Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szakszervezetek szerint a levelezés helyett az ágazat minden részvevőjét felölelő párbeszédre lenne szükség.

Ahogy arról korábban már írtunk, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnök a vasárnapi boltzár újbóli bevezetését szorgalmazta a miniszterelnökhöz írt levelében, Bubenkó Csaba a kereskedelemben is egyre erősödő munkaerőhiány enyhítése miatt javasolta a vasárnapi, akár csak részleges boltzárat nemzetközi mintára.

A dokumentumból nem derült ki, a szakszervezeti elnök mit ért részleges boltzár alatt – írja a Népszava.

Bubenkó Csaba szerint legalább tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba ahhoz, hogy a fogyasztás mértékével és a piaci növekedéssel arányos, minden előírásnak megfelelő kiszolgálásban részesüljön a lakosság. A boltzár a javaslattevők szerint enyhítené a béremelések ellenére fennálló munkaerőhiányt, könnyítené a cégek működését, és azt üzenné Európának: hazánk a családok értékeit a haszon elé helyezi – tette hozzá.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnapi tájékoztatása szerint a kormány a vasárnapi boltzár ügyében nem tervez jogszabály-módosítást, nem tartja aktuálisnak a kérdést.

Egyszer már megbukott2015. márciusa és 2016. áprilisa között egyszer már hatályban lépett ilyen nyitva tartási tilalom, de a kormány egy sikeresnek ígérkező népszavazás miatt visszavonta.

Nem oldja meg a munkaerőhiányt

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke elmondta: talán szerencsésebb lett volna, ha a KDFSZ elnöke egyeztetett volna az ágazati érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel. Karsai Zoltán szerint annak ellenére sem jelezte Bubenkó Csaba, hogy levélben fordul a szakma nevében Orbán Viktorhoz, hogy az elmúlt hetekben többször is kommunikáltak más témában a szakszervezeti vezetők.

A vasárnapi boltbezárással ugyanakkor a KASZ elnöke is egyetértene, mivel az érdekvédők számára is fontos lenne, hogy legyen egy előre tervezhető, biztos nap, amikor együtt lehetnének a dolgozók a családjukkal. A korábbi példák alapján azonban ez aligha csökkenti a munkaerőhiány okozta problémákat: annak ellenére, hogy a hét helyett hat nap csökkenti az egy munkanapra jutó leterheltséget, ugyanakkor másoknak nagyon is számít a havi három hétvégi műszakért járó magasabb bér, vagyis az a 15-16 ezer forint plusz jövedelem.

Karsai Zoltán szerint egy ilyen levelezés helyett egy alapos, mindenre kiterjedő, az ágazat minden szereplőjének, a munkavállalók, a munkáltatók érdek- és szakmai szervezeteinek, valamint a kormány képviselőinek a bevonásával folytatott egyeztetésre lenne szükség. Bubenkó Csaba levelében több százezer munkavállaló nevében fordult a kormányhoz, Karsai Zoltán azonban nem érti, hogy kollégája miért hivatkozott erre, amikor neki is tudnia kellett, hogy dolgozók között sincs egyetértés a vasárnapi boltzárral kapcsolatban.

Mindenkit be kell vonni a döntésbe

A nagyobb üzletláncoknál az elmúlt két év során 50-60 ezer forinttal emelkedtek a bérek, ma már a kereskedelemben bruttó 200 ezer forint az átlagos fizikai dolgozói bér, ami meghaladja a kötelező szakmai bérminimum összegét. Azért is lenne szükséges a minden szereplőt érintő egyeztetés, hogy a jövő évi béremelésnél a dolgozók ne járjanak rosszabbul a hétvégi műszak eltörlése miatt.

Vámos György, az Országos kereskedelmi dolgozók Szövetségének főtitkára szerint a ágazati szereplők mindig is megosztottak voltak a kérdésben, de nincs sok értelme találgatni, amíg nem ismert a kormány álláspontja. Az újra bevezetett vasárnapi boltzár hatásait majd akkor lehet elemezni, ha már ismertté válik, hogy mi lesz a kormányzati szándék és milyen technikát alkalmaznának, hiszen sokféle megoldás lehetséges – tette hozzá.

A korábbi tapasztalatok szerint a vasárnapi boltzár miatt péntekre, szombatra terelődött át a hétvégi forgalom és a dolgozók leterheltsége megmaradt. A nagy láncok forgalma emelkedett, még a kisboltok egy része rosszul járt, mert sokan inkább a hipermarketekben vásároltak hétvégére. A szolgáltatók jelzése alapján ráadásul a korábbinál több élelmiszer jutott a szemétbe is. A rendelet akkor nem csak heves ellenérzéseket váltott ki, de hatására a kereskedelmi ágazatban összességében 9000 fővel csökkent a foglalkoztatottság, továbbá a múlt év óta mintegy 2500 kis üzlettel lett kevesebb, a kieső munkaerőt pedig a megmaradó dolgozók havi több tízezres túlórája pótolta –írják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megkapta a koronavírus elleni oltást
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 11:06
A Sinopharm szerével vakcinázták.
Makro / Külgazdaság Elhunyt itthon 72 koronavírusos beteg
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 10:41
Közel ötezer új fertőzöttet azonosítottak.
Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől már így vásárolhat hűtőt, mosógépet
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:04
Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Az új állást kapottak kétharmada fiatal
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:23
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
Makro / Külgazdaság A cégvezér állásába került a soron kívüli oltás
MTI | 2021. február 27. 08:24
Lemondott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap elnök-vezérigazgatója, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazott beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen, holott a kormány mindenkit arra kért, hogy ne utazzanak külföldre - jelentette be pénteken az alapkezelő.
hírlevél