4p
Július elsején tartják a szövetségi választást Mexikóban, ekkor választanak maguknak elnököt az elkövetkező hat évre. A közhangulat legszívesebben lámpavasra húzná a jelenlegi elnököt, Enrique Peña Nietót, ám a többi jelöltet sem látják szívesen – csaknem 120 politikust öltek meg a kampányidőszakban, köztük 44 jelöltet. Ebben az időszakban egyetlen csillag emelkedik ki a vérengzésből: a baloldal jelöltje, Andrés Manuel López Obrador, vagyis Amlo.
Andres Manuel Lopez Obrador Forrás: EPA/JORGE NUNEZ

Andrés Manuel López Obrador a markánsan baloldali koalíció, az Együtt Történelmet Fogunk Csinálni (Juntos Haremos Historia) jelöltjeként indult, egy személyben képviselve a Morena, a PT és a PES pártokat. Az esélyei jók, hiszen Nietót nem választhatják újra, a mexikói elnöki rendszer ugyanis hat évre választ elnököt, ám mindenki csak egyszer nyerheti el a kiváltságot. A neve kezdőbetűi  alapján a köznyelvben csak Amlónak nevezett politikusnak ez a harmadik húzása az elnökválasztáson, 2006-ban és 2012-ben csúfos vereséget szenvedett. Az elsőt ráadásul nem viselte jól: alternatív beiktatási ceremóniát tartott magának, és kijelentette, hogy ő Mexikó „valódi elnöke”. Most, 12 évvel később, úgy tűnik, végül igazságot nyernek a szavak.

Imádják, de nem egészen érthető, miért

A Reuters cikke szerint Obrador magasan vezeti az előrejelzéseket, a nép embereként számon tartott politikus ugyanis több mint 20 százalékkal veri a többi jelöltet, a PRI jelölte José Antonio Meade-t és a második helyre szorult középjobboldali PAN jelöltjét, Ricard Anayát. Obrador népszerűsége 2006 óta többé-kevésbé töretlen, a populista politikust teltház hallgatta az Azteca Stadionban szerdán – itt mintegy 87 ezer fő fér el. Kérdés ugyanakkor, hogy mit ígér egy ekkora személyi kultusz mellé.

Amlo ugyanis a korrupció felszámolása mellett tette le a voksát, amelyet elsősorban az országban tomboló drogháború fűt, de idén januárban egy kijelentésében a Nemzetközi Valutaalapnak is beszólt, mivel meglátása szerint a szervezet a „mexikói politika korruptságának cinkosa”, így egyebek mellett ők a felelősek Mexikó „szegénységéért, munkanélküliségéért és az országban lévő erőszakért”. Ezek a kardinális ígéretei, ezek beváltása ugyanakkor homályos, ráadásul Obrador politikai kommunikációja egy kicsit hasonlít Trumpéhoz: nagy kijelentéseket tesz a kampánycsapat tudta nélkül, így nehéz pontosan kikövetkeztetni, mire készül.

Hullanak az emberek, mint a legyek

Az elnökválasztási időszak ugyanakkor nem maradt véráldozat nélkül, az esélyesek hullanak, mint a legyek: a CNBC riportja szerint eddig több mint 100 – egyes források szerint 120 – politikust öltek meg a kampányidőszakban, köztük 44 jelöltet. A legtöbb áldozatot ráadásul pont Amlo pártjában találjuk. Az erősödő belső harcok a drogkartellek és a politikai csoportok között január óta 13 ezer civil áldozatot követeltek – az elmúlt 11 évben ugyanis gyakorlatilag semmilyen változás nem következett be a folyamatos belső harcok megfékezésében. A tavalyi év volt az eddigi legvéresebb, akkor 32 ezren haltak erőszakos halált Mexikóban.

Egy Mexikóban élő forrásunk szerint a korrupció átszövi a mindennapokat, a társadalmi egyenlőtlenség hatalmas méreteket ölt az országban. Átlagosan 100 embert ölnek meg naponta, a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma rohamosan nő, tucatjával rabolnak el, erőszakolnak vagy gyilkolnak meg embereket, akár fényes nappal. Az elkövetők többsége valamely utcai bandához tartozik. A korábbi politikusok, bár felesküdtek a helyzet megoldására, valójában „nem tettek semmit. Ma már korrupció-túrákat tartanak Mexikóvárosban a turistáknak, már azoknak, akik ide mernek merészkedni”.

Ő éleszti fel a gazdaságot?

Egy biztos: Amlo népszerűsége a gazdaság rozogaságának farvizén emelkedett felfelé, a mexikói peso másfél éves mélypontjára süllyedt júniusban, bár ezt elsősorban a kereskedelmi háborúra próbálja kenni a jelenlegi vezetés.

A politikai bizonytalanságok mellett a NAFTA körüli húzd-ereszd viszony sem segíti a mexikói gazdaság beindítását. Obrador éles nyelve és egyenessége miatt sokan a mexikói Donald Trumpnak nevezik, aki akár az igazival is versenyre kelhet a politikai parketten – kérdés, hogy ez milyen hatással lesz az egyébként sem túlságosan rózsás Amerika-Mexikó viszonyra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG