1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ellenzék egyes erői nem tudják elfogadni, hogy akkor kapjon új alaptörvény Magyarország, amikor nem ők kormányoznak - nyilatkozta Salamon László
Az ellenzék egyes erői nem tudják elfogadni, hogy akkor kapjon új alaptörvény Magyarország, amikor nem ők kormányoznak - nyilatkozta Salamon László, az új alkotmány koncepcióját kidolgozó eseti parlamenti bizottság KDNP-s elnöke a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője viszont úgy látja: legitimációs kérdések is felmerülnek, az egyik, hogy szerinte a Fidesz a választási kampányban elhallgatta közjogi terveit, többek között azt is, hogy új alkotmányt szeretne elfogadni kormányra kerülése esetén. Schiffer András úgy látja: továbbra sincsenek meg az alkotmányozás demokratikus feltételei, amelyeket az LMP a folyamatba való visszatérése feltételének "három pontjaként" fogalmazott meg korábban.

Egy kétharmados parlamenti többségnek nem csak jogi, hanem morális értelemben is joga lenne alkotmányozni, ha a választási kampányban, a döntési helyzetben lévő választókkal közölte volna a pontos közjogi elképzeléseit - reagált Schiffer András a kérdésre, miszerint mit ért azon a korábbi kijelentésén, hogy most az a kérdés, vajon az emberek részt vehetnek-e az alkotmányozásban.

Mivel a fenti helyzet nem állt elő 2010 áprilisában, a választások idején, ezért a Lehet Más a Politika még tavaly májusban azt javasolta: első lépésben ne alkotmány-előkészítő bizottság alakuljon a parlamentben, hanem egy paritásos bizottság, amely megtervezi, "miként csatornázzák be” az emberek véleményét az új alaptörvény elfogadása során.

Nem egy a sok közül

Az alkotmány nem egy a sok kétharmados törvény közül – emlékeztetett az LMP frakcióvezetője – , az ugyanis az egész jogrendszert átható morális elvek összességét tartalmazza.

“Ezért mondjuk: nem az a kérdés, hogy mi vagy mások részt vesznek-e az alkotmányozás folyamatában, hanem az, hogy van-e erkölcsi alapja ennek a mostani alkotmányozási folyamatnak, részt tudnak-e venni benne érdemben az emberek, azon túl, hogy kérdőíveket visszaküldenek, akik visszaküldenek” - hangoztatta Schiffer András, utalva a Szájer József vezette – az alkotmány nemzeti konzultációját levezénylő – bizottság által szerkesztett és kiküldött lakossági kérdőívekre a Duna Televízió műsorában.

“Először is nem becsülném le, hogy kérdőíveket küldünk ki, hiszen ez az emberek megkérdezésének egy nagyon hatékony és célszerű módja” - reagált az elhangzottakra Salamon László. A vélemények beszerzésének módszerét egyébként az alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság kulcskérdésként kezelte, és “Magyarország újkori történetében még soha nem nyitották ilyen szélesre a kapukat" alkotmányozás ügyében a társadalom előtt, mint most - hangoztatta a KDNP-s politikus.

A műsorban elhangzott: az alkotmányban megjelölt állami szerveket, az érdek-képviseleti szövetségeket, a nemzeti-etnikai kisebbségek szövetségeit véleménynyilvánításra kérték. Ezen túl megkeresték az alkotmányjogi szakmát, a tudományegyetemeket és a Magyar Tudományos Akadémiát is ugyanezen célból. Emellett minden társadalmi szervezet, sőt, magánszemély előtt is megnyitották a kormányzó erők annak a lehetőségét, hogy elképzeléseit, javaslatait, véleményét elküldje az új alaptörvényt előkészítő eseti bizottságnak – sorolta a konzultációs folyamat állomásait Salamon László.

“Még normális esetben is, ha egy alaptörvény megszerkesztéséről van szó, valamilyen formában, intézményesített módon be kell vonni az embereket a folyamatba” - reagált Schiffer András. Emellett természetesen igaz: ha kétharmados felhatalmazást kap egy többség egy demokráciában, ám alkossa meg a szerinte legjobb alaptörvényt – mondta a politikus “Egy gond van: ahogyan Gyurcsány Ferenc 2006-ban elhallgatta a gazdasági adatokat azért, hogy megszerezze a rendes többséget a parlamentben, most Orbán Viktor elhallgatta a közjogi terveket" - szögezte le az LMP-s politikus.

Három feltétel az LMP részéről

További ok, amiért nem vesznek részt az alkotmányozási folyamatban, az a Fidesz alkotmányossághoz való hozzáállása – érvelt az LMP-s politikus. Ami szerinte abban “csúcsosodott ki”, hogy amikor az Alkotmánybíróság hozott egy, a miniszterelnök számára nem tetsző döntést tavaly októberben, erre az volt a többség reakciója, hogy egy másik alkotmányos szerv, az Alkotmánybíróság hatáskörét megkurtították. “Ez a lépés nem méltó egy jogállamhoz, és arról tanúskodik, hogy a Fidesz-KDNP az alkotmányosságot nem tiszteli, nem tiszteli azt, hogy a többségi uralmat az alkotmányosság korlátozza” - hangzott a nyilatkozatban.

Az LMP a demokratikus alkotmányozás feltételeként – amikor is rész tudna venni a párt a folyamatban - három feltételt állított fel. Ebből kettőre – az AB hatáskörének visszaállítására és az új alaptörvényt megerősítő népszavazásra – már voltak pozitív jelzések a Fidesz részéről – emlékeztetett Schiffer. “Azt elég mulatságosnak tartom, hogy pont a harmadik feltételünktől – ami evidencia –, hogy ne öt hét alatt kodifikáljunk egy alkotmányt, hanem próbáljuk meg kitolni két fázisban azt az év végéig, pont ettől a legelzárkózóbb a Fidesz” - hangoztatta az ellenzéki politikus.

A kormányoldalnak fontos az ellenzék véleménye

Az érdemi munka tavaly júniusban kezdődött és idén év végén fog véget érni a kétharmados – sarkalatos – törvények elfogadásával, amik így, az alaptörvény majdani szövegével együttesen képezik az alkotmányos rendszert – reagált Salamon László. A KDNP-s politikus ismét emlékeztetett: még soha nem volt ilyen hosszú alkotmányozás Magyarországon; sem 1848-ban, sem 1920-ban, sem ´45-ben vagy ´89-ben; a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásai például két-három hónapig tartottak, amikor a diktatúra alkotmányából egy demokratikus alkotmányt teremtettek - emlékeztetett a politikus.

Hogy a kormányoldalnak mennyire fontos az ellenzék visszatérése az alkotmányozásba, azt mi sem igazolja jobban, mint hogy az alkotmány-előkészítő eseti bizottságban végzett munkát követően megtették azt a “páratlan gesztust” az ellenzék felé, hogy a kész, bizottsági szinten egyhangúlag elfogadott alkotmány-koncepciót puszta vitairattá, egy szinttel lejjebb lévő dokumentummá nyilvánították a kormányoldal képviselői – mondta Salamon László.

Ha ugyanis a koncepciót megszavazták volna kétharmados többséggel, az már megkötötte volna az alkotmány normaszövegének konkrét szövegezési irányát is. Most megnyílt az a lehetőség, hogy mindegyik párt beadhasson egy önálló alkotmánytervezetet, és azokat párhuzamosan tárgyalják az alkotmány-előkészítő bizottság koncepciójával. “Nem egészen értem, miről szól ez a vita” - reagált Salamon László a Duna Tv tegnapi adásában.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG