3p

Láncfűrésszel kampányoló, a központi bank bezárását és a peso dollárra cserélését ígérő politikus áll közel a győzelemhez.

Argentínában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelyben a peronista Sergio Massa gazdasági miniszter, aki az ország két évtizede legsúlyosabb gazdasági válságának idején állt a kormányrúdnál, a radikális libertariánus kívülállóval, Javier Mileivel csap össze, aki a közvélemény-kutatások szerint a választások előtt enyhe favorit volt.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 8 órakor nyíltak meg és tíz órával később zárnak a mintegy 36 millió szavazásra jogosult argentin számára. Az első hivatalos eredmények - hely idő szerint - 21 órától várhatók.

Javier Milei adja le voksát az elnök- és parlamenti választások első fordulójában egy Buenos Aires-i szavazóhelyiségben 2023. október 22-én. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko
Javier Milei adja le voksát az elnök- és parlamenti választások első fordulójában egy Buenos Aires-i szavazóhelyiségben 2023. október 22-én. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko

Milei gazdasági sokkterápiát ígér - a központi bank bezárásától a pezó elvetéséig és a kiadások csökkentéséig -, ami potenciálisan fájdalmas reformokat jelent, de a rossz gazdasági helyzet miatt elégedetlen választók tömegeinek tetszését elnyerte.

Bárki is nyerjen, a Reuters szerint a választás át fogja alakítnai Argentína politikai helyzetét, gazdasági útitervét, a gabona-, lítium- és szénhidrogén-kereskedelmet, valamint globális kapcsolatait olyan partnerekkel, mint Kína, az Egyesült Államok és Brazília.

"A választás mélyreható törést fog jelenteni az argentin politikai képviseleti rendszerben" - mondta Julio Burdman, az Observatorio Electoral tanácsadó cég igazgatója. "Úgy gondolom, hogy az összes politikai erő, ahogyan eddig ismertük, átalakul".

Milei, az 53 éves közgazdász és korábbi televíziós szakértő a közvélemény-kutatások szerint enyhe előnyben van, de a legtöbb felmérés szoros és bizonytalan kimenetelű versenyt mutat. Az 51 éves Massa, adócsökkentések ígéretével és Milei radikális, az állami kiadások csökkentésére irányuló terveit hangsúlyozó riogatókampányokkal próbálja visszaszerezni az elvesztett szavazókat.

Milei, aki a gyűléseken egy láncfűrésszel szokta jelképezni tervezett megszorításait, az állami cégek privatizálását, valamint az egészségügy és az oktatás területén végrehajtandó változtatásokat támogatja. Az elmúlt hetekben azonban lemondott a láncfűrészről, mivel igyekezett mérsékelni imázsát és megnyerni a centrista szavazókat.

Alapvető támogatói úgy vélik, hogy ő az egyetlen jelölt, aki képes leváltani a politikai "kasztot", ahogy Milei a fősodor politikusait nevezi, és véget vetni a Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságát sújtó válság éveinek.

Az októberi első fordulóban Massa a szavazatok 36,7 százalékát szerezte meg, míg Milei mintegy 30 százalékot. Ez utóbbi ugyanakkor az első fordulóban a harmadik helyen végzett Patricia Bullrich támogatását is elnyerte, bár korántsem biztos, hogy ez utóbbi jelölt összes szavazója őt támogatja majd.

Bárki is nyeri az elnökséget, a kormány és a központi bank üres pénztárával, a Nemzetközi Valutaalappal kötött 44 milliárd dolláros adósságprogrammal, a 150 százalékot megközelítő inflációval és sok más akadállyal kell megbirkóznia.

Ráadásul az új kongresszus, amelyről az októberi szavazáson döntenek, erősen széttagolt lesz, és egyetlen tömb sem rendelkezik többséggel. Az esetleges győztesnek más frakciók támogatását is meg kell szereznie ahhoz, hogy keresztülvigye akaratát a törvényhozásban.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ha ezt meglátja Orbán Viktor, bizonyára táncra perdül
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:19
Míg Magyarország GDP-je nőtt, a cseheké csökkent a harmadik negyedévben, immár egymás után harmadszorra, ami technikai recessziót jelent.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij telefonos segítséget kért
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:01
Ez is megtörtént elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit most dióhéjban megmutatjuk.
Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG