4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Július elsején tartják a szövetségi választást Mexikóban, ekkor választanak maguknak elnököt az elkövetkező hat évre. A közhangulat legszívesebben lámpavasra húzná a jelenlegi elnököt, Enrique Peña Nietót, ám a többi jelöltet sem látják szívesen – csaknem 120 politikust öltek meg a kampányidőszakban, köztük 44 jelöltet. Ebben az időszakban egyetlen csillag emelkedik ki a vérengzésből: a baloldal jelöltje, Andrés Manuel López Obrador, vagyis Amlo.
Andres Manuel Lopez Obrador Forrás: EPA/JORGE NUNEZ

Andrés Manuel López Obrador a markánsan baloldali koalíció, az Együtt Történelmet Fogunk Csinálni (Juntos Haremos Historia) jelöltjeként indult, egy személyben képviselve a Morena, a PT és a PES pártokat. Az esélyei jók, hiszen Nietót nem választhatják újra, a mexikói elnöki rendszer ugyanis hat évre választ elnököt, ám mindenki csak egyszer nyerheti el a kiváltságot. A neve kezdőbetűi  alapján a köznyelvben csak Amlónak nevezett politikusnak ez a harmadik húzása az elnökválasztáson, 2006-ban és 2012-ben csúfos vereséget szenvedett. Az elsőt ráadásul nem viselte jól: alternatív beiktatási ceremóniát tartott magának, és kijelentette, hogy ő Mexikó „valódi elnöke”. Most, 12 évvel később, úgy tűnik, végül igazságot nyernek a szavak.

Imádják, de nem egészen érthető, miért

A Reuters cikke szerint Obrador magasan vezeti az előrejelzéseket, a nép embereként számon tartott politikus ugyanis több mint 20 százalékkal veri a többi jelöltet, a PRI jelölte José Antonio Meade-t és a második helyre szorult középjobboldali PAN jelöltjét, Ricard Anayát. Obrador népszerűsége 2006 óta többé-kevésbé töretlen, a populista politikust teltház hallgatta az Azteca Stadionban szerdán – itt mintegy 87 ezer fő fér el. Kérdés ugyanakkor, hogy mit ígér egy ekkora személyi kultusz mellé.

Amlo ugyanis a korrupció felszámolása mellett tette le a voksát, amelyet elsősorban az országban tomboló drogháború fűt, de idén januárban egy kijelentésében a Nemzetközi Valutaalapnak is beszólt, mivel meglátása szerint a szervezet a „mexikói politika korruptságának cinkosa”, így egyebek mellett ők a felelősek Mexikó „szegénységéért, munkanélküliségéért és az országban lévő erőszakért”. Ezek a kardinális ígéretei, ezek beváltása ugyanakkor homályos, ráadásul Obrador politikai kommunikációja egy kicsit hasonlít Trumpéhoz: nagy kijelentéseket tesz a kampánycsapat tudta nélkül, így nehéz pontosan kikövetkeztetni, mire készül.

Hullanak az emberek, mint a legyek

Az elnökválasztási időszak ugyanakkor nem maradt véráldozat nélkül, az esélyesek hullanak, mint a legyek: a CNBC riportja szerint eddig több mint 100 – egyes források szerint 120 – politikust öltek meg a kampányidőszakban, köztük 44 jelöltet. A legtöbb áldozatot ráadásul pont Amlo pártjában találjuk. Az erősödő belső harcok a drogkartellek és a politikai csoportok között január óta 13 ezer civil áldozatot követeltek – az elmúlt 11 évben ugyanis gyakorlatilag semmilyen változás nem következett be a folyamatos belső harcok megfékezésében. A tavalyi év volt az eddigi legvéresebb, akkor 32 ezren haltak erőszakos halált Mexikóban.

Egy Mexikóban élő forrásunk szerint a korrupció átszövi a mindennapokat, a társadalmi egyenlőtlenség hatalmas méreteket ölt az országban. Átlagosan 100 embert ölnek meg naponta, a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma rohamosan nő, tucatjával rabolnak el, erőszakolnak vagy gyilkolnak meg embereket, akár fényes nappal. Az elkövetők többsége valamely utcai bandához tartozik. A korábbi politikusok, bár felesküdtek a helyzet megoldására, valójában „nem tettek semmit. Ma már korrupció-túrákat tartanak Mexikóvárosban a turistáknak, már azoknak, akik ide mernek merészkedni”.

Ő éleszti fel a gazdaságot?

Egy biztos: Amlo népszerűsége a gazdaság rozogaságának farvizén emelkedett felfelé, a mexikói peso másfél éves mélypontjára süllyedt júniusban, bár ezt elsősorban a kereskedelmi háborúra próbálja kenni a jelenlegi vezetés.

A politikai bizonytalanságok mellett a NAFTA körüli húzd-ereszd viszony sem segíti a mexikói gazdaság beindítását. Obrador éles nyelve és egyenessége miatt sokan a mexikói Donald Trumpnak nevezik, aki akár az igazival is versenyre kelhet a politikai parketten – kérdés, hogy ez milyen hatással lesz az egyébként sem túlságosan rózsás Amerika-Mexikó viszonyra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG