<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Rengeteg kockázat leselkedik a felnőtt lakosságra, amely idő előtt halálhoz vezethet. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a mozgásszegény életmód mind-mind örökké leselkednek az emberre. Van azonban egy dolog, amit senki sem sorol kockázatok közé, noha veszélyesebb, mint a túlsúly. Magyarországon 1,5 millió embert érinthet legalább, Amerikában pedig a lakosság nagyjából egytizede szenved tőle. Ez pedig a krónikus magány.

Az American Psychological Association felmérése szerint a magány legalább annyira, ha nem veszélyesebb, mint az egészségtelen életmódból fakadó elhízás. A témában 148 tanulmány született, amelyben 300 ezer ember megkérdezésével kimutatták, hogy az egyedül élőknek másfélszer akkora esélye van korábban halni, mint a családosoknak vagy a közösségben élőknek. Észak-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Európában mintegy 3,4 millió embert fenyeget közvetlenül a krónikus magánynak elnevezett jelenség okozta korai halál, írja a Marketwatch.

A modern ember magánya

Csak Amerikában egyébként 42 millió 45 év feletti számolt be eddig tartós magányról. Észak-Amerikában ugyanis a lakosság több mint egynegyede él egyedül és az Egyesült Államokban élők felének nincs házas- vagy élettársa. A KSH 2011-es népszavazási adatai alapján Magyarországon akkor 1 317 138-an vallották magukat egyedülállónak. Ez a létforma elsősorban a nőkre jellemző leginkább, akkor 809 219 nő élt egyedül és 507 919 férfi. Az egyedül élők száma 60 éves kor fölött nőtt jelentős mértékben, vélhetően a korábbi házastárs elhalálozása és a gyerekek kirepülése miatt, így nálunk ez különösen az idősebb korosztályra jelent veszélyt.

Miért veszélyes?

Azok az amerikaiak, akik tartós egyedüllétben élnek, saját bevallásuk szerint kevésbé szívesen és gyakran vesznek részt szociális tevékenységekben, így például nem járnak közösségbe vagy önkénteskednek, és ritkábban választanak maguknak hobbit. Mivel az ember társas lény, a tartós izoláció különböző mentális problémák kialakulásához, vagy azok felerősödéséhez vezethet, így például szorongáshoz, depresszióhoz, vagy épp agorafóbiához. Az elmagányosodott emberek végül a saját lakásuk börtönében találhatják magukat – ez a hikikomori jelenség, amiről korábban már mi is írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

A saját lakásuk rabjai. Forrás: Wikimedia Commons

A magányos emberek gyakrabban számolnak be emellett alvászavarról, kapcsolataik bizonytalanabbak és felszínesebbek, és gyakran problémáik vannak az egészségük rendben tartásával – könnyebben elhagyják magukat, így a magány mondhatni kapu-tünete az elhízásnak és az ezzel járó betegségeknek. Ráadásul számos esetben különböző gyógyszerekkel és szorongáscsökkentőkkel próbálnak az emberek megküzdeni az egyedülléttel, így az ő körükben gyakrabban kerülnek elő alkohol- és egyéb szenvedélybetegségek, gyógyszerfüggőség. Aki pedig ezekkel a mankókkal sem tud vele megküzdeni, azok végül öngyilkosságba menekülnek.

Erre is a technológia jelenti a megoldást?

Természetesen vannak zárkózottabb emberek, akiknek semmi bajuk nincs a magánnyal, így nem kell rögtön orvosért és papért rohanni, ha valaki a környezetünkben egyedül él. Ennek ellenére érdemes jobban odafigyelni rájuk, különösen az idősebb generációra, hiszen elsősorban őket érinti a jelenség. Ugyanakkor a mostani fiatalok körében is súlyos problémát okozhat később az elmagányosodás. A világban ugyanis évről-évre csökken a házasságot kötők száma, Amerikában pedig a lakosság negyede várhatóan soha életében nem köti össze az életét majd valakivel.

Egy alternatív megoldást jelenthet a technológia, különösen a mesterséges intelligencia fejlődése ezen a téren, amely, ha mást nem, pótlékot szolgáltathat az egyedül élő embereknek. Az Apple Sirije és az Amazon Alexája is képes már beszélgetéseket folytatni, amellett, hogy ellát egy sor feladatot a ház körül, illetve a személyi asszisztensünkként működik. Az emberi jelenlétet azonban valószínűleg egy robot sem tudja huzamosabb ideig felülmúlni, bárhogy is igyekszik a tudomány.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A negyedik hullám miatt nem kell számítani olyan lezárásokra, mint korábban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 12:30
Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 
Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos