<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Akadozik a közlekedés, kiirtják az orosz neveket a helyi metróból, kinyitott az állatkert. Pillanatképek az ukrán fővárosról, közel három hónappal a háború kitörése után.

Kijevben már az újjáépítés a téma, de Vitalij Klicsko főpolgármester szerint még nincs vége a szenvedésnek, Putyin bármikor meggondolhatja magát és visszavezényelheti csapatait az ukrán főváros alá. A városvezetés azonban a közszolgáltatások megszervezésével van inkább elfoglalva, merthogy van is gond elég sok. Hétfőn nagy sikerként jelentették be ugyanakkor, hogy Kijevben és a kijevi megye egész területén visszaállt a vízellátás.

Egy rakétatalálatot kapott kijevi lakótorony. Fotó: UnianEgy rakétatalálatot kapott kijevi lakótorony. Fotó: Unian

Itt van például a közösségi közlekedés. Korábban, úgy pár hete felmerült, hogy ha lejár a háború elején érvénybe lépett ingyenes időszak, akkor május 16-ától tarifát kell emelni, mert annyira megugrottak a költségek. Ezt végül elhalasztották, de nem sokáig tologathatják az áremelést. Az üzemanyag-ellátás nem folyamatos, egyebek mellett azért sem, mert a keleti, a déli és az északi front elsőbbséget élvez az utánpótlásban.

Március végétől április közepéig mintegy 50 ezren tértek vissza a fővárosba, de az azóta eltelt négy hétben csupán 20 ezren. Becslések szerint a háború első heteiben 250-300 ezren hagyták el a 3 milliós nagyvárost. A városvezetés külön kérte a lakosokat, hogy a korábbinál is nagyobb arányban használják a tömegközlekedési eszközöket, hogy egyrészt spórolhasson az ország az üzemanyaggal, másrészt ne alakuljanak ki dugók a városi közutakon. 

A kormány a hét elején felemelte a benzin és csökkentette a dízelolaj átlagárát, egyúttal meghatározta, hogy a töltőállomásokon mekkora lehet a legmagasabb ár mindkét típusnál. A 95-ös benzinért literenként legfeljebb 39,86 hrivnyát (körülbelül 500 forintot), a dízelért 42,31 hrivnyát (körülbelül 533 forintot) lehet kérni. Előbbinél 2,17 hrivnya a többlet, utóbbinál 0,32 hrivnyával kevesebb a fizetendő összeg május elejéhez képest.

Klicsko a napokban bejelentette, hogy egyelőre mintegy 70 millió euró van az újjáépítésre, ezt főleg a lakóépületekre fogják költeni. Eddig 390 épület sérült meg vagy lett semmivé, közülük 222 többlakásos tömb, jobbára panelház. Az orosz bombázások és rakétatámadások következtében 75 oktatási-nevelési intézmény is különböző mértékben megsérült, közülük 30 óvoda. Ezen felül 17 egészségügyi épületet és 11 kulturális központot is találat ért. Ezek kijavítására legkorábban ősszel kerülhet sor. Április végéig az egész országban összesen mintegy 90 milliárd dolláros anyagi kár keletkezett a háború miatt.

„Kijelöltük az első 20 épületet, amelyeknél megkezdődhetnek a helyreállítási munkák, hogy a lakók mielőbb visszamehessenek az otthonukba. Másoknál a szakértői vizsgálatok döntik el, hogy mekkora a kár és hogy megéri-e egyáltalán a beavatkozás” - mondta a főpolgármester.

A vendéglátóipar szintén jelentős sebeket szenvedett és egyelőre nem látszik, hogy mikor tud talpraállni. Olga Naszonova, a szakszövetség egyik vezetője szerint a kijevi éttermek 35-40 százaléka tönkrement. A háború előtt mintegy 500 ezren jártak rendszeresen éttermekbe, most jó, ha 200 ezren. Az önkiszolgáló étkeztetés is bajban van, a nyitvatartók legfeljebb ötödébe térnek be elegendően. Szerinte a kis kávézók csak akkor élik túl a válságot, ha kávéra és péksüteményre összpontosítanak és persze mindezt olcsón adják. A cappuccino januárban még 32, május elején már 38 hrivnya volt. Úgy érzékeli, hogy az egzotikus ételeket kínáló klasszikus ültetéses éttermek nagy bajban vannak, alig akar most oda menni bárki is.

Kinyitott az állatkert

Néhány napja megint látogatható a kijevi állatkert. Ismét látható Toni, a gorilla, Lili, a viziló és a Horace névre hallgató elefánt. Ugyancsak tanulmányozhatók a madarak és előbújtak már a medvék és az oroszlánok is. A felnőttek továbbra is 120, a gyerekek 60 hrivnyáért válthatnak jegyet. A teljes működéshez azonban még rengeteg pénz kell. Az európai állatkertek szövetsége 600 ezer dolláros segítséget ígért az ukrajnai tagszervezetnek a helyreállítási munkákhoz és az állatállomány megújításához.

Közben az ukránoknak azért van idejük arra, hogy szép csendben eltüntessék az orosz kultúra vagy történelem szereplőinek nevét a közterekről és a közintézményekből. Már írtunk arról, hogy márciusban a kijevi operából és színházakból száműzték az orosz darabokat. Most arról kaptunk hírt az UNN ukrán hírügynökségen keresztül, hogy egy közvéleménykutatásra alapozva várhatóan hamarosan átneveznek több metróállomást is: a Lev Tolsztojt Vaszilij Sztuszra, a Népek barátsága nevűt pedig Botanikus kertre, de a "Dnyeper hősei" sem maradhat, helyette Ukrajna hősei lehet, míg a Beresztejt a Bucsa válthatja.

Az orosz kultúra és a szovjet időszak nyomait eltüntetni akaró hullám áldozata lett több köztéri szobor is. A Szabad Európa rádió honlapja szerint például a harcok által kifejezetten sújtott keleti Dnyipro városában a helyi önkormányzat lebontatta a korábban még példának számító, komszomolistáknak emléket állító szobrot. Az alkotást még 2010-ben állították fel közadakozásból, de azóta ismeretlenek többször festékkel öntötték le. A városban egyébként nem ez az egyetlen ilyen áldozat, pár napja a Zsukov marsal nevét viselő tér nagy méretű kőtábláját is eltávolították, több más, a szovjet időszakra emlékeztető objektummal együtt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Németország 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát? - ez történt eddig ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 18:16
Több fontos esemény is az Ukrajna ellen immár 122. napja orosz katonai invázió során. Ezeket gyűjtöttük össze.
Makro / Külgazdaság Meredeken emelkednek az élelmiszerárak Svédországban is
Elek Lenke | 2022. június 25. 17:42
A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Makro / Külgazdaság Az ukránok már amerikai fegyverekkel lövik az oroszokat?
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 15:37
Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: Budapesten is találtunk lángost baráti áron
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 14:01
Folytatjuk lángosmustránkat: ezúttal egy budapesti piacon néztünk körbe.
Makro / Külgazdaság Surányi György szerint ma 330-340 forintba kellene kerülnie egy eurónak
Csabai Károly | 2022. június 25. 11:01
Ezt tette volna lehetővé a volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején, amikor már látszott, hogy meglódul az infláció, sokkal nagyobb mértékű kamatemelést hajtott volna végre. Surányi György a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban arra is rámutatott, ez esetben például egy euró most akár 330-340 forint is lehetne.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kaptak az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:43
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.
Makro / Külgazdaság Valami készül a Csendes-óceán partjainál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:23
Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.
Makro / Külgazdaság Csaknem kétszázötven ukrán menekült kapott jó hírt a magyar rendőrségtől
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:36
Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG