4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kína után Mexikó is ráérzett a bosszú ízére, ők is a szójával szorítanák sarokba az amerikai elnököt. Ezzel az Egyesült Államok két komoly felvásárlót veszítenének, kérdés, hogy a többi piac fel tudja-e venni az így keletkező felesleget. Mexikó másik aduásza a kukorica lehet, az alkuval ráadásul a többi latin-amerikai ország is nyerhet. Európa közben starthoz áll a maga kis bosszújával.
Donald Trump a Fehér Házban találkozott az amerikai acél- és alumíniumipar képviselőivel 2018. március 1-jén, majd bejelentette a súlyos importvámok bevezetését. Fotó: EPA / Jim Lo Scalzo

Ahogy arról már korábban írtunk, Kína megtalálta a módját annak, hogy ellen-importvámok nélkül álljon bosszút Donald Trump agresszív, az acélra és az alumíniumra kivetett importvámjaira. Az itthon is jelenlévő és többek között gabonakereskedelemmel foglalkozó Bunge amerikai multinacionális cég ugyanis jelezte, hogy a kereskedők abbahagyták az amerikai szója Kínába szállítását, mondván, hogy nem tudni, mikor csaphat le a védővám.

Az amerikai farmereknek eddig Kína volt a legnagyobb vásárlójuk (ide vitték a Kanadában és Brazíliában vásárolt szóját), de senki nem vállalja azt a kockázatot, hogy a jelenleg 420 dolláros tonnánkénti árra hirtelen rákerüljön a 25 százalékos, azaz több mint 100 dolláros importvám. Tavaly 12 milliárd dollár értékű volt a Kínának eladott amerikai szója értéke, így ez igen komoly érvágás lehet.

Közben pénteken Trump bejelentette, 50 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos vámot, és azt is büntetik, ha Kína ellenlépéseket tesz. Részleteket itt olvashat >>>

Új kihívó a ringben: Mexikó

A Reuters cikke szerint vérszemet kapva Kína példáján most Mexikó állt elő hasonló ötlettel, igaz, ők egy kicsit másik irányból szorongatnák meg az Egyesült Államokat. Mexikó ugyanis mintegy 4 milliárd dollárt kereshetne évente azon, ha ők is importvámot vetnének ki a szójára és a takarmánykukoricára, amiből egyébként tetemes mennyiséget vásárolnak az Államokból – kukoricában ők a legnagyobb felvásárlói az amerikai termesztőknek.

Ez a lépés ugyanakkor kétélű kard lenne Mexikó számára, ez a kukorica tartja ugyanis életben az ország marha- és sertéstenyésztését, amely az amerikai importnak köszönhetően fejlődött mára világszínvonalú exportágazattá. Ugyanakkor már keresik az új piacokat, a tervek szerint Brazíliából és Argentínából szereznék be ezután a szükséges szóját és kukoricát, így egy rövid döccenő után helyreállna a rend a mexikói gazdaságban. Mexikó tavaly 107 ezer tonna kukoricát importált Brazíliából nagyjából 17,5 millió dollár értékben, míg szójából 74 ezer tonnát 31 millióért – korábban innen még nem vásároltak.

A latin-amerikai ország egyébként joggal dühös Trumpra – a számtalan megszorítás és a velük kifizettetni kívánt fal  megépítése mellett az amerikai elnök megvámolná Mexikó autóiparát is, amely padlóra küldené a 67 milliárdos iparágat.

Európa is harcra kész

Mindeközben az importvámok Európát is sújtják, ezzel kapcsolatban korábban már megszületett a terméklista, amelyekre az Európai Unió kíván importvámokat kivetni Amerika felé. Az ellenintézkedéseket a napokban tárgyalták az európai uniós kormányok képviselői, amelyeket végül egyhangúlag jóvá is hagytak. Ezzel az EU első körben mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezet be 25 százalékos importvámot. Az importvámokat ugyanakkor még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia hivatalosan, a testület következő ülése jövő szerdán lesz.

A megadóztatott amerikai termékek listáján egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, emellett ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG