<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Rengeteg kockázat leselkedik a felnőtt lakosságra, amely idő előtt halálhoz vezethet. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a mozgásszegény életmód mind-mind örökké leselkednek az emberre. Van azonban egy dolog, amit senki sem sorol kockázatok közé, noha veszélyesebb, mint a túlsúly. Magyarországon 1,5 millió embert érinthet legalább, Amerikában pedig a lakosság nagyjából egytizede szenved tőle. Ez pedig a krónikus magány.

Az American Psychological Association felmérése szerint a magány legalább annyira, ha nem veszélyesebb, mint az egészségtelen életmódból fakadó elhízás. A témában 148 tanulmány született, amelyben 300 ezer ember megkérdezésével kimutatták, hogy az egyedül élőknek másfélszer akkora esélye van korábban halni, mint a családosoknak vagy a közösségben élőknek. Észak-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Európában mintegy 3,4 millió embert fenyeget közvetlenül a krónikus magánynak elnevezett jelenség okozta korai halál, írja a Marketwatch.

A modern ember magánya

Csak Amerikában egyébként 42 millió 45 év feletti számolt be eddig tartós magányról. Észak-Amerikában ugyanis a lakosság több mint egynegyede él egyedül és az Egyesült Államokban élők felének nincs házas- vagy élettársa. A KSH 2011-es népszavazási adatai alapján Magyarországon akkor 1 317 138-an vallották magukat egyedülállónak. Ez a létforma elsősorban a nőkre jellemző leginkább, akkor 809 219 nő élt egyedül és 507 919 férfi. Az egyedül élők száma 60 éves kor fölött nőtt jelentős mértékben, vélhetően a korábbi házastárs elhalálozása és a gyerekek kirepülése miatt, így nálunk ez különösen az idősebb korosztályra jelent veszélyt.

Miért veszélyes?

Azok az amerikaiak, akik tartós egyedüllétben élnek, saját bevallásuk szerint kevésbé szívesen és gyakran vesznek részt szociális tevékenységekben, így például nem járnak közösségbe vagy önkénteskednek, és ritkábban választanak maguknak hobbit. Mivel az ember társas lény, a tartós izoláció különböző mentális problémák kialakulásához, vagy azok felerősödéséhez vezethet, így például szorongáshoz, depresszióhoz, vagy épp agorafóbiához. Az elmagányosodott emberek végül a saját lakásuk börtönében találhatják magukat – ez a hikikomori jelenség, amiről korábban már mi is írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

A saját lakásuk rabjai. Forrás: Wikimedia Commons

A magányos emberek gyakrabban számolnak be emellett alvászavarról, kapcsolataik bizonytalanabbak és felszínesebbek, és gyakran problémáik vannak az egészségük rendben tartásával – könnyebben elhagyják magukat, így a magány mondhatni kapu-tünete az elhízásnak és az ezzel járó betegségeknek. Ráadásul számos esetben különböző gyógyszerekkel és szorongáscsökkentőkkel próbálnak az emberek megküzdeni az egyedülléttel, így az ő körükben gyakrabban kerülnek elő alkohol- és egyéb szenvedélybetegségek, gyógyszerfüggőség. Aki pedig ezekkel a mankókkal sem tud vele megküzdeni, azok végül öngyilkosságba menekülnek.

Erre is a technológia jelenti a megoldást?

Természetesen vannak zárkózottabb emberek, akiknek semmi bajuk nincs a magánnyal, így nem kell rögtön orvosért és papért rohanni, ha valaki a környezetünkben egyedül él. Ennek ellenére érdemes jobban odafigyelni rájuk, különösen az idősebb generációra, hiszen elsősorban őket érinti a jelenség. Ugyanakkor a mostani fiatalok körében is súlyos problémát okozhat később az elmagányosodás. A világban ugyanis évről-évre csökken a házasságot kötők száma, Amerikában pedig a lakosság negyede várhatóan soha életében nem köti össze az életét majd valakivel.

Egy alternatív megoldást jelenthet a technológia, különösen a mesterséges intelligencia fejlődése ezen a téren, amely, ha mást nem, pótlékot szolgáltathat az egyedül élő embereknek. Az Apple Sirije és az Amazon Alexája is képes már beszélgetéseket folytatni, amellett, hogy ellát egy sor feladatot a ház körül, illetve a személyi asszisztensünkként működik. Az emberi jelenlétet azonban valószínűleg egy robot sem tudja huzamosabb ideig felülmúlni, bárhogy is igyekszik a tudomány.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG