<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Száznyolcvan fokos fordulatot vett az amerikai külpolitika a Közel-Kelet leginkább robbanásveszélyes régiójában Trump elnöksége alatt. Szembe menve az oslói békefolyamattal és a nemzetközi határozatokkal az USA egymás után ismeri el Izrael fennhatóságát a megszállt területeken. Legutóbb a Ciszjordániában létesített telepekről jelentették ki, hogy azokat nem tekintik a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek.
Izraeli katona a megszállt területeken. Fotó: depositphotos.com

Az Egyesült Államok a jövőben nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a megszállt Nyugati Parton, vagyis Ciszjordániában létesített zsidó telepeket – jelentette be még hétfőn Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A lépés, mint ahogy az előre várható volt, azonnal kiváltotta az arab vezetők tiltakozását, de ami talán még fontosabb, kétségessé tette Amerika azon szándékát, mely szerint továbbra is egyfajta semleges közvetítőként kíván fellépni az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében.

Tökéletesen beleillik Trump eddigi lépéseinek sorába

Amerika ezzel egy több évtizedes konszenzust rúgott fel. 1978-ban, még Jimmy Carter elnöksége alatt az akkori amerikai külügyminisztérium jelentette ki először, hogy a megszállt területeken létesített telepek ellentétesek a nemzetközi joggal. Pompeo szerint a nemzetközi jog önmagában soha nem fog békét teremteni, ahogy fogalmazott, az hogy kinek van igaza, vagy éppen kinek nincs a nemzetközi jog szerint egyáltalán nem alkalmas arra, hogy egy konfliktust érdemben rendezzenek.

Mint mondta, Ciszjordánia leendő státusza az izraeli-palesztin béketárgyalások témája kell hogy legyen, a kérdést a két tárgyaló félnek egyedül kell megoldania.

Az Egyesült Államok mostani bejelentése tökéletesen beleillik a Trump adminisztráció eddigi lépéseinek sorába, ezek pedig lassan aláássák még annak a reményét is, hogy a hivatalban lévő amerikai elnök végrehajtja, amit előszeretettel neveznek „a század üzletének”, nevezetesen, hogy egyszer és mindenkorra véget vetnek az elhúzódó arab-izraeli konfliktusnak.Pedig Trump veje, Jared Kushner jelenleg is dolgozik saját béketervén, amelynek sikere ugyanakkor az arab államok támogatását igényelné.

Tel-Aviv helyett legyen Jeruzsálem a főváros

Trump első váratlan húzása lassan két éve, 2017. december 7-én történt meg, ekkor a Fehér Házban mondott beszédében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, valamint bejelentette, hogy az Egyesült Államok Tel-Avivból ide költözteti nagykövetségét.

Az Egyesült Államok nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetése már több mint húsz éve húzódik. A Kongresszus 1995-ben fogadta el az úgynevezett „Jerusalem Embassy Act” törvényt, amely felszólította az elnököt, hogy ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, valamint rendelje el a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését. A törvény azonban lehetőséget adott annak fél éves intervallumokra történő felfüggesztésére. Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama mind biztonsági okokra hivatkozva éltek a felfüggesztés lehetőségével.

Donald Trump azonban kampányígéretéhez híven meglépte azt. Kelet-Jeruzsálem státusa a mai napig az izraeli-palesztin konfliktus egyik legvitatottabb kérdése. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, amelyet később a város nyugati részéhez csatolt. A lépést a nemzetközi közösség nagy része nem ismerte el. Miközben Izrael a szent várost oszthatatlan fővárosának tekinti, addig a palesztinok Kelet-Jeruzsálemmel mint jövőbeli fővárosukkal számolnak.

Golán-fennsík - Izrael szuverenitása itt is érvényesül

Idén márciusban pedig az USA elismerte Izrael teljes szuverenitást a Golán-fennsík felett is, tökéletesen szembe menve az Egyesült Államok addigi fél évszázados politikájával.

Izrael az 1967-es úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Szíriától a stratégiai fontosságú  magaslatot, 1981-ben pedig hivatalosan is annektálta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség szintén elutasította, az ENSZ BT. nevezetes 242. és 338. számú határozata alapján az izraelieknek ki kellene vonulniuk a fennsík teljes területéről és át kellene azt adniuk a Szíriának.

Megválasztása óta a Trump adminisztráció gyakorlatilag befagyasztott minden, korábban a palesztinoknak folyósított pénzügyi segélyt, és minden módon megpróbálja akadályozni vezető palesztin személyiségek béke-erőfeszítéseit az Államokban.

Az arab szövetségesek is berzenkednek

Miközben a jelenlegi amerikai külpolitika mélységesen elkeseríti a palesztinokat és gyakorlatilag romba dönti reményeiket a „két állam” elve mentén létrejövő béke iránt, addig ezek a döntések az USA arab szövetségeseit is komolyan zavarba hozzák, legalább is azokat, melyek a mihamarabbi megoldás hívei lennének.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, mára szoros katonai és titkosszolgálati együttműködést építettek ki Izraellel; ezeknek az arab államoknak ugyanis közös az érdekük a zsidó állammal abban, hogy a térség középhatalmaként egyre nagyobb befolyásra szert tevő Iránt féken tartsák. Ugyanakkor tartanak saját államaikban a szélsőségesek megerősödésétől és a fellángoló erőszaktól is, ezért is próbálják Izraelt támogató politikájukat észrevétlenül képviselni.

Nabil Abu Rudeineh, a palesztin elnök, Mahmúd Abbász szóvivője az Egyesült Államok mostani bejelentését semmisnek minősítette, amely a nemzetközi joggal egyértelműen szembe megy. Ayman Safadi Jordánia külügyminisztere szerint az egész közel-keleti békefolyamatot veszélyeztetheti, ha a döntés értelmében tovább folynak a telepítések.

Ayman Odeh a Kneszet arab pártjának képviselője úgy fogalmazott, hogy egy külügyminiszter nyilatkozata nem írhatja a felül azt a tényt, hogy a telepítések olyan, Izrael által megszállt területen folynak, mely a jövőben a zsidó állam mellett létrejövő palesztin állam elidegeníthetetlen részei.

Júdea és Samária "visszatért"

Az izraeli kormány egyértelműen üdvözölte az amerikai bejelentést. Utalva a Nyugati Part bibliai időket idéző nevére, Benjamin Netanyahu miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a döntés csak arra a történelmi igazságra reagált, hogy a zsidók Júdeában és Samáriában soha nem mint telepesen voltak jelen. Gilad Erdan, stratégiai miniszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy „eljött annak az ideje, hogy az izraeli kormány kiterjessze szuverenitását Júdea és Samária összes zsidó közösségeire.

Yisrael Katz külügyminiszter is üdvözölte a döntést, mint az Egyesült Államok állandó és következetes támogatását, mely Izrael irányába nyilvánul meg. Beni Ganz az ellenzéki Kék és Fehér párt vezetője (ez a politikai szövetség a Likud legnagyobb riválisa jelenleg a Knesszetben) szintén hasonló módon nyilvánult meg.

Pompeo bejelentésével egyidőben ugyanakkor a jeruzsálemi amerikai nagykövetség figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy jeruzsálemi, ciszjordániai és gázai utazásaik során legyenek kellően körültekintőek.

(Financial Times, BBC, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló