TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A luxusfogyasztás visszaesése, elmaradó makaói szerencsejátékosok, a légitáraságok megzuhanó részvényei, szabadságra küldött banki alkalmazottak, az autógyárak megbénult beszállítói láncai – ezek Kínában az azonnali és közvetlen következményei a koronavírus terjedésének.
Fotó: depositphotos.com

Megcsappanó luxusfogyasztás

A luxustermékek piaca 2018-ban 5 százalékkal növekedett és értéke elérte az 1300 milliárd dollárt, a bővülés mintegy 90 százaléka pedig az odahaza és a külföldi luxus üzletekben vásárló kínaiak számlájára írható – állítja a Bain & Co tanácsadó cég. A kínai ügyfelek az igazán komoly fogyasztók, ők azok, akik a luxuscikkek egyharmadát megvásárolják.

Mindez annyit jelent, hogy azok a nagy világcégek, mint az LVMH, vagy a Kering and Richemont, vagy az olyan világmárkák, mint a Hermès and Burberry különösen ki vannak téve a kínai kereslet visszaesésének.

A luxusmárkákat képviselő cégek mindeddig képesek voltak a hongkongi zavargások miatti veszteségeiket kompenzálni azzal, hogy üzletüket átköltöztették Kínába, a koronavírus megjelenésével azonban ez várhatóan meg fog változni.

A fertőzés terjedésének kettős hatása lesz a luxustermékek forgalmára – jósolja Joëlle de Montgolfier, Bain’s igazgatója, szerinte a kínaiak odahaza komoly mértékben visszafoghatják vásárlásaikat, pedig a kínai holdújév zömében nem szól másról, mint a felfokozott fogyasztásról, ugyanakkor sok kínai halaszthatja el tervezett külföldi utazásait is, vagyis a vásárlások ott is elmaradnak.

A kínai idegenforgalmi minisztérium hétfőn arra hívta fel az utazási irodákat, hogy ideiglenesen függesszék fel a külföldi bevásárló utak szervezését.

Bár jelenleg még igencsak korai lenne megjósolni a hatásokat, a befektetők azonban már érzékelik a negatív tendenciákat, eddig az LVMH részvényei idén 4 százalékkal, a Kering-é 8 százalékkal, míg a Burberry-é 9 százalékkal esett vissza.

Elemzők becslése szerint a kínai fogyasztás tíz százalékos visszaesése az év első felében mintegy 2 százalékkal csökkentheti a luxustermékeket forgalmazó világcégek bevételét, nyereségüket pedig 4 százalékkal vetheti vissza.

Krupiék szájmaszkban

Nem tarják meg Makaóban a szokásos holdújévi ünnepi tűzijátékot, miután a világ egyik legnagyobb szerencsejáték helyszíne elhalasztotta azt a koronavírus terjedésére hivatkozva. A krupiék mindegyike egészségügyi maszkot visel, mindegyik látogató test hőmérsékletét gondosan ellenőrzik, a kaszinókban pedig nagyon sok asztal ki sem nyitott.

Makaó az egyik legnépszerűbb úti cél az anyaországi kínaiak körében, hisz’ számukra a szerencsejáték odahaza tiltott tevékenységnek számít. Makaó a városállamba utazó kínaiakból csinál pénzt, nem a külföldi turistákból – derül ki a gambling.com oldalról. Az anyaországi látogatók eltűnésével nagyon könnyen megrendülhet Makaó gazdasága.

A városállam idegenforgalmi irodájának legfrissebb adatai szerint a kínai holdújév harmadik napján 80 százalékkal kevesebben érkeztek az anyaországból, mint a korábbi években. A három nap során pedig 60 százalékos volt a visszaesés.

A nagyobb játszóhelyekkel rendelkező kaszinó-társaságok részvényei már most estek: a Las Vegas Sands papírjainak értéke körülbelül 6, míg a Wynn Resortsé közel 7 százalékkal csökkent.

Úgy tűnik a Fülöp-szigetek is profitálhat ebből, az ország Ázsia online szerencsejáték központja; amikor pedig a kínaiak otthon maradnak, előszeretettel fordulnak az online fogadások felé.

A vírus terjedése óta számos szabadidő és szórakoztató központot bezártak Kínában.

Megelőző intézkedés gyanánt lakat került a sanghaji és a hongkongi Disneyland parkra, de a Kínai Nemzeti Múzeum, a Tiltott Város, a pekingi olimpiai stadion de a Nagy Fal egy része sem látogatható. Az előre megváltott jegyeket mindenhol visszaváltják.

A nagyobb hotelláncok, mint a Hilton, a Marriott, az Accor és az InterContinental február 8-ig eltekintenek a lemondási illetékek megfizetésétől, és az Airbnb is hasonló szellemben kíván eljárni: azok akik a koronavírus által leginkább fertőzött városokban foglaltak szállást, február 8-ig ingyenes visszamondhatják a foglalást.

A Royal Caribbean és a Carnival hajózási társaság nem veszi fel hajóira a Vuhan-ból érkező utasokat, a Starbucks és a McDonald’s bezárta üzleteit Vuhanban és a közeli városokban, ezekbe már úgy sem lehet eljutni, mert a közlekedési szolgáltatások is szünetelnek.

Most nem szállnak el az árfolyamok

A Kínai utakat kínáló nagy légitársaságok részvényei is azonnal reagáltak a betegségre, az Air France-KLM papírjainak értéke 6 százalékkal csökkent, a BA tulajdonolta IAG részvények 5 és fél százalékot, míg a Lufthansa papírjai 4 százalékot veszítettek értékükből.

Azok a cégek, melyek nem rendelkeznek kínai utakkal, szintén veszteséggel kénytelenek számolni, az EasyJet papírjai 5 százalékkal, míg Ryanair-é három százalékkal estek.

A hongkongi Cathay Pacific, az Ausztrál Qantas, és a Singapore Airlines papírjai is csak azért tartják értéküket, mert az ázsiai és ausztrál tőzsdék a hétvége miatt zárva tartottak.

Elemzők ma még megbecsülni sem tudják, hogy az utaslétszámban milyen mértékű visszaesésre számíthatnak az érintett légitársaságok a vírus terjedése esetén, mindössze egy összehasonlításra alkalmas adat áll rendelkezésre. E szerint 2002 novembere és 2003 júliusa között, amikor tombolt a Sars, a hongkongi-európai utak relációjában az utasok egyharmada elmaradt.

Eljött a home office ideje

A fertőzés miatti hosszú távú pénzügyi következményeket ma még felmérni sem lehet, viszont az azonnali, közvetlen intézkedések is - melyek ma még jórészt a hongkongi munkavállalókat érintik – komoly fennakadásokat okoznak a napi ügymenetben.

A hongkongi székhelyű Credit Suisse azt ajánlotta munkatársainak, hogy ne jöjjenek be munkahelyükre, és dolgozzanak otthonról, ha az elmúlt 14 napban látogatást tettek a kínai anyaországban. Az érintett munkavállalóktól pedig azt kérik, hogy legalább két hétig maradjanak otthon és amikor munkába állnak hozzanak orvosi igazolást arról, hogy egészségesek.

A Credit Suisse ebben az időszakban az üzleti utakat is korlátozza.

Az USB hongkongi központjában szintén azt tanácsolták 2500 munkavállalójuknak, hogy maradjanak otthon, ha az elmúlt két hétben akár csak egy napot is a kínai anyaországban töltöttek, de a munkatársak kínai utazásait is tiltja a pénzintézet.

A HSBC dolgozóinak nem kell bejárniuk a cég hongkongi központjába február 3-ig, vagyis a kínai holdújév végéig.

Standard Chartered munkatársait is arra kérik, hogy ha a fertőzött területen jártak, akkor minimum 14 napig, vagyis a lappangási ideig otthonról dolgozzanak.

Hasonló ajánlásokkal élt a Fidelity International, és az Allianz Global Investors is munkavállalói felé.

Alkatrészhiány

A Nissan, a PSA és a Renault már most elkezdte visszahívni külföldi munkavállalóit Kínából a koronavírus járvány terjedése miatt.

Az a 40 város, mely érintett a fertőzés által a kínai járműpiac 40 százalékát fedi le.

A beszállítói láncok is megbénulhatnak nagyon hamar, és az alkatrészek sem érkeznek meg időben a vírussal fertőzött területekről; ez a probléma nagyon hamar érintheti a Nissant, a PSA-t, a Hondát, a General Motors-t, és a Renault is. A Nissan, a PSA és a Honda lehet a leginkább érintettek a beszállítók leállása miatt, mivel ezeknek a cégeknek jelentős gyártókapacitásaik vannak az érintett régióban.

A Nissan arra készül, hogy japán munkatársait Vuhanból hazaszállítsa, a francia PSA 38 emberét és azok családtagjait is elindította a régió három gyártóüzeméből, míg a Renault munkatársai számára lehetőséget kínál a távozásra.

(Financial Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél