2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.

Tisztviselők szerint a vízszint fokozatosan apad Dél-Ukrajna egyes részein, amelyeket a Nova Kahovka-i gát lerombolása után elöntött a víz. 

Eközben egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a gát felrobbantása után a szeizmikus adatok azt mutatták, kedd hajnalban robbanás történt a helyszínen. A Norsar, a norvég szeizmikus tömb szerint egy romániai regionális állomásról érkező jelek robbanásra utaltak hajnali 2 óra 54 perckor. Norsar nem vont le következtetéseket a felelősről.

Fumio Kishida japán miniszterelnök pénteken azt mondta az ukrán elnöknek, hogy Japán mintegy 5 millió dollár (3,9 millió font) értékű humanitárius segélyt ajánl fel a Nova Kahovka-i gát lerombolása után – közölte a japán kormány szóvivője.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Joe Bidennek a 2,1 milliárd dolláros biztonsági segítségnyújtási csomagért. Zelenszkij Twitter-üzenetében elmondta, hogy a hozzájárulás „fontosabb, mint valaha” a Nova Kahovka-i gát leomlása óta.

Marat Husnullin orosz miniszterelnök-helyettes pénteken azt mondta, hogy a Krím vízellátását nem érinti a gát lerombolása, és a félszigetnek 500 napra elegendő vízkészlete van. A megsemmisült tározóból egy csatorna táplálta az ivóvizet a félszigetbe. Kijev 2014-ben megszakította a hozzáférést a csatornához, miután Oroszország illegálisan elfoglalta a Krímet, és azt állította, hogy annektálja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ihor Klimenko ukrán rendőrfőnök (jobbról) beszélget, amint látogatást tesznek a gátrobbantás okozta árvíz idején Herszonban 2023. június 8-án, egy nappal a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése után. Fotó: MTI/EPA/Mikola Timcsenko
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ihor Klimenko ukrán rendőrfőnök (jobbról) beszélget, amint látogatást tesznek a gátrobbantás okozta árvíz idején Herszonban 2023. június 8-án, egy nappal a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése után. Fotó: MTI/EPA/Mikola Timcsenko

  • A Wagner-csoportot azzal vádolják, hogy „anarchiát” szít Oroszország frontvonalain, miután a Kreml egyik katonai parancsnoka azt állította, Jevgenyij Prigozsin zsoldosai elrabolták és megkínozták katonáit a Bahmutért vívott csata során. Az interneten közzétett videóban Roman Venevitin alezredes azzal is vádolta a Wagner-katonákat, hogy fegyvereket loptak, mozgósított katonákat kényszerítettek arra, hogy szerződést írjanak alá Wagnerrel, és megpróbáltak fegyvereket kicsikarni az orosz védelmi minisztériumtól az elrabolt katonák szabadon bocsátásáért cserébe.
  • A NATO-val szövetséges államok pénteken elítélték Oroszország azon döntését, hogy kilép az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésből (CFE).

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG