<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az első negyedéves adatok közlésekor még csak ígérték, azóta több elemzőház is módosította, méghozzá nem is kicsit, a magyar gazdaság kilátásait.

Az első negyedév erős teljesítménye alapján az idei év egészében is növekedés várható a magyar gazdaságban, annak ellenére, hogy az árvíz valamelyest visszavetheti a mezőgazdasági termelést - jósolták jelentősen feljavított szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az új citybeli prognózisok valószínűsítik azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inkább a lehetségesnél valamivel hamarabb befejezi a monetáris enyhítési ciklust, semhogy később - esetleg éppen a választások előtt - kamatemelésre kényszerüljön.

Újraszámolták

A Századvég Gazdaságkutató a közelmúltban írta felül a stagnálást prognosztizáló kutatását. Részletek >>

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays szakelemzői a ház szerdán ismertetett negyedéves globális felzárkózó piaci helyzetértékelésében közölték, hogy az általuk eddig várt 0,4 százalékos visszaesés helyett most már 0,5 százalékos idei egész éves növekedéssel számolnak a magyar gazdaságban.

A most levonult árvíz valószínűleg csökkenti a mezőgazdasági termelést, amely azonban várhatóan még így is jobb lesz a gyenge tavalyi hozamnál, emellett az árvízkárok helyreállítása többletberuházásokat jelent majd - érveltek a Barclays londoni elemzői.

A ház szerint a növekedésserkentő tényezők között van az MNB hitelezés-élénkítő programja és az új Audi-beruházás is. A Barclays londoni elemzői jövőre 1,1 százalékos magyarországi GDP-növekedést jósoltak szerdai prognózisukban.

A City elemzői közösségében egyre szélesebb körű - jóllehet továbbra sem egyöntetű - az a vélemény, hogy a magyar gazdaságban 2013 egészében növekedés várható.

Van, aki többre számít

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai legújabb, szintén jelentősen felülvizsgált előrejelzésükben közölték: a vártnál sokkal jobb idei első negyedévi kiindulópont alapján most már 0,7 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon 2013 egészében a cég által eddig jósolt 0,4 százalékos visszaesés helyett.

A ház szerint az erős első negyedévi lendület mellett kedvező előjel a viszonylag jónak ígérkező idei mezőgazdasági terméshozam. A BNP Paribas elemzőinek számításai szerint a tavalyi gyenge betakarítás nyomán belépő igen jelentős éves bázishatás révén a mezőgazdaság egy teljes százalékpontot is hozzáadhat az idei magyar GDP-növekedéshez.

Az autóiparban és a gazdákban bíznak

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői az első negyedévi GDP-becslés után szintén javították prognózisukat. Közölték: felülvizsgált előrejelzésük alapján most már átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést várnak 2013 egészében Magyarországon az eddig valószínűsített 0,2 százalékos visszaesés helyett.

Hozzátették: várakozásuk szerint a csökkenő infláció és az autóipari termelés felfutása továbbra is felhajtóerő, mindemellett a mezőgazdasági szempontból ezúttal "normálisnak" ígérkező év is várhatóan jelentős lendületet ad az éves összevetésben számolt magyar GDP-növekedésnek.

Tovább vághatják az alapkamatot

A Barclays londoni elemzőinek átfogó szerdai előrejelzése szerint a magyarországi inflációs és növekedési folyamatok alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő négy monetáris tanácsi ülésen hajt még végre az eddigiekhez hasonló mértékű, lépésenként 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéseket, és így a jegybanki alapkamat szeptemberre 3,50 százalékig süllyedhet.

A Barclays szakértőinek véleménye szerint azonban az MNB ezen a kamatszinten várhatóan megáll, mivel valószínűleg nem akarja megkockáztatni, hogy az ennél esetleg sokkal alacsonyabbra kerülő jegybanki reálkamat piaci felfordulást okozzon.

Hasonló előrejelzést adott szerdai értékelésében a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének Közép- és Kelet-Európával foglalkozó stratégiai elemzőstábja.

Az RBS közgazdászai, akik a minap Magyarországon voltak tájékozódni, Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: tapasztalataik alapján a magyar kormány és az MNB egyaránt "érzékenyen ügyel" a pénzügy-politikai hibák elkerülésére. A cég londoni elemzői szerint "politikailag katasztrofális" lenne, ha a jövő évi választások előtt ismét emelni kellene a jegybanki kamatot, mivel ezt a lakosság jelentős hányada megszenvedné, és valószínűleg a növekedésösztönző gazdaságpolitika hitelessége is sérülne.

Az RBS szerint ezért az MNB várhatóan inkább a monetáris enyhítési ciklus kissé korai befejezésére hajlik, elkerülendő az esetleges vészhelyzeti kamatemelés kockázatát. Mindezek alapján az RBS londoni elemzői azzal számolnak, hogy júniusban és júliusban még két 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés bizonyosan lesz, így a jövő hónapban 4,00 százalékra csökken az alapkamat.

A ház szakértői szerint innentől már bizonytalanabbak a kilátások, de az RBS jelenlegi előrejelzése az, hogy az idei év végéig 3,50 százalékos "egyensúlyi" szintre csökken tovább az MNB-kamat.

Tovább is lehet

A Cityben mindazonáltal van ennél jóval agresszívabb enyhítést valószínűsítő előrejelzés is. Ahogy azt a Privátbankár korábban megírta, a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai legújabb, felülvizsgált prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs kilátások alapján, valamint a legnagyobb jegybankok várhatóan továbbra is rendkívül alacsonyan maradó irányadó kamatainak környezetében megvannak a feltételei további 2 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, és így a magyar jegybank alapkamata 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló