<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hetente átadják a háziorvosoknak a listát a be nem oltott 60 év felettieknek; az orvosokkal együtt kirendelt rezidensek látogatják végig az érintetteket, és megpróbálják meggyőzni őket arról, hogy oltassák be magukat. Az oltást írásban kell elutasítani, aki viszont elfogadja, azt akár azonnal, saját otthonában be is oltják.

Orbán Viktor egy hete jelentette be, hogy a be nem oltott időseket személyesen keresik fel a háziorvosok, rezidensek, és igyekeznek őket meggyőzni az oltás fontosságáról. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló rendelet, amiből kiderül: a látogatásnál jóval többet is tesznek az orvosok.

A 60 feletti oltatlanokat látogatják végig

Az érintettek körébe a 60. életévüket betöltők közül azok tartoznak, akik nem részesültek Covid-védőoltásban. Erről heti rendszerességgel készítenek listát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél, az érintettek háziorvosát is tájékoztatják erről.

A listán szereplőket háziorvosok, önkéntes orvosok és melléjük kirendelt orvostanhallgatók keresik fel személyesen. Az orvostanhallgatókat ennek érdekében kirendelik a háziorvosi szolgáltatókhoz, erről az oktatásukat végző egyetemet is értesítik. A kirendeléssel hallgatói munkaszerződés jön létre a hallgató és a felsőoktatási intézmény között, a kirendelésért pedig jövedelmet is kap.

Arról is nyilatkozni kell, ha nem kérik az oltást

Az  érintett személlyel a  védőoltás beadása céljából a  háziorvosa vagy a  nevében eljáró kirendelt hallgató, illetve önkéntes orvos veszi fel a  kapcsolatot, és tájékoztatja az  érintett személyt arról, hogy beleegyezése esetén lehetősége van a  védőoltás igénybevételére. Tájékoztatják, hogy az egészségügyi adatok alapján milyen oltással oltható és arról, hogy az oltáshoz regisztráció szükséges, amit legkésőbb a  védőoltás igénybevételekor el kell végezni. 

Ha az  érintett személy az oltást elutasítja, úgy erről írásban kell nyilatkoznia.

Ezt a nyilatkozatot később megváltoztathatja, ha meggondolja magát. 

Aki kéri az oltást, a saját otthonában is megkaphatja

Ha viszont elfogadja az oltást, az a háziorvosi rendelő mellett

akár az érintett személy lakóhelyén vagy tartózkodási helyén is beadható.

Ezesetben a kormányrendelet szerint a háziorvos köteles a védőoltásnak az érintett személy lakóhelyén vagy tartózkodási helyén történő nyújtásához szükséges feltételek biztosítására.

Az oltást egyébként akár a kirendelt rezidens is beadhatja, ha az  orvostudományi képzés első tíz félévét eredményesen teljesítette - erre az érintett személy háziorvosának vagy az egészségügyi felsőoktatási intézmény kijelölt orvosának felügyelete mellett jogosult.

A rendelet a kihirdetést követő napon, tehát szombaton hatályba is lépett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Makro / Külgazdaság Németország Merkel után: várható gazdasági következmények
Bod Péter Ákos | 2021. szeptember 16. 05:53
A közelgő német választások előzetes adatai azt jelzik, hogy a négy cikluson át a kancellárt adó kereszténydemokraták elveszíthetik vezető szerepüket. Az esetleges váltásnak komoly kihatása lehet a magyar politikára és hazánk gazdaságára is Bod Péter Ákos elemzése szerint.
Makro / Külgazdaság Alaposan átszervezte kormányát Boris Johnson – itt vannak a részletek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 19:08
Átalakította kormányát szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Határozatban zárta ki a lengyel kormánypárt az EU elhagyását
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 17:18
A párt elnöke szerint az EU-ban akarnak maradni szuverén államként.
Makro / Külgazdaság Putyin már a választás előtt kinyírta az ellenzéket
Káncz Csaba | 2021. szeptember 15. 16:49
A támadások és a piszkos trükkök egyértelműen mutatják, hogy a Kreml rendkívül ideges a népszerűségi mutatók miatt. A Novgorodi Járásban az is elegendő indok volt a jelölt kizárására, hogy részt vett egy tüntetésen, ahol Navalnij szabadon bocsátását követelték. Káncz Csaba jegyzete 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos