4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kína után Mexikó is ráérzett a bosszú ízére, ők is a szójával szorítanák sarokba az amerikai elnököt. Ezzel az Egyesült Államok két komoly felvásárlót veszítenének, kérdés, hogy a többi piac fel tudja-e venni az így keletkező felesleget. Mexikó másik aduásza a kukorica lehet, az alkuval ráadásul a többi latin-amerikai ország is nyerhet. Európa közben starthoz áll a maga kis bosszújával.
Donald Trump a Fehér Házban találkozott az amerikai acél- és alumíniumipar képviselőivel 2018. március 1-jén, majd bejelentette a súlyos importvámok bevezetését. Fotó: EPA / Jim Lo Scalzo

Ahogy arról már korábban írtunk, Kína megtalálta a módját annak, hogy ellen-importvámok nélkül álljon bosszút Donald Trump agresszív, az acélra és az alumíniumra kivetett importvámjaira. Az itthon is jelenlévő és többek között gabonakereskedelemmel foglalkozó Bunge amerikai multinacionális cég ugyanis jelezte, hogy a kereskedők abbahagyták az amerikai szója Kínába szállítását, mondván, hogy nem tudni, mikor csaphat le a védővám.

Az amerikai farmereknek eddig Kína volt a legnagyobb vásárlójuk (ide vitték a Kanadában és Brazíliában vásárolt szóját), de senki nem vállalja azt a kockázatot, hogy a jelenleg 420 dolláros tonnánkénti árra hirtelen rákerüljön a 25 százalékos, azaz több mint 100 dolláros importvám. Tavaly 12 milliárd dollár értékű volt a Kínának eladott amerikai szója értéke, így ez igen komoly érvágás lehet.

Közben pénteken Trump bejelentette, 50 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos vámot, és azt is büntetik, ha Kína ellenlépéseket tesz. Részleteket itt olvashat >>>

Új kihívó a ringben: Mexikó

A Reuters cikke szerint vérszemet kapva Kína példáján most Mexikó állt elő hasonló ötlettel, igaz, ők egy kicsit másik irányból szorongatnák meg az Egyesült Államokat. Mexikó ugyanis mintegy 4 milliárd dollárt kereshetne évente azon, ha ők is importvámot vetnének ki a szójára és a takarmánykukoricára, amiből egyébként tetemes mennyiséget vásárolnak az Államokból – kukoricában ők a legnagyobb felvásárlói az amerikai termesztőknek.

Ez a lépés ugyanakkor kétélű kard lenne Mexikó számára, ez a kukorica tartja ugyanis életben az ország marha- és sertéstenyésztését, amely az amerikai importnak köszönhetően fejlődött mára világszínvonalú exportágazattá. Ugyanakkor már keresik az új piacokat, a tervek szerint Brazíliából és Argentínából szereznék be ezután a szükséges szóját és kukoricát, így egy rövid döccenő után helyreállna a rend a mexikói gazdaságban. Mexikó tavaly 107 ezer tonna kukoricát importált Brazíliából nagyjából 17,5 millió dollár értékben, míg szójából 74 ezer tonnát 31 millióért – korábban innen még nem vásároltak.

A latin-amerikai ország egyébként joggal dühös Trumpra – a számtalan megszorítás és a velük kifizettetni kívánt fal  megépítése mellett az amerikai elnök megvámolná Mexikó autóiparát is, amely padlóra küldené a 67 milliárdos iparágat.

Európa is harcra kész

Mindeközben az importvámok Európát is sújtják, ezzel kapcsolatban korábban már megszületett a terméklista, amelyekre az Európai Unió kíván importvámokat kivetni Amerika felé. Az ellenintézkedéseket a napokban tárgyalták az európai uniós kormányok képviselői, amelyeket végül egyhangúlag jóvá is hagytak. Ezzel az EU első körben mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezet be 25 százalékos importvámot. Az importvámokat ugyanakkor még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia hivatalosan, a testület következő ülése jövő szerdán lesz.

A megadóztatott amerikai termékek listáján egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, emellett ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG