4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az argentinoknak tele van a hócipőjük az ország elitjével, amely egy évszázada egyik válságból a másikba vezeti az országot, háromnegyedük mégis részt vett az elnökválasztás első fordulóján.

Rendkívül dicséretesnek látszik az argentinok elkötelezettsége a demokrácia iránt, ugyanis az október utolsó előtti hétvégéjén tartott elnökválasztás első fordulóján a szavazásra jogosultak 75 százaléka vett részt – derült ki a CNN tudósításából. Ez azért tűnik meglepőnek, mert az ország lényegében több mint egy évszázada egyik politikai és/vagy gazdasági válságból a másikba hanyatlik. Mégsem ment el az emberek kedve a szavazástól.

A 19-20. század fordulóján volt egy kivételes időszak, amikor a mezőgazdasági termelésre alapozva szárnyalt az ország gazdasága. Új földeket törtek fel és özönlött az európai munkaerő az országba, miközben a brit birodalom kimeríthetetlen keresletet teremtett az argentin terményekre. Az első világháború azonban 2016-ra véget vetetett ennek az aranykornak és ezt követően puccsok és gazdasági összeomlások vették kezdetüket. Ezek lényegében máig tartanak. Ennek jegyében az ország két évtizede a legmélyebb gazdasági válságában van, az infláció például 138 százalékos. Ez lényegében lehetetlenné teszi az átlagemberek normális életét. Idejük jelentős részét ugyanis azzal kénytelenek tölteni, hogy vásárlásaikkal reménytelen versenyt futnak az árak emelkedésével.

Bár az extrém infláció megfékezése lett volna a feladata, mégis jól áll az Argentínában rendezett választáson a kormánypárti jelölt. Fotó: Depositphotos
Bár az extrém infláció megfékezése lett volna a feladata, mégis jól áll az Argentínában rendezett választáson a kormánypárti jelölt. Fotó: Depositphotos

Az elnökválasztás első fordulóját mégis a baloldali Sergio Massa, a kormány gazdasági minisztere nyerte, akinek egyik felelőssége az infláció kordában tartása. A szavazatok több mint 36 százalékát szerezte meg. Fő ellenfele, a jobboldali Javier Milei kicsit több mint 30 százalékos szavazati aránnyal zárta az első kört. A harmadik helyre befutó Patricia Bullrich közel 24 százaléknyi szavazatot gyűjtött, és már elismerte vereségét. A meccs győztese a második fordulót követően decemberben kezdheti meg négyéves elnöki periódusát az amerikai és francia mintára elnöki típusú argentin politikai rendszerben. 

Ígéretek, ígéretek, ígéretek

Bullrich, aki korábban volt biztonsági miniszter is, annyit mondott programjáról a CNN spanyol nyelvű változatának, hogy rábízta volna a pénzügyminisztérium irányítását a közgazdászokra. Egyszerre lett volna határozott és nőiesen gyengéd vezetője az országnak. Magas szavazati aránya azt mutatja, hogy sikerült sok fiatal szavazót maga mögé állítania.

Massa minisztériumára hárult az a hálátlan feladat, hogy a kormány nevében tárgyaljon a Nemzetközi Valutaalapot (IMF). Az argentinok gyűlölik az IMF-et, mert a szervezet korábbi szakemberei más latin-amerikai országok mellett Argentínán próbálták ki neoliberális gazdasági válságkezelési elképzeléseiket. Miután részben ezek csődbe vitték az országot rendeletlenül indítják újabb hitelprogramjaikat, amelyek nélkül finanszírozhatatlan az ország.

Massának az jelenti a legnagyobb kihívást, hogyan tartson távolságot a radikális Christina Fernandez de Kirchner volt államfőtől, jelenlegi alelnöktől úgy, hogy a szavazóit (rajongótáborát) azért megszerezze. Szemben versenytársaival Mieli, aki korábban pénzügyi elemző volt, nem tud kormányzati gyakorlatot felmutatni. A magát anarcho-kapitalistának tartó elnökjelölt, aki választási gyűlésein láncfűrészt forgat a kezében jelképezve, mire készül, valóban radikális ötletekkel állt elő. Dollarizálná Argentínát, megszüntetné az állami támogatásokat, illetve a kulturális, az oktatási és a környezetvédelmi minisztériumot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG