1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az IMD üzleti iskola idei Versenyképességi Évkönyvében 59 országot rangsorolt a kormányzati, az üzleti hatékonyság, az infrastruktura és a gazdaság teljesítménye szerint. Idén is megőrizte vezető helyét Hong Kong és az USA, valamint továbbra is Svájc Európa legversenyképesebb gazdasága. Idén Magyarországnak is sikerült javítania, jelenleg ha versenyképességről van szó Brazília és Peru között állunk.

Idén is elkészítette a svájci IMD üzleti iskola a Versenyképességi Évkönyvet. Az idei kiadás egyik központi üzenete, hogy a rangsorolt 59 ország közül a legversenyképesebbnek továbbra is Hong Kong valamint az Egyesült Államok bizonyult, a dobogó harmadik fokára pedig Svájc léphetett fel.

FRISS: Technikai recesszióba került a magyar gazdaság. Részletek >>>

Ezzel az eredménnyel Svájc két helyezést javított tavalyi eredményéhez képest. Minden visszásság ellenére, az Egyesült Államok továbbra is őrzi meghatározó szerepét, köszönhetően gazdasági hatalmának, valamint kiemelkedően innovatív vállalkozói rétegének.

Svájc a legversenyképesebb európai ország

A legversenyképesebb európai országok között Svájc (3), Svédország (5) és Németország (9) található meg, amelyek többek között arról nevezetesek, hogy valamennyien export-orientált gazdaságok, mi több a költségvetési fegyelem példamutató megtestesítői. Eközben Írország (20) négy helyet, Izland (26) öt helyet és Olaszország (40) két helyet javított saját pozícióján.

Versenyképességi top 10
2011 2012
1. Hong Kong Hong Kong
2. USA USA
3. Szingapúr Svájc
4. Svédország Szingapúr
5. Svájc Svédország
6. Tajvan Kanada
7. Kanada Tajvan
8. Katar Norvégia
9. Ausztrália Németország
10. Németország Katar
Forrás: IMD

Az eredmények alapján tehát voltak olyan európai országok, melyek képesek voltak följebb kerülni a rangsorban, legalább is Spanyolországhoz (39), vagy a költségvetési fenntarthatatlansággal évtizedek óta küszködő Portugáliához (41) és Görögországhoz (58) képest. Portugália 120 éve nem látott adósságheggyel szembesült, a most extrém mód problematikusnak bizonyuló Görögország pedig 1829-től kezdve gyakorlatilag 91 évben csődben volt. Ezért nem meglepő, hogy e két ország a nemzetközi pénzpiacok számára továbbra is különösen kockázatos és ijesztő képet sugároz.

Az idei Versenyképességi Évkönyv egyik fontos üzenete, hogy már a feltörekvő gazdaságok sem tűnnek rezisztensnek a válságra. Kína (23), India (35) és Brazília (46) egyaránt visszacsúsztak az 59 országot felsorakoztató rangsorban; Oroszország (48) ezzel szemben egy helyezést javított a 2011-es Évkönyvben szereplő pozícióján. Ehhez kapcsolódóan az is szembetűnő, hogy Hong Kongon (1), Malajzián (14) és a Koreai Köztársaságon (22) kívül valamennyi ázsiai gazdaság visszaesett a rangsorban. Latin-Amerika szintén nehezebb évet tudhat maga mögött, hiszen Mexikó (37) kivételével minden ország lejjebb került tavalyi pozíciójához képest.

A vizsgált országok között a legnagyobb visszaesést Ausztrália (15) és Indonézia (42) szenvedte el, előbbi hat, míg utóbbi öt hellyel végzett hátrébb a listán. Pozitív ellenpéldaként az Egyesült Arab Emirátusok (16) említhető, amely 12 helyet javított, s ezzel a leglátványosabb ugrást tudhatja magáénak. Ugyancsak kiemelkedő versenyképességi javulásról tett tanúbizonyságot Litvánia (36) is, hiszen a 2011. évi kiadványban szereplő 45. helyét nem kevesebb, mint kilenc hellyel képes volt följavítani.

Idén sikerült két helyet javítani

Magyarország pozíciója a versenyképességi rangsorban javulásról árulkodik, hiszen a 2011. évi Évkönyv 47. helyéről a 2012-es Évkönyv tanulsága szerint a 45. helyre lépett elő. Hazánk közvetlen környezetében ezúttal olyan országokat találunk, mint Peru (44) vagy Brazília (46). A regionális perspektíva szempontjából számunkra különösen fontos visegrádi országok kapcsán pedig az állapítható meg, hogy míg Csehország (33) és Lengyelország (34) előttünk vannak, relatív pozíciójuk azonban tavalyhoz képest inkább romlott, mint javult (a csehek egy hellyel visszacsúsztak, a lengyelek megőrizték 34. helyüket). Szlovákia (47) is csak pusztán egy helyet volt képes előrébb haladni a versenyképességi rangsorban.

Magyarország pozíciója
2007 2008 2009 2010 2011 2012
Rangsor 35 38 45 42 47 45


Az IMD Versenyképességi Évkönyve négy dimenzió szerint veszi szemügyre a gazdaságok aktuális állapotát és állítja rangsorba őket, e négy dimenzió a következő: gazdasági teljesítmény, kormányzati hatékonyság, üzleti hatékonyság, valamint az infrastruktúra dimenziója. Magyarország esetében a vizsgált négy dimenzió közül háromban mutatkozott javulás a 2012. évi kiadványban.

A legjelentősebb javulás a gazdasági teljesítmény dimenziójában mutatkozott, hiszen e tekintetben hazánk a 2011. évi relatív rangsorbeli 44. pozíciójáról a 2012. évi kiadásban a 35. helyre javult, amelyet elsősorban a kereskedelem és a nemzetközi tőkebefektetések látványos regenerálódása fűtött.

A kormányzati hatékonyság terén egy hellyel lépett hazánk előrébb, a 2011. évi Évkönyvben szereplő 52. helyet, a 2012-es Évkönyvben az 51. hely váltotta. A javulás mögött az államháztartás kondíciója kapcsán tetten érhető relatív javulás (2011. évi 51. helyről a 45. helyre történő korrekció) áll. A kormányzati hatékonyságot megragadni igyekvő alindexek – amelyek vállalatvezetők kérdőíves felmérésének eredményeit is bekapcsolják – azonban óvatosságra intenek, hiszen romlásról árulkodnak. A bizalmatlanság meghatározóvá vált, valamint az elért eredmények fönntarthatóságát is kérdésesnek tartják a vállalatvezetők. Az üzleti hatékonyság kapcsán a 2012-es Évkönyv egy helynyi javulásról számol be (49). Az infrastruktúra területén hazánk továbbra is őrzi 35. helyét a tekintett 59 ország esetében.

Görögországban és Franciaországban egyre kevésbé kedvelik a globalizációt

Az évkönyv szerint a globalizációt továbbra is üdvözlendő folyamatnak tarja Írország, a skandináv országok, Chile, az Egyesült Arab Emirátusok, valamint az ázsiai gazdaságok. Hozzájuk képest már jóval negatívabb attitűd társul a globalizációhoz olyan országokban, mint Görögország, Franciaország, illetve a legtöbb kelet-európai valamint latin-amerikai országban.

A gazdasági reformokkal kapcsolatos attitűd pozitívnak tekinthető Írországban, a feltörekvő ázsiai országokban, Katarban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Svájcban és Svédországban. Velük olyan országok állnak kontrasztban, mint Argentína, Csehország, Spanyolország, és végül, újfent Franciaország – ahol a megszorítások politikáját a fennálló betegségnél is rosszabb orvosságnak tekintik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG