1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ma délután kerül az az 56 fős ciprusi országgyűlés elé a bankbetétek megadóztatásáról szóló javaslat, de akkor is baj van, ha visszadobják.

Az EU ledobta az atombombát Ciprusra: a szombati eurózóna pénzügyminiszteri ülésen eldöntött, minden ciprusi bankbetétre vonatkozó bankbetétadó (100 ezer EUR felett 9,9 % 100 ezer euró alatt 6,75%) óriási lakossági tiltakozást és bankfiókok előtti sorokat váltott ki Cipruson valamint nagy eladási/kockázatkerülési hullámot a világ tőkepiacain ma reggel. A Concorde elemzője szerint az európai válságkezelés során még soha nem alkalmazott módszer számtalan kérdést vet fel.

Sebet kapott az európai bankunió

Világszerte komoly eladói hullámot indítottak a piacokon a ciprussal kapcsolatos hírek, a befektetők menekülnek a kockázatos eszközökből. Folyamatosan frissülő beszámolónkat itt olvashatják.>>>

Móró Tamás a Concorde Értékpapír stratégája szerint bár korábban is érkeztek hírek arról, hogy van egy ilyen forgatókönyv, mégis kevesen hittek benne, mivel ez lényegében lenullázhatja a banki unió irányába tett európai erőfeszítéseket. A döntés az elemző szerint több szempontból érdekes: egyrészt azt mutatja, hogy az EU-szerte egységesen bevezetett 100 ezer eurós állami betétbiztosítási garancia válsághelyzetben értéktelen, mivel most az ennél kisebb betéttel rendelkezőknek is fizetniük kell. Másrészt kérdéses, hogy a megállapodás hogyan kezeli a banki tőkeszerkezet szenioritási kérdéseit, azaz a betétesek mögött álló alárendelt hitelezők és részvényesek teljesen lenullázódnak-e (ez így lenne korrekt), harmadrészt pedig az EU minden korábbi szándékával ellentétben azt sugallja, hogy nem mindegy, mely országban tartja a pénzét egy betétes. Ez pedig újabb tőkemenekítési hullámot indíthat el a periféria felől, még akkor is, ha az illetékesek szerint csupán egyszeri esetről, speciálisan Ciprusra szabott "megoldásról" van szó. Ezt alátámasztja az a tény, hogy a ciprusi bankrendszerben lévő betétek nagyobb része EU-n kívüli, főként orosz pénz, így a politikusok úgy gondolták, ez kevésbé fog fájni a helyieknek.     

Ma szavaznak

A Concorde elemzése szerint az korábban is tudható volt, hogy a ciprusi válságkezelés nem lesz egyszerű, egyrészt azért, mert az ország bankrendszerének mérlegfőösszege a GDP hétszerese, másrészt pedig az országot nagy európai és orosz pénzmosodának tartják alacsony társasági adókulcsa és lazább pénzügyi szabályozása miatt. Ez utóbbi már régóta szúrta az EU szemét és az országot rá akarták kényszeríteni a "helyes" útra, egyben a ciprusi bankokba menekített pénzeket is bevonni a válságkezelésbe. Az azonban, hogy ezt ilyen módon meg is lépik, Móró Tamás szerint mindenképpen komoly meglepetés. Mindössze 5,8 milliárd euróért  komoly vihart kavart az európai politika, ez az elemző szerint egyben mutatja is a politikusi averziót a további mentőcsomagokkal szemben, melyet természetesen a választói elégedetlenség is katalizál.

A stratéga emlékeztetett, hogy most még úgy tűnik, nincsen meg az 56 fős törvényhozásban a parlamenti többség a lépés jóváhagyásához, több ciprusi ellenzéki párt is jelezte már, hogy nem támogatja a lépést, így a szavazást mára halasztották. A sikertelenség esetén elképzelhető, hogy az országban még holnap is bankszünnapot vezetnek majd be - miközben Anastasiades ciprusi elnök próbálja "megdolgozni" az ellenzőket. Móró Tamás szerint elképzelhető, hogy módosítják az adómértékeket és a 100 ezer euró feletti betétek jobban, az ez alattiak pedig kevésbé adóztatják meg. A felmérések szerint a ciprusi lakosság 71 százaléka nem támogatja a lépést - a többieknek valószínűleg nincsen komoly bankbetétje.

A parlamenti vita és a szavazás ma magyar idő szerint 15 órakor kezdődik. A jelenlegi keringő hírek szerint elképzelhető, hogy lesz egy adómentes betéti limit, a 100, illetve 500 ezer euró feletti betéteket pedig a tervezett 9,9 százaléknál is jobban megadóztatják majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG