A sonkának sem mindegy, meddig főzzük
Gyakorlati tanácsok az otthoni főzés-sütéshez:
A húsvét klasszikus étele a főtt füstölt sonka. A sonka tárolása attól függ, hogy milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, az esetleges baktériumokat is elpusztítja. Főzés után viszont már hűtve kell tárolni.
A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tartani. Az egyéb húsvéti finomságok alapanyagait az előírt hőmérsékleten és körülmények között tároljuk.
A felhasznált zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg.
A tojásos, húsos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy a belsejük is elég forró legyen (75 Celsius-fok felett). A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak megmelegíteni. A forralás elpusztítja a baktériumokat.
40 alatt a csoki, 40 felett a sonka hódít
Sülve-főve: indul a nagy sonkaszezon
A tojás vezet a nyúl előtt
Privátbankár