<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Július elsején tartják a szövetségi választást Mexikóban, ekkor választanak maguknak elnököt az elkövetkező hat évre. A közhangulat legszívesebben lámpavasra húzná a jelenlegi elnököt, Enrique Peña Nietót, ám a többi jelöltet sem látják szívesen – csaknem 120 politikust öltek meg a kampányidőszakban, köztük 44 jelöltet. Ebben az időszakban egyetlen csillag emelkedik ki a vérengzésből: a baloldal jelöltje, Andrés Manuel López Obrador, vagyis Amlo.
Andres Manuel Lopez Obrador Forrás: EPA/JORGE NUNEZ

Andrés Manuel López Obrador a markánsan baloldali koalíció, az Együtt Történelmet Fogunk Csinálni (Juntos Haremos Historia) jelöltjeként indult, egy személyben képviselve a Morena, a PT és a PES pártokat. Az esélyei jók, hiszen Nietót nem választhatják újra, a mexikói elnöki rendszer ugyanis hat évre választ elnököt, ám mindenki csak egyszer nyerheti el a kiváltságot. A neve kezdőbetűi  alapján a köznyelvben csak Amlónak nevezett politikusnak ez a harmadik húzása az elnökválasztáson, 2006-ban és 2012-ben csúfos vereséget szenvedett. Az elsőt ráadásul nem viselte jól: alternatív beiktatási ceremóniát tartott magának, és kijelentette, hogy ő Mexikó „valódi elnöke”. Most, 12 évvel később, úgy tűnik, végül igazságot nyernek a szavak.

Imádják, de nem egészen érthető, miért

A Reuters cikke szerint Obrador magasan vezeti az előrejelzéseket, a nép embereként számon tartott politikus ugyanis több mint 20 százalékkal veri a többi jelöltet, a PRI jelölte José Antonio Meade-t és a második helyre szorult középjobboldali PAN jelöltjét, Ricard Anayát. Obrador népszerűsége 2006 óta többé-kevésbé töretlen, a populista politikust teltház hallgatta az Azteca Stadionban szerdán – itt mintegy 87 ezer fő fér el. Kérdés ugyanakkor, hogy mit ígér egy ekkora személyi kultusz mellé.

Amlo ugyanis a korrupció felszámolása mellett tette le a voksát, amelyet elsősorban az országban tomboló drogháború fűt, de idén januárban egy kijelentésében a Nemzetközi Valutaalapnak is beszólt, mivel meglátása szerint a szervezet a „mexikói politika korruptságának cinkosa”, így egyebek mellett ők a felelősek Mexikó „szegénységéért, munkanélküliségéért és az országban lévő erőszakért”. Ezek a kardinális ígéretei, ezek beváltása ugyanakkor homályos, ráadásul Obrador politikai kommunikációja egy kicsit hasonlít Trumpéhoz: nagy kijelentéseket tesz a kampánycsapat tudta nélkül, így nehéz pontosan kikövetkeztetni, mire készül.

Hullanak az emberek, mint a legyek

Az elnökválasztási időszak ugyanakkor nem maradt véráldozat nélkül, az esélyesek hullanak, mint a legyek: a CNBC riportja szerint eddig több mint 100 – egyes források szerint 120 – politikust öltek meg a kampányidőszakban, köztük 44 jelöltet. A legtöbb áldozatot ráadásul pont Amlo pártjában találjuk. Az erősödő belső harcok a drogkartellek és a politikai csoportok között január óta 13 ezer civil áldozatot követeltek – az elmúlt 11 évben ugyanis gyakorlatilag semmilyen változás nem következett be a folyamatos belső harcok megfékezésében. A tavalyi év volt az eddigi legvéresebb, akkor 32 ezren haltak erőszakos halált Mexikóban.

Egy Mexikóban élő forrásunk szerint a korrupció átszövi a mindennapokat, a társadalmi egyenlőtlenség hatalmas méreteket ölt az országban. Átlagosan 100 embert ölnek meg naponta, a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma rohamosan nő, tucatjával rabolnak el, erőszakolnak vagy gyilkolnak meg embereket, akár fényes nappal. Az elkövetők többsége valamely utcai bandához tartozik. A korábbi politikusok, bár felesküdtek a helyzet megoldására, valójában „nem tettek semmit. Ma már korrupció-túrákat tartanak Mexikóvárosban a turistáknak, már azoknak, akik ide mernek merészkedni”.

Ő éleszti fel a gazdaságot?

Egy biztos: Amlo népszerűsége a gazdaság rozogaságának farvizén emelkedett felfelé, a mexikói peso másfél éves mélypontjára süllyedt júniusban, bár ezt elsősorban a kereskedelmi háborúra próbálja kenni a jelenlegi vezetés.

A politikai bizonytalanságok mellett a NAFTA körüli húzd-ereszd viszony sem segíti a mexikói gazdaság beindítását. Obrador éles nyelve és egyenessége miatt sokan a mexikói Donald Trumpnak nevezik, aki akár az igazival is versenyre kelhet a politikai parketten – kérdés, hogy ez milyen hatással lesz az egyébként sem túlságosan rózsás Amerika-Mexikó viszonyra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-ra? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos