1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Összesen háromszáz kilométernyi folyószakaszon, 12 folyón és patakon, az I. fokot meghaladó az árvíz elleni védekezés, ebből 81 kilométer hosszan II. fokú, 71,5 kilométer hosszan pedig III. fokú készültség van érvényben - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság.

Szakemberek szerint a Hernád környékén élőknek - amelynek vízszintje 24 óra alatt több mint duplájára duzzadt - idén nem kell számolnunk a 2004-es és 2006-os árvizek során tapasztalt védekezési nehézségekkel. Az árvízvédelmi felkészülési terv és az előrejelzések alapján a vízügyi dolgozók a megfelelő időben megkezdték a védekezést és jelenleg is folyamatosan dolgoznak az összes érintett folyószakaszon - olvasható a közleményben.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy Hidasnémetinél szombat hajnalban 415 cm-rel tetőzött a Hernád, ezen a szakaszon a valaha mért legnagyobb vízszint 434 cm. Az előrejelzések alapján az alsó szakaszon, Gesztelynél, vasárnap várható a tetőzés.

A Hernádon levonuló árhullám 13 településre jelentett veszélyt. Pénteken reggel megkezdődött a töltések homokzsákos magasítása, a termőföldek védelme érdekében pedig egy helyen átvágták a töltést. Péntek délutánra a Hernád teljes hosszában kiépült az ideiglenes védelmi rendszer, amely így alkalmassá vált az árhullám zavartalan fogadására.

A közlemény szerint jelentős védekezési többletfeladatot és pluszköltséget okoztak a színesfémtolvajok. A Zagyván található egyik zsilip fémszerkezetét korábban ismeretlenek ellopták, emiatt homokzsákokkal kellett pótolni a hiányzó szerkezetet és biztosítani a zsilip folyamatos megfigyelését. E munkába 18 embert kellett bevonni.

A tájékoztatás szerint az állandó védettség eléréséhez szükséges körtöltések kiépítésének becsült költsége 2,1 milliárd forint, amelyre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az érintett önkormányzatok már megkötötték a támogatási szerződést. Jelenleg a projektek előkészületei zajlanak, s a kiviteli munkák várhatóan 2009 folyamán kezdődhetnek el.

A területileg illetékes vízügyi igazgatóságok, az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelik a csapadék mennyiségét, és ellenőrzik a folyók vízszintjét. Az árvízvédekezési készültséget szükség esetén a területileg illetékes vízügyi igazgató rendeli el. Elrendelés esetén a készültségi fokozattól függően indul meg a megfelelő szintű védekezés.

Az előírások szerint az árvíz súlyosságát három szinttel határozzák meg, illetve létezik az úgynevezett rendkívüli állapot. Ez utóbbi akkor alakul ki, ha egy folyón, patakon a valaha mért legmagasabb szintet meghaladó a víz magassága. Ennél egy fokkal enyhébb a III. fok. A besorolásban az I. fok jelenti a legkisebb vízszintemelkedést. Azt, hogy egy-egy besoroláshoz milyen magasságú vízszint tartozik, folyónként és folyószakaszonként határozza meg a vízügyi hatóság.


Másodfokú készültség a Felső-Tiszán

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszán az utóbbi napok nagy esőzése következtében kialakult árhullám miatt a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta az MTI-t Gallyas István. A védelmi törzs vezetője szerint a tiszai árhullám ma tetőzik Tiszabecsnél.

Várhatóan egészen Tokajig legalább I. fokú készültséget kell elrendelni az árhullám levonulásával. A vízügy értesítette a tivadari és a vásárosnamény-gergelyiugornyai üdülőtelepeket kezelő önkormányzatokat, hogy a következő napokban a Tisza kiönt a hullámtérre, s a víz a töltés lábáig ér majd.

"A folyó kiszámíthatatlan viselkedése, a megváltozott vízfolyási körülmények miatt nem javasoljuk a vízre szállást kisebb járművekkel" - jegyezte meg Gallyas István.

A Felső-Tisza mellékfolyói közül a Túr vízállása I. fokú készültség mellett már tetőzött, a Szamoson az árhullám nagysága nem éri el a készültségi szintet, míg a Krasznán ugyancsak I. fokú készültséget tartanak.

1700 milliárd jut a vízre 
Most még csak legyintünk a fenyegető vízhiányra... 
Földközi-tengeri cunami: védtelenek vagyunk

MTI

 

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG