<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Lassan már számolni sem tudjuk, hányszor tört bele az új elnök bicskája a legfontosabb kampányígéretének megvalósításába. Az Obamacare eltörlése ugyanis nehezebben megy, mint elsőre várták, az új egészségbiztosítási rendeletet többször módosítani kellett, és még így sem tudta megnyerni a párttársak szimpátiáját. Ez lehet Trump Moby Dickje?
Donald Trump. (Kép forrása: EPA,ALBIN LOHR-JONES)

Legutóbb John McCain tragikus betegsége és távolmaradása miatt kellett elnapolni a szavazást az egészségbiztosítási törvény módosításáról, ám már akkor úgy tűnt, hogy ez az alkalom is teljesen fölösleges lesz. McCain lábadozása alatt ugyanis további négy republikánus szenátor jelezte, hogy esze ágában sincs megszavazni a mostani törvényjavaslatot, így eleinte úgy tűnt, hogy a tervezet még csak napirendre sem kerülhet a Fehér Házban – ehhez ugyanis legalább 50 szavazatra lett volna szükség.

Végül azonban a pártnak csak sikerült összekaparnia a szükséges 50 igenlő voksot, így megtarthatták a szavazást a Trumpcare – immár harmadik változatának – bevezetéséről. Itt azonban ismét csattanós pofont kapott Donald Trump, a szenátus 100 tagjából ugyanis mindössze 43-an szavaztak az Obamacare visszavonásáról. Ahhoz, hogy ez életbe is lépjen, legalább 60 igenre lett volna szükség. A legfájóbb az egészben, hogy a nemmel szavazó 57 szenátor közül immár 9-re duzzadt az ellenző republikánusok száma.

Káosz a Fehér Házban

A szavazásra visszatért Washingtonba az agydaganattal küzdő John McCain arizonai szenátor is, akit ovációval és tapssal fogadtak politikustársai. Az első hidegzuhany akkor érte a társaságot, amikor a lábadozó szenátor egy meglehetősen szenvedélyes beszédben közölte: a republikánusok egészségbiztosítási tervét a jelenlegi formájában nem hajlandó megszavazni, s az új egészségbiztosítási törvényt majd kétpárti egyetértéssel kell kidolgozni. A szavazást ezután meglehetősen kaotikus körülmények, köztük tiltakozások és bekiabálások közepette tartották meg.

A demokrata párti szenátorok ígéretükhöz híven egyhangúlag elutasították már az Obamacare eltörlésének még a felvetését is, hozzájuk csatlakozott a 9 republikánus ellenző, akik eltérő indokokat hoztak fel a tiltakozásukra. Korábban Mike Lee, Utah állam vezetője és Jerry Moran, Kansas szenátora jelentette be, hogy a másodszori korrekció után sem szavazzák meg a törvényjavaslatot, hozzájuk csatlakozott Maine állam szenátora, Susan Collins és a kentuckyi Rand Paul is. A Reuters cikke szerint egyébként Collins és Alaszka szenátora, Lisa Murkowski voltak végül azok, akik már a napirendre vételt sem szavazták meg.

Nem adják hozzá a nevüket

Az Obamacare eltörlése ráadásul nem lenne olcsó a költségvetésnek sem. >>>

A renitens szenátorok korábban már jelezték, hogy tartanak a nép haragjától, valamint attól, hogy bárhogy is döntenek, a demokraták együttesen állnának ellen bármilyen módosításnak vagy javaslatnak. Ezen az sem segít, hogy a legutóbbi tervezet már számos engedményt hozott a korábbi két változathoz képest, például a már biztosítottak bent maradnának a rendszerben, emellett az államok dönthetnének arról, hogy hagyják-e a biztosítóknak, hogy ugyanolyan díjakat szabjanak ki az egészséges és a valamilyen betegséggel küzdő embereknek.

Ugyan még nem született hivatalos döntés, de felröppentek hírek, hogy Trump ismét napirendre vetetné az Obamacare eltörlését, ezúttal kész tervezet nélkül. Ez azonban egy „Trumpcare 4.0.” nélkül gyakorlatilag borítékoltan el fog bukni. Amennyiben ugyanis helyettes egészségbiztosítási tervezet nélkül próbálnák átnyomni, úgy jó eséllyel még több ember veszítheti el a biztosítását, mint amit korábban a Kongresszusi Költségvetési Iroda (CBO) számolt – ők 23 millió emberrel kalkuláltak, erről korábban itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG