mozgósítani, vagyis a fejlett országok jól haladnak a kitűzött 100 milliárdos cél felé.

2014-ben az Unió és tagállamai 14,5 milliárd eurónyi forrást különítettek el az éghajlatváltozás elleni küzdelem közfinanszírozására. 2014 és 2020 között legalább 14 milliárd, évente átlagosan 2 milliárd euró közfinanszírozás áll majd a fejlődő országok rendelkezésére - írják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rácz András szerint Putyin idén már nem mozgósít
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:39
Ennek több oka is van. 
Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG