4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kína után Mexikó is ráérzett a bosszú ízére, ők is a szójával szorítanák sarokba az amerikai elnököt. Ezzel az Egyesült Államok két komoly felvásárlót veszítenének, kérdés, hogy a többi piac fel tudja-e venni az így keletkező felesleget. Mexikó másik aduásza a kukorica lehet, az alkuval ráadásul a többi latin-amerikai ország is nyerhet. Európa közben starthoz áll a maga kis bosszújával.
Donald Trump a Fehér Házban találkozott az amerikai acél- és alumíniumipar képviselőivel 2018. március 1-jén, majd bejelentette a súlyos importvámok bevezetését. Fotó: EPA / Jim Lo Scalzo

Ahogy arról már korábban írtunk, Kína megtalálta a módját annak, hogy ellen-importvámok nélkül álljon bosszút Donald Trump agresszív, az acélra és az alumíniumra kivetett importvámjaira. Az itthon is jelenlévő és többek között gabonakereskedelemmel foglalkozó Bunge amerikai multinacionális cég ugyanis jelezte, hogy a kereskedők abbahagyták az amerikai szója Kínába szállítását, mondván, hogy nem tudni, mikor csaphat le a védővám.

Az amerikai farmereknek eddig Kína volt a legnagyobb vásárlójuk (ide vitték a Kanadában és Brazíliában vásárolt szóját), de senki nem vállalja azt a kockázatot, hogy a jelenleg 420 dolláros tonnánkénti árra hirtelen rákerüljön a 25 százalékos, azaz több mint 100 dolláros importvám. Tavaly 12 milliárd dollár értékű volt a Kínának eladott amerikai szója értéke, így ez igen komoly érvágás lehet.

Közben pénteken Trump bejelentette, 50 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos vámot, és azt is büntetik, ha Kína ellenlépéseket tesz. Részleteket itt olvashat >>>

Új kihívó a ringben: Mexikó

A Reuters cikke szerint vérszemet kapva Kína példáján most Mexikó állt elő hasonló ötlettel, igaz, ők egy kicsit másik irányból szorongatnák meg az Egyesült Államokat. Mexikó ugyanis mintegy 4 milliárd dollárt kereshetne évente azon, ha ők is importvámot vetnének ki a szójára és a takarmánykukoricára, amiből egyébként tetemes mennyiséget vásárolnak az Államokból – kukoricában ők a legnagyobb felvásárlói az amerikai termesztőknek.

Ez a lépés ugyanakkor kétélű kard lenne Mexikó számára, ez a kukorica tartja ugyanis életben az ország marha- és sertéstenyésztését, amely az amerikai importnak köszönhetően fejlődött mára világszínvonalú exportágazattá. Ugyanakkor már keresik az új piacokat, a tervek szerint Brazíliából és Argentínából szereznék be ezután a szükséges szóját és kukoricát, így egy rövid döccenő után helyreállna a rend a mexikói gazdaságban. Mexikó tavaly 107 ezer tonna kukoricát importált Brazíliából nagyjából 17,5 millió dollár értékben, míg szójából 74 ezer tonnát 31 millióért – korábban innen még nem vásároltak.

A latin-amerikai ország egyébként joggal dühös Trumpra – a számtalan megszorítás és a velük kifizettetni kívánt fal  megépítése mellett az amerikai elnök megvámolná Mexikó autóiparát is, amely padlóra küldené a 67 milliárdos iparágat.

Európa is harcra kész

Mindeközben az importvámok Európát is sújtják, ezzel kapcsolatban korábban már megszületett a terméklista, amelyekre az Európai Unió kíván importvámokat kivetni Amerika felé. Az ellenintézkedéseket a napokban tárgyalták az európai uniós kormányok képviselői, amelyeket végül egyhangúlag jóvá is hagytak. Ezzel az EU első körben mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezet be 25 százalékos importvámot. Az importvámokat ugyanakkor még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia hivatalosan, a testület következő ülése jövő szerdán lesz.

A megadóztatott amerikai termékek listáján egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, emellett ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most jó Oroszországban pszichológusnak lenni?
Elek Lenke | 2024. február 22. 15:01
Oroszországban nő a gyermekpszichológusok és az alkoholfüggőség elleni küzdelem specialistái iránti kereslet – adja hírül a Kommerszant nevű tekintélyes orosz napilap. 
Makro / Külgazdaság Baj van Svédországban: történelmi mélypontra süllyedt a nők termékenységi rátája
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:51
Huszonkét éves negatív rekordot döntött meg tavaly Svédországban a népesség növekedése - derült ki a svéd statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott számadataiból.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ő lehet az új köztársasági elnök
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:06
Az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz.
Makro / Külgazdaság Beindult az orosz gőzhenger, újabb település került a kezükre
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:46
Elfoglalták a donyecki régióban lévő Pobjeda települést az Ukrajnát támadó orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben mind Avgyijivkánál, mind Donyecknél folytatták az előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium szerint.
Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG