1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az első negyedéves adatok közlésekor még csak ígérték, azóta több elemzőház is módosította, méghozzá nem is kicsit, a magyar gazdaság kilátásait.

Az első negyedév erős teljesítménye alapján az idei év egészében is növekedés várható a magyar gazdaságban, annak ellenére, hogy az árvíz valamelyest visszavetheti a mezőgazdasági termelést - jósolták jelentősen feljavított szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az új citybeli prognózisok valószínűsítik azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inkább a lehetségesnél valamivel hamarabb befejezi a monetáris enyhítési ciklust, semhogy később - esetleg éppen a választások előtt - kamatemelésre kényszerüljön.

Újraszámolták

A Századvég Gazdaságkutató a közelmúltban írta felül a stagnálást prognosztizáló kutatását. Részletek >>

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays szakelemzői a ház szerdán ismertetett negyedéves globális felzárkózó piaci helyzetértékelésében közölték, hogy az általuk eddig várt 0,4 százalékos visszaesés helyett most már 0,5 százalékos idei egész éves növekedéssel számolnak a magyar gazdaságban.

A most levonult árvíz valószínűleg csökkenti a mezőgazdasági termelést, amely azonban várhatóan még így is jobb lesz a gyenge tavalyi hozamnál, emellett az árvízkárok helyreállítása többletberuházásokat jelent majd - érveltek a Barclays londoni elemzői.

A ház szerint a növekedésserkentő tényezők között van az MNB hitelezés-élénkítő programja és az új Audi-beruházás is. A Barclays londoni elemzői jövőre 1,1 százalékos magyarországi GDP-növekedést jósoltak szerdai prognózisukban.

A City elemzői közösségében egyre szélesebb körű - jóllehet továbbra sem egyöntetű - az a vélemény, hogy a magyar gazdaságban 2013 egészében növekedés várható.

Van, aki többre számít

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai legújabb, szintén jelentősen felülvizsgált előrejelzésükben közölték: a vártnál sokkal jobb idei első negyedévi kiindulópont alapján most már 0,7 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon 2013 egészében a cég által eddig jósolt 0,4 százalékos visszaesés helyett.

A ház szerint az erős első negyedévi lendület mellett kedvező előjel a viszonylag jónak ígérkező idei mezőgazdasági terméshozam. A BNP Paribas elemzőinek számításai szerint a tavalyi gyenge betakarítás nyomán belépő igen jelentős éves bázishatás révén a mezőgazdaság egy teljes százalékpontot is hozzáadhat az idei magyar GDP-növekedéshez.

Az autóiparban és a gazdákban bíznak

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői az első negyedévi GDP-becslés után szintén javították prognózisukat. Közölték: felülvizsgált előrejelzésük alapján most már átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést várnak 2013 egészében Magyarországon az eddig valószínűsített 0,2 százalékos visszaesés helyett.

Hozzátették: várakozásuk szerint a csökkenő infláció és az autóipari termelés felfutása továbbra is felhajtóerő, mindemellett a mezőgazdasági szempontból ezúttal "normálisnak" ígérkező év is várhatóan jelentős lendületet ad az éves összevetésben számolt magyar GDP-növekedésnek.

Tovább vághatják az alapkamatot

A Barclays londoni elemzőinek átfogó szerdai előrejelzése szerint a magyarországi inflációs és növekedési folyamatok alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő négy monetáris tanácsi ülésen hajt még végre az eddigiekhez hasonló mértékű, lépésenként 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéseket, és így a jegybanki alapkamat szeptemberre 3,50 százalékig süllyedhet.

A Barclays szakértőinek véleménye szerint azonban az MNB ezen a kamatszinten várhatóan megáll, mivel valószínűleg nem akarja megkockáztatni, hogy az ennél esetleg sokkal alacsonyabbra kerülő jegybanki reálkamat piaci felfordulást okozzon.

Hasonló előrejelzést adott szerdai értékelésében a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének Közép- és Kelet-Európával foglalkozó stratégiai elemzőstábja.

Az RBS közgazdászai, akik a minap Magyarországon voltak tájékozódni, Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: tapasztalataik alapján a magyar kormány és az MNB egyaránt "érzékenyen ügyel" a pénzügy-politikai hibák elkerülésére. A cég londoni elemzői szerint "politikailag katasztrofális" lenne, ha a jövő évi választások előtt ismét emelni kellene a jegybanki kamatot, mivel ezt a lakosság jelentős hányada megszenvedné, és valószínűleg a növekedésösztönző gazdaságpolitika hitelessége is sérülne.

Az RBS szerint ezért az MNB várhatóan inkább a monetáris enyhítési ciklus kissé korai befejezésére hajlik, elkerülendő az esetleges vészhelyzeti kamatemelés kockázatát. Mindezek alapján az RBS londoni elemzői azzal számolnak, hogy júniusban és júliusban még két 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés bizonyosan lesz, így a jövő hónapban 4,00 százalékra csökken az alapkamat.

A ház szakértői szerint innentől már bizonytalanabbak a kilátások, de az RBS jelenlegi előrejelzése az, hogy az idei év végéig 3,50 százalékos "egyensúlyi" szintre csökken tovább az MNB-kamat.

Tovább is lehet

A Cityben mindazonáltal van ennél jóval agresszívabb enyhítést valószínűsítő előrejelzés is. Ahogy azt a Privátbankár korábban megírta, a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai legújabb, felülvizsgált prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs kilátások alapján, valamint a legnagyobb jegybankok várhatóan továbbra is rendkívül alacsonyan maradó irányadó kamatainak környezetében megvannak a feltételei további 2 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, és így a magyar jegybank alapkamata 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG