<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mai nap volt az utolsó a MAG Zrt. életében. Híreink szerint az NFÜ-höz hasonlóan a jövőben a szaktárcák veszik át a legnagyobb közreműködő szervezet feladatait. A MAG Zrt. korábban talán az egyetlen intézmény volt, amelyet nem illetett komoly kritika az uniós pénzek elosztásával kapcsolatban

A 2014-2020-as uniós költségvetési pályázati korszaknak már bizonyosan nem a korábbi intézményrendszerben fut neki a kormányzat - ez eddig is ismert volt. Ami ugyanakkor meglepő, hogy az új struktúra kialakítása során a még ügyvezető kormányzat igen gyorsan lép.

Ma bezár a MAG Zrt.

A Privátbankár információi szerint a mai nappal leállítják a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-t s feladatait - akárcsak korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség esetében - az illetékes szakminisztérium, legfőképp a Nemzetgazdasági Minisztérium veszi át.  A MAG Zrt. honlapján egyelőre semmilyen erre történő utalást nem látunk, bár beszédes, hogy a társaság telefonos és személyes ügyfélszolgálata 2014. április 15-én, azaz holnap teljes egészében zárva tart.

A MAG Zrt bezárása annak fényében ugyanakkor meglepő, hogy a szervezet volt talán az egyedüliként komoly bírálatok nélkül működő, az uniós pénzek elosztásában érdekelt intézmény, amelynek komoly érdemei voltak az elbírálási folyamat felgyorsításában a pályázati automatizálás révén.

Mivel foglalkoztak?

A 2006-ban, a Magyar Fejlesztési Bank Támogatásközvetítési Igazgatósága, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az IT Információs Társadalom Kht. és részben a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) integrálásával létrejött MAG Zrt. az ország legnagyobb közreműködő szervezete volt, amely az Új Széchenyi Terv keretében támogatott pályázatok közreműködői feladatait látta el a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP), a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) pályázati program esetében, valamint 2012. július 29-től a Kormány 176/2012-es rendelete alapján a VÁTI Nonprofit Kft. jogutóda az Új Széchenyi Terv keretébe tartozó pályázatok esetében. A rendelettel a MAG Zrt. kezelésébe kerültek az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program (ÁROP), az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP), valamint a Regionális Operatív Programok (ROP) eddig a VÁTI által kezelt pályázatai.

A MAG az elődszervezetek összevonásával számos párhuzamosságot szüntetett meg, így csökkentette a költségeket. A korábban alkalmazott különböző működési eljárások alapján kialakította, és az egész pályázatkezelési rendszer követendő standardjává emelte a legjobb gyakorlatokat (best practice), ami növelte a pályázatkezelés hatékonyságát és eredményességét.

Az NFÜ mintájára

Korábban az NFÜ-t január elsejei hatállyal szüntette meg a kormány, az uniós fejlesztési programok végrehajtása január elsejével a szaktárcákhoz került. Ugyanakkor az NFÜ-t sok komoly kritika érte az elmúlt hónapokban, főleg amiatt, hogy a korábbi költségvetési időszak utolsó évének jelentős lemaradással futottunk neki. A megszüntetés előtt az NFÜ a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá került, ám már ősszel tudható volt, hogy a korábbi véleményekkel ellentétben mégis az a hatékonyabb, ha a pályázati munkákat a szaktárcák intézik.

Az átalakítás részleteiről várjuk az NGM válaszát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
Wéber Balázs | 2022. január 27. 18:04
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
hírlevél
Ingatlantájoló