Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bankbetétvédelmi alap pénzének a költségvetésbe való beolvasztását fontolgatja Robert Fico kabinetje - adta hírül a pozsonyi Pravda című napilap. A lap információi szerint a betétesek pénzéért a jövőben az állami költségvetés vállalna garanciát. 192 millió euró folyhat be a költségvetésbe - de mi lesz, ha beüt a krach?

Szlovákiában jelenleg a betétvédelmi alap vállal garanciát a fizetésképtelenné vált bankok betétesei pénzének kifizetésére. A hatályos jogszabályok szerint az alap egy-egy bankszámla vagy betét esetében 100 ezer euróig terjedően vállal kifizetési garanciát. Az alapba minden Szlovákiában működő pénzintézmény a nála elhelyezett betétek összegének 0,2 százalékát fizeti be évente. Egy pénzintézet csődje esetén a garancia alapján szükségessé váló kifizetéseket az így befolyt pénzből valósítja meg az alap. A szlovák betétvédelmi alap számláin jelenleg mintegy 192 millió eurónyi fedezet áll rendelkezésre.

Végül úgyis az államnak kellene fizetnie?

Robert Fico kormánya most azt fontolgatja, hogy az alapban összegyűlt pénzt a közkiadások konszolidációjára fordítaná, az alap által vállalt garanciákat pedig a költségvetésre ruházná át. Az elképzelés indokoltsága mellett többek közt azzal érvel a pénzügyi tárca, hogy a Szlovákiában működő pénzintézetekben jelenleg mintegy 24 milliárd eurót kitevő betét van és amennyiben komolyabb gondok adódnának, akkor a betétek kifizetéséhez úgyis állami segítségre lenne szükség.

"Ha megnézzük, hogy más országokban, milyen módon oldották meg a bankok gondjait, akkor láthatjuk, hogy végül mindig állami beavatkozásra volt szükség" - nyilatkozta az elképzeléssel összefüggésben a Pravdának Vazil Hudák a szlovák pénzügyi tárca államtitkára. Hozzátette: a bankokon kívül az Európai Bizottsággal valamint az Eurostat-tal is tárgyalásokat folytatnak arról, hogy miként lehetne bevonni a bankbetét védelmi alapban összegyűlt pénzt a költségvetés konszolidációjába.

Nem a lakosság fog kiborulni

Tartsuk inkább itthon a pénzt?

Biztonságban van a magyar betétesek pénze a hazai bankoknál - jelentette ki nemrég Fekete-Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója. Szerinte nem érdemes külföldre vinni a megtakarításokat. A szervezet eddig kilenc alkalommal, 25 ezer ügyfélnek mintegy húszmilliárd forintot fizetett ki. Részletek >>

Horbulák Zsolt gazdasági elemző szerint a vázolt elképzelés bizonyítéka Robert Ficóék centralizációs törekvéseinek és egyértelműen arról szól, hogy a kormány keresi a költségvetési deficit befoltozásának lehetőségeit. Ugyanakkor meglepőnek tartja, hogy a kabinet nem sokkal azután áll elő ilyen ötlettel, hogy a közelmúltban több Szlovákiában működő kereskedelmi bank is problémás helyzetbe került részben a görög állampapírokba kihelyezett befektetései miatt.

Hozzátette: jobb megoldásnak tartja, hogy a betéteket érintő garanciák több pilléren nyugszanak, mert ez szavatolja a rendszer nagyobb biztonságát és azt is, hogy az esetleges problémákat kisebb megrázkódtatásokkal sikerüljön megoldani. Rámutatott: ennek ellenére nem hiszi, hogy a téma komolyabb társadalmi tiltakozást váltana ki, inkább hangos szakmai vitákra számít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is a választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Friss
hírlevél