BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. november 8. 14:20

Megjelent az MNB növekedési jelentése, amely idén arra fókuszál, hogy fenntartható-e a továbbiakban az utolsó időszak gyors növekedése, és ha igen, mi szükséges ehhez. Az eddigi források, hajtóerők lassan kifulladnak, a nagy lehetőség most már a termelékenység növekedése lesz. A jelentésben megvizsgálták, hogy a magyar gazdasági teljesítmény mikor érheti el Ausztria szintjét.

Nehezebb, mint gondoltuk

Korábban volt egy elképzelés, miszerint a gazdasági felzárkózás automatikus dolog, ez azonban nem így van: komoly versenyképességi növekedésre van szükség, amihez tudás és tőke kell. A vállalati szektor duális: a kkv-k versenyképessége viszonylag alacsony a nagy cégekkel szemben, ez ugyanakkor komoly növekedési lehetőséget rejt az alacsony szintről való nagy növekedés lehetősége miatt.

A felzárkózáshoz szükséges egy második adóreform, emellett létre kell hozni a digitális és hatékony államot. Ha mindez megvan, elvileg 2030-ra lehetséges akár Ausztria megközelítése is az MNB szerint.

Eddig semmi sem sikerült - de most minden más lesz?
Az elmúlt mintegy 150 évben több kísérlet is kudarcba fulladt, hogy fejlettségben tartósan utolérjük Ausztriát. Sok esetben eladósodáson alapuló, így fenntarthatatlan növekedés valósult meg. Máskor jelentősebb történelmi események, világháború, gazdasági válságok, akadályozták meg a felzárkózást. A XX. század közepétől a magyar fejlettség tartósan nem tudott emelkedni - írja a jelentésben a jegybank.
Magyarország fejlettsége Ausztriához viszonyítva - a fejlettséget a jelentésben egy főre jutó GDP értékében mérik.

A közepes fejlettség csapdája

Sok ország van, amely megrekedt nagyjából 1970-től a közepes fejlettség szintjén és viszonylag kevés, amelynek sikerült ebből kitörni. A cél az, hogy mi ne rekedjünk meg: ez a gazdaságpolitika kulcskérdése, legfontosabb feladata.

Az MNB szerint 2010-től történt egy fiskális fordulat, ami csökkentette az adósságot és az ország sérülékenységét, majd 2013-tól jött a monetáris fordulat. Ez extenzív növekedést okozott, a foglalkoztatottság bővülése volt a hajtóerő, azonban ennek lehetőségei kimerültek. Most már a versenyképesség javulása lehet a húzóerő, persze a teljes foglalkoztatottságot fenntartva.

A jegybank által vizsgált forgatókönyvek

Ausztria és Magyarország várható teljesítményének kivetítése során két szimulációt készítettek: egyik a reformok menti, másik pedig a viszonyítási pálya, a közepes fejlettség csapdája.  Az osztrák makrogazdasági pályára viszont ugyanazokat a feltevéseket alkalmazták mindkét esetben: eszerint az osztrák gazdaság a következő 12 évben 1,5 százalékos átlagos éves növekedésével számoltak, évi 1 százalékos népesség-növekedés mellett.

Megjegyzés: 1 A horizont végén, 2030-ban. Forrás: Eurostat, OECD, MNB-készítés.

A fenntartható felzárkózás makrogazdasági feltételei

Döntő tényező a tőke és munka felhasználásának hatékonysága, amihez a beruházási rátának legalább 25 százalékosnak kell lennie.

A jelentés szerint az organikus makrogazdasági növekedéshez a a reálbérek folyamatos emelkedése, a  teljes foglalkoztatottság,  a tőkeintenzitás növelése (23-25 százalékos beruházási ráta) és ezen keresztül a termelékenység javulása szükséges.

Közepes fejlettség csapdája esetén másfél százalékos éves GDP-növekedés jöhet ki, erős növekedési pályánál négy százalék fölötti. 2030-ig meg kellene duplázni a nettó reálbéreket, ehhez a szociális hozzájárulási adó csökkentésen kívül egyszámjegyű személyi jövedelemadó kellene. Ha nem növeljük a béreket, elvesztjük a szakképzett munkaerőt - hangzott el a jelentést bemutató tájékoztatón.

Osztrák bérek jönnek Magyarországon?

Az MNB a nettó bérek közel megduplázódásával számol előretekintve, így a bérszínvonal szerintük a 80-100 százalékos sávba kerül Ausztriához viszonyítva - azaz a magyar nettó bérek szinte utolérik az osztrák fizetéseket.

Bérszínvonal Ausztriához viszonyítva

Lényeges, hogy a növekedés hiánymentesen, az államadósságállomány növekedése nélkül történjen. Fennmaradhat a folyó fizetési mérleg többlete, így a nettó eladósodottság megszűnik.

Várt hatékonyságnövekedés

A kkv-szektorban mindenképp beavatkozás szükséges, a szektor a foglalkoztatottság 70 százalékát adja, mégis kevéssé hatékony, így a termelékenység növekedését döntő részben ettől a szektortól várhatjuk. Évente 6 százalékkal kellene bővülni termelékenységüknek (most 2-3 százalék), a nagyvállalatoknál a 3 százalék is elég. Ha ezek a számok megvalósulnak, összejön a 2030-ig kitűzött növekedési cél.

Hogyan lehet megoldani a magyar gazdaság egyik legnagyobb problémáját?

A magyar gazdaság régi nagy problémája az alacsony termelékenység: az MNB szerint a teljes foglalkoztatottság fennállása, valamint a nagyobb tőkemélyülés és hatékonyabb munkavégzés mellett érdemben emelkedik majd a munkatermelékenység.

A munkatermelékenység alakulása Ausztriához viszonyítva

Ehhez a termelékenység bővítése, a K+F ösztönzése, a tőkeintenzitás emelése, a relatív importigény csökkenése, a belső megtakarítások emelkedése, a humán tőke fejlesztése mellett a bérek jelentős emelkedése szükséges a szakképzett emberek itthon tartása és további fejlődése érdekében - írja a jelentés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél