4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Trump gyakorlatilag hülyét csinált Theresa Mayből az interjúval, amit a The Sunnak adott - a megjelenés másnapján viszont ki kellett állni a kamerák elé közös sajtótájékoztatót tartani a brit miniszterelnökkel. Sejthető volt, hogy kínos lesz - Trump végül kedvelt megoldásához nyúlt, és fake newsnak nevezte az egész sztorit. Ami egy hangfelvételekkel alátámasztott interjúnál legalábbis furcsa...
Theresa May brit miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök a blenheimi kastélyban adott vacsorára érkezik 2018. július 12-én. (MTI/EPA pool/Will Oliver)

Donald Trump bevett szokása, hogy a számára nem tetsző tudósításokat, cikkeket, riportokat simán csak "fake news"-nak nevezi, mondván: nem is kell velük foglalkozni. (Ezt a szokást egyébként már Orbán Viktor miniszterelnök is honosította, amikor nemrég azt mondta a legolvasottabb magyar hírportál, az Index riporterének: "kérdezni lehet, csak fakenews-gyáraknak nem válaszolok". Végülis így a legkényelmesebb, a Kossuth Rádióban biztos nem fogják megszorongatni a miniszterelnököt.)

Most azonban szintet lépett az amerikai elnök: egy vele készült, hangfelvételekkel alátámasztott interjút nevezett álhírnek.

Még egy új miniszterelnököt is javasolt Trump...

A Privátbankár.hu-n is beszámoltunk róla: Theresa May brit kormányfő a nála vendégeskedő amerikai elnök jelenlétében a brit-amerikai gazdasági kapcsolatokat méltatta, és felvázolta a jövőben rejlő óriási lehetőségeket, kifejezte a további együttműködés és egy Brexitet követő szabadkereskedelmi megállapodás reményét.

Néhány órával később viszont a The Sunban megjelent egy interjú az elnökkel, amiben nem csak azt mondta el, hogy a britek Brexit-tervei fényében biztos nem lesz ilyen megállapodás, hanem még azt is jelezte: remek miniszterelnök lenne a napokban viharosan távozott külügyminiszterből, Boris Johnsonból...

Ja, az interjú? Fake news.

Az interjú megjelenése után Trump újra tárgyalt Theresa Mayjel, biztosan volt pár kínos percük. Egy későbbi sajtótájékoztatón meg is kérdezték Trumpot az interjúról, erre azt mondta: "a sztori általánosságban rendben volt", de kihagyták belőle "azokat a nagyszerű dolgokat", amelyeket ő Theresa Mayről mondott.  "Szerencsére mi is rögzíteni szoktuk, amit riportereknek mondunk - ezt hívják álhírnek" - fogalmazott Trump az interjú közlési módjára utalva. Sokat elvesz azonban a hihetőségből, hogy nem részletezte, hogy szerinte a The Sun által közöltek melyik része nem felel meg a valóságnak. (Ha már ott voltak, Trump a sajtótájékoztatón az NBC és a CNN amerikai televíziós társaságokat is álhírek közlésével vádolta meg, és nem is engedte, hogy a CNN tudósítója kérdést tegyen fel neki.)

A The Sun online kiadása az interjú szövegéhez több hangfelvételt is mellékelt, és ezeken ténylegesen elhangzottak azok a részletek, amelyeket a lap az elnöktől a brit kormány Brexit-stratégiájával kapcsolatban idézett.

Miután elmondták neki, miről is van szó, megértette?

Trump Theresa May társaságában mindenesetre valóban sokkal finomabban fogalmazott: ő csak annyit kér Theresa Maytől, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kereskedelmi forgalmát semmiféle külső korlátozás ne akadályozza. "Olvastam olyan jelentéseket, amelyek szerint ez nem lesz lehetséges, de miután beszéltem a (brit) miniszterelnök embereivel, képviselőivel, kereskedelmi szakértőivel, most már úgy hiszem, hogy ez abszolút lehetséges" - fogalmazott az amerikai elnök.

Theresa May a sajtótájékoztatón kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése után semmi nem fogja korlátozni Nagy-Britanniát abban, hogy a világ más országaival kereskedelmi megállapodásokat kössön.

Vége a barátságnak?

A brit-amerikai viszony Trump hatalomra kerülése óta rengeteget romlott - nem véletlen, hogy látogatását úgy szervezték meg, hogy távoli palotákban tartózkodjon, Londontól messze, hogy a tiltakozó közönséget minél kevésbé hallja.

A brit kormány természetesen ellenzi Trump kereskedelmi háborúját, emellett elítéli, hogy kilépett a párizsi klímaegyezményből, és különösen nehezményezi, hogy egyoldalúan otthagyta az Iránnal kötött hathatalmi szerződést, amely így kellemetlen helyzetbe hozta Nagy-Britanniát is. Mostanra tényleg úgy látszik, hogy az EU lehet az egyetlen igazi szövetségese az országnak - az az EU, amit épp elhagyni készülnek, és egyáltalán nem biztos, hogy olyan nagyon kérnek a britek szoros barátságából. Elemzésünk a brit-amerikai viszony alakulásáról >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG