1p
A bankbetétvédelmi alap pénzének a költségvetésbe való beolvasztását fontolgatja Robert Fico kabinetje - adta hírül a pozsonyi Pravda című napilap. A lap információi szerint a betétesek pénzéért a jövőben az állami költségvetés vállalna garanciát. 192 millió euró folyhat be a költségvetésbe - de mi lesz, ha beüt a krach?

Szlovákiában jelenleg a betétvédelmi alap vállal garanciát a fizetésképtelenné vált bankok betétesei pénzének kifizetésére. A hatályos jogszabályok szerint az alap egy-egy bankszámla vagy betét esetében 100 ezer euróig terjedően vállal kifizetési garanciát. Az alapba minden Szlovákiában működő pénzintézmény a nála elhelyezett betétek összegének 0,2 százalékát fizeti be évente. Egy pénzintézet csődje esetén a garancia alapján szükségessé váló kifizetéseket az így befolyt pénzből valósítja meg az alap. A szlovák betétvédelmi alap számláin jelenleg mintegy 192 millió eurónyi fedezet áll rendelkezésre.

Végül úgyis az államnak kellene fizetnie?

Robert Fico kormánya most azt fontolgatja, hogy az alapban összegyűlt pénzt a közkiadások konszolidációjára fordítaná, az alap által vállalt garanciákat pedig a költségvetésre ruházná át. Az elképzelés indokoltsága mellett többek közt azzal érvel a pénzügyi tárca, hogy a Szlovákiában működő pénzintézetekben jelenleg mintegy 24 milliárd eurót kitevő betét van és amennyiben komolyabb gondok adódnának, akkor a betétek kifizetéséhez úgyis állami segítségre lenne szükség.

"Ha megnézzük, hogy más országokban, milyen módon oldották meg a bankok gondjait, akkor láthatjuk, hogy végül mindig állami beavatkozásra volt szükség" - nyilatkozta az elképzeléssel összefüggésben a Pravdának Vazil Hudák a szlovák pénzügyi tárca államtitkára. Hozzátette: a bankokon kívül az Európai Bizottsággal valamint az Eurostat-tal is tárgyalásokat folytatnak arról, hogy miként lehetne bevonni a bankbetét védelmi alapban összegyűlt pénzt a költségvetés konszolidációjába.

Nem a lakosság fog kiborulni

Tartsuk inkább itthon a pénzt?

Biztonságban van a magyar betétesek pénze a hazai bankoknál - jelentette ki nemrég Fekete-Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója. Szerinte nem érdemes külföldre vinni a megtakarításokat. A szervezet eddig kilenc alkalommal, 25 ezer ügyfélnek mintegy húszmilliárd forintot fizetett ki. Részletek >>

Horbulák Zsolt gazdasági elemző szerint a vázolt elképzelés bizonyítéka Robert Ficóék centralizációs törekvéseinek és egyértelműen arról szól, hogy a kormány keresi a költségvetési deficit befoltozásának lehetőségeit. Ugyanakkor meglepőnek tartja, hogy a kabinet nem sokkal azután áll elő ilyen ötlettel, hogy a közelmúltban több Szlovákiában működő kereskedelmi bank is problémás helyzetbe került részben a görög állampapírokba kihelyezett befektetései miatt.

Hozzátette: jobb megoldásnak tartja, hogy a betéteket érintő garanciák több pilléren nyugszanak, mert ez szavatolja a rendszer nagyobb biztonságát és azt is, hogy az esetleges problémákat kisebb megrázkódtatásokkal sikerüljön megoldani. Rámutatott: ennek ellenére nem hiszi, hogy a téma komolyabb társadalmi tiltakozást váltana ki, inkább hangos szakmai vitákra számít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG