<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A Bloomberg hírügynökség szerint még a hónap vége előtt távozik posztjáról Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter.

Geithner, aki az utolsó képviselője Obama eredeti gazdasági csapatának, kulcsszerepet játszott abban, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején közpénzből adjanak mentőcsomagokat az összeomlás szélére sodródott magánvállalatoknak. Részese volt a kongresszussal a "költségvetési szakadék" elkerüléséről és az adósságplafon tavalyelőtti megemeléséről folytatott tárgyalásoknak is.

A pénzügyi tárca vezetője december 31-én jelezte, hogy az Egyesült Államok ismét elérteaz adósságplafont. A minisztérium rendkívüli intézkedéseket foganatosított, hogy februárig fedezni tudja a kormányzati kiadásokat. Ha a következő hetekben a kormánynak nem sikerül megegyeznie a további hitelfelvétel lehetőségéről, akkor ismét előállhat a technikai csőd veszélye, amely komolyan visszavetheti az egész világgazdaságot.

A pénzügyminiszter, akit az elnöknek már többször sikerült rávenni a maradásra, a Fehér Ház illetékeseinek és a Wall Street képviselőinek egyaránt jelezte: ezúttal nem lehet majd eltéríteni szándékától. Geithner korábban jelezte, hogy a január 21-i hivatalos elnöki beiktatás "körül" szeretne kilépni a tárcától, de több elemző úgy vélekedett, hogy még meggondolhatja magát. A pénzügyi tárca jelezte: a távozás pontos időpontját akkor közli, ha már kijelölték a miniszter utódját.

Washingtonban széles körben Jack Lewt, a Fehér Ház kabinetfőnökét tartják a legesélyesebbnek a megüresedő bársonyszék betöltésére. Az elnöki hivatal volt költségvetési igazgatójának kinevezését azonban több vezető republikánus politikus ellenezné, ami tovább ronthatja a Fehér Ház és a kongresszus amúgy is feszült viszonyát. Hillary Clinton külügyminiszter már korábban bejelentette, hogy a második Obama kormányzat alatt már nem akarja irányítani az amerikai diplomáciát.

Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG