4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Időről időre felbukkan egy-egy ország élén egy olyan vezető, legyez az demokratikusan választott vagy önjelölt, aki hamar meghökkenti a világot lépéseivel. Most a Fülöp-szigetek van soron, új elnöke, Duterte először holokausztozott egy kicsit, most viszont belekezdett a nagyhatalmak közti lavírozásba.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke. Forrás: Wikimedia Commons

Duterte csak pár hónapja elnök, de máris balhékba keveredett. A kábítószer maffiával szembeni harcáról régóta híres, és ez önmagában örvendetes is lenne, ha nem úgy történne a harc, hogy aki gyanúba keveredik, az lelőhető, sőt korábban olyan megjegyzései is voltak, melyekkel a kábítószerek fogyasztóit kitette a népharagnak, mondván, öljék meg őket. A legutóbbi kínos eset múlt héten volt, amikor kábítószer-ellenes harcát a Holokauszthoz hasonlította, felvetve több millió lehetséges halottat, a kábítószer fogyasztókat is beleértve.

Fattyúnak nevezte

Egy másik incidens akkor történt, amikor Obama elnökkel találkozott volna, de előtte olyan sértő megjegyzést tett az amerikai elnökre, hogy az kénytelen volt lemondani a találkozót. Duterte, mint általában a hasonló vezetők, kezdettől kijátssza a nacionalista kártyát és lépten nyomon nemzete függetlenségét hangoztatja. Ez érthetően leginkább Amerika ellen irányul, hisz az ország egy darabig amerikai gyarmat volt, na de ez már meglehetősen régen volt. Az amerikait megelőző spanyol uralom, ami a spanyol nyelvet és neveket, valamint a katolikus vallást az ázsiai országnak adta, már úgy tűnik, nem vált ki sértettséget.

Mint Szaddam, Kadhafi vagy Erdogan

Most Duterte felfedezte azt, amit a hidegháborúban sok ország vezetője játszott, és ami most, hogy a világ újra többpólusú, újra divat lett: manipulálni a nagyhatalmakat. Vasárnap a Reuters szerint arról számolt be az elnök, hogy Oroszország és Kína támogatásáról biztosította, amikor Amerikáról panaszkodott nekik. Duterte szerint ez múlt hónapban Laoszban történt, ahol Medvegyev orosz miniszterelnökkel találkozott.

Az elnök heves Amerika-ellenessége akkor erősödött föl, amikor Obama aggodalmát fejezte ki a kábítószer ellenes harcban történt sok haláleset miatt. Duterte Kína felé is nyit: elmondta hogy főleg a kereskedelmi kapcsolatokat akarja fejleszteni Moszkvával és Pekinggel, és ez új, független külpolitikájának része. A Fülöp-szigetek és Amerika között eddig szoros szövetségesi kapcsolat volt, ezt az új elnök most szeretné leépíteni. Egy nemrég megkötött biztonsági egyezményt érvénytelennek minősített, egy most zajló közös hadgyakorlatra pedig azt mondta, ez az utolsó.

Lekoptatná a szövetségest

Az említett szerződés, melyet 2014-ben kötöttek, széles jogokat biztosít Amerikának, hogy a szigetek katonai bázisait használhassa. Duterte szerint azért érvénytelen, mert azt nem a Fülöp-szigetek elnöke, hanem csak védelmi minisztere írta alá. Hozzátette, hogy vita esetén felkéri az amerikaiakat, hagyják el teljesen az országot. A Pentagon erre csak annyit válaszolt, hogy teljesíti szövetségesi kötelezettségeit és ugyanezt várja a Fülöp-szigetektől. Az pedig nem úgy néz ki, mint aki szövetségesként nézne Amerikára.

Amerikának ez különösen kellemetlen lehet, mert egy szövetségessel, Thaifölddel már meglazult a szövetségesi viszony az ottani tavaly előtti katonai puccs után. Ha most a Fülöp-szigetekről is kiakolbólintják, délkelet-ázsiai jelenléte megnehezül, és egyre kevésbé tudja ott ellensúlyozni Kína növekvő hatalmát. Ugyanakkor a Fülöp-szigeteken már Duterte elnöksége előtt is aggódtak parlamenti képviselők és civilek egyaránt, hogy az egyezmény a térségben indítandó amerikai katonai akciók indítóállásává teheti az országot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG