BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2019. október 2. 17:33

Az amerikai törvényhozás demokratái gyorsítják a Trump leváltását célzó eljárást. Az elnök már egyenesen „puccskisérletről” ír tweetjeiben.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében (Forrás: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)

A képviselőház szerdán a törvény erejével követelte a Fehér Háztól, a Külügyminisztériumtól és Rudolph Giulianitól, Trump vezető ügyvédjétől az ügyre vonatkozó, eddig hiába kért iratok kiadását.

Trump a 65 millió követőjét elérő tweetjeiben már arról értekezett, hogy az elmozdítása érdekében indult eljárás „választási csalás, puccsal akarják elvenni a nép szavazatát, szabdságát, Isten adta hatalmát”.

Az elnök elmozdítását célzó eljárás azután indult, hogy a CIA eddig ismeretlen munkatársa jelezte: Trump ismételten nyomatékosan kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől: indítsanak újra nyomozást Joe Biden, a vezető demokratapárti elnökjelölt fia ellen, aki korábban az ukrán gáziparban vállalt szerepet.

Trump feltehetően azért késleltette az Ukrajnának előirányzott katonai segélyt, hogy nyomást gyakoroljon Zelenszkijre. Az amerikai elnök hasonló támogatást kért Joe Bidennel kapcsolatban az ausztrál kormányfőtől is.

Az amerikai törvények értelmében külföldi beavatkozást kérni a választási kampányba súlyos, büntetendő cselekmény és jogalapot ad az elnök elmodítására hivatalából.

Ehhez azonban a demokrata többségű képviselőház döntése kevés: kétharmados többségre van szükség a republikánus többségű szenátusban – ami aligha lehet meg.

Az elnök az állítólagos „puccs” vizionálása mellett másik, példátlan kijelentést is tett: szerinte Adam Schiff, demokratapárti képviselőt, a képviselőház hírszerzést felügyelő bizottságának elnökét le kellene tartóztatni a testületnak a Trump-ügyeket tárgyaló ülésen játszott szerepe miatt.

Mike Pompeo külügyminiszter elsőként sietett Trump védelmére. Közölte, hogy egyelőre nem kívánják engedélyezni vezető diplomaták kongresszusi meghallgatását az ügyben, mivel az erre vonatkozó igényt „megfélemlítésnek” tekintik. Mindenesetre Kurt Volker, az Egyesült Államok nemrég lemondott Ukrajna-ügyi megbízottja csütörtökön a törvényhozók rendelkezésére áll és megjelenhet ott Marie Yovanovitch, az ország tavaly viszahívott kijevi nagykövete is, akit Trump Zelenszkijjel folytatott beszélgetésében „rossz nagykövetnek” minősített.

A képviselőház több bizottsága, köztük éppen az, amelyik a titkosszolgálatokat felügyeli, már ezen a héten folytatja, illetve kezdi a meghallgatásokat az ügyben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél