1p
A Quaestor friss elemzése szerint egyre több a bizonytalansági tényező a piacokon: az elkövetkező időszak leginkább meghatározó eseménye a a Fed döntése lesz
A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. huszadik alkalommal készítette el Navigátor című kiadványát, amely befektetői számára nyújt információkat az aktuális gazdasági helyzetről mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. Az elemzés eredményeit Háda Bálint vezető elemző mutatta be egy csütörtöki konferencián. egyre több a bizonytalansági tényező a piacokon: az elkövetkező időszak leginkább meghatározó eseménye a a Fed döntése lesz a gazdaságélénkítés céljából a rendszerbe pumpált hatalmas többletlikviditás sorsáról. Magyarországon a külföldi befektetők újra felhalmozzák az állampapírokat, a belső fogyasztás azonban nem akar beindulni

USA: Egyre több a bizonytalansági tényező a piacokon

A nemzetközi részvénypiacokat érintő legfőbb kérdés továbbra is az maradt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed milyen ütemben és időzítéssel kezd majd neki a hatalmas többletlikviditás visszavonásának, melyet a gazdaság élénkítése céljából pumpált a rendszerbe. A többletlikviditás visszavonásának üteme még nem kristályosodott ki, így az sem egyértelmű, hogy az úgynevezett mennyiségi lazításnak lesz-e harmadik fordulója - mondta el Háda Bálint. Annyi bizonyos, hogy amíg nincs jelentős inflációs nyomás, illetve a munkaerő-piaci helyzet nem javul érdemben, a Fed a lehető legtovább megpróbálja fenntartani a gazdaságélénkítő lépéseit. Kérdés, hogy ezzel eléri-e azt, hogy az eszközök visszavonása után az amerikai gazdaság könnyebben áll organikus növekedési pályára.

Az amerikai első negyedéves vállalati jelentési szezon kedvezően alakult, és a második negyedévre is pozitívak a profit- és árbevétel-növekedési várakozások. Az előremutató P/E ráták elmaradása a historikus átlagtól további részvénypiaci árfolyam-emelkedést vetít előre abban az esetben, ha a tengerentúli makrogazdasági adatok alá tudják támasztani a befektetők növekedésbe vetett hitét, és nem következik be visszaesés a vállalati eredmény-előrejelzésekben sem.

Ebben a helyzetben célszerű a kevésbé volatilis, defenzív szektorok (egészségügy, napi fogyasztási javak, közszolgáltatás) papírjait választanunk, ezeken belül is a stabil tőkeszerkezetű, nagy amerikai blue-chip papírok teljesíthetnek a legjobban - vélik a Quaestor elemzői.

Eurózóna: a középpontban Görögország

Az eurozóna első negyedéves gazdasági növekedése a várakozásokat is felülmúlva 0,8%-ot tett ki negyedéves összevetésben. A két legnagyobb gazdaság előzetes adatait az export felfutása mellett a javuló belső kereslet is támogatta, a német növekedés 1,5%-ot tett ki, a francia 1%-ot. A problémákkal küzdő országok közül a görög növekedés élénkült már, azonban a portugál gazdaság ismét recesszióba fordult.

A térség fő problémája Görögország: a nagy kérdés az, hogy az államadósság átütemezésére kerül-e sor, vagy pedig tovább pumpálják a hellén gazdaságba a pénzt az eurózóna tagállamai. Háda Bálint elmondta: az gyakorlatilag kizárható, hogy Görögország kilép az eurózónából, és annak is kicsi a valószínűsége, hogy a kötelezettségek átütemezéséhez folyamodna az ország - egyebek mellett az európai bankrendszerben bekövetkező dominó-effektus veszélye miatt. Ha az eredeti menetrend tartásához szükséges megszorító intézkedések miatt a politikai bizonytalanság eszkalálódik, akár még egy katonai puccs lehetősége is felmerülhet.


Forrás: Quaestor Navigátor

Ázsia: az infláció és Japán fékezi a növekedést

Háda Bálint felhívta a figyelmet: a legutóbbi Quaestor Navigátor felmérés óta az ázsiai régióban lelassult a növekedés - Kína növekedési üteme például egyszámjegyűre csökkent. Az ázsiai régió országainak növekedése átlagosan 1 százalékponttal mérséklődhet az év végére. Az inflációs nyomás erős, ami számos jegybankot további kamatemelésre kényszerít még. Az infláció mellett a márciusi földrengés japán gazdaságra fékezte az ázsiai növekedést. Az idei japán gazdasági pálya az elemzők várakozása szerint mindazonáltal egy „V” betűhöz lesz hasonlítható, vagyis arra számítanak, hogy csak átmenti lassulást okozott a katasztrófa.

Magyarország: a külföldiek bizalma visszatért, a belső fogyasztás még nem

A magyar gazdaság négy éve nem látott ütemben, 2,4%-kal bővült az első negyedévben, az előző év azonos időszakához képest. Háda Bálint szerint a legjobb hír, hogy a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány elérte a válság előtti szintet: ez a bizalom, vagy méginkább a bizalomteli várakozás jele. A várakozások alapja a kormány meghirdetett programja, melyben szigorú költségvetési politikát, az adósságráta és a kiadások csökkentését igérték. Az állampapírok kereslete akkor tolódhat el a hosszú távú instrumentumok irányába, ha ezek a vállalások valóban megvalósulni látszanak - hívta fel a figyelmet az elemző.

Kevésbé jó hír, hogy miközben az export - a német gazdaság élénkülésével párhuzamosan - továbbra is a növekedés húzóereje, a belső kereslet kilátásaiban nem látszik érdemi változás, a lakossági fogyasztás nem akar beindulni. A bankok hitelezési hajlandósága az elmúlt negyedévben nőtt, a lakosság azonban nem tűnik fogékonynak a hitelfelvételre. A személyi jövedelemadó változásoktól remélt kereslet nem jelent meg, egyedül a benzinkutak forgalma javult a magas árak miatt.


Forrás: Quaestor Navigátor

Az infláció az idei évben és jövőre is meghaladhatja a 3%-os célkitűzést. Az árfelhajtó erőt továbbra is a dráguló élelmiszerárak és a nyersanyagok jelentik. A Navigátor szerint a foglalkoztatási környezet is inkább romlott az első negyedévben,  a gazdaságilag aktívak (foglalkoztatottak és munkanélküliek együtt) száma alig változott a megelőző évihez képest.

Az év eleje óta eltelt időszakban a hazai részvénypiac forgalma jelentősen csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérve. Ennek a negatív folyamatnak több oka is van, az egyik, talán legjelentősebb okként a magánnyugdíjpénztárak kivonulását lehet megjelölni. A befektetői érdeklődés hiánya által okozott alacsony forgalom a következő hónapokban is fennmaradhat, mely növeli a hazai részvények likviditási kockázatát. A négy blue chip összesített vállalati profitja már harmadik negyedéve folyamatos emelkedést mutat, de a BUX index nem tudta követni a tendenciát.

A Quaestor elemzői továbbra is tartja álláspontunkat, miszerint a hazai piacon a likviditási kockázat miatt a négy nagy papírral (OTP, MOL, Richter, MTelekom) célszerű kereskedni, és a pozíciók hosszabb tartása helyett a gyorsabb profitrealizálásokra érdemes törekedni. Továbbra is tartják azon vélekedésület, hogy a Mol idén a BÉT legjobb befektetése lehet, amennyiben a működési környezet legalább olyan kedvezően alakul, ahogy azt az első negyedévben tette. Az Egisből válhatna újra a másik növekedési sztori a pesti tőzsde parkettjén, azonban valószínű, hogy ezt a várható kormányzati intézkedések meg fogják törni.

Árupiac: a nemesfémek helyett az élelmiszerek a fókuszban

A nemesfémekkel kapcsolatban érdemes lehet megvárni a Fed döntését. A nyersanyagpiaci trend szinte töretlen maradt év eleje óta, a likviditás kivonása a nemesfémeknek nem kedvez. Mintegy 20 közkedvelt nyersanyag piacának áttanulmányozása után a Quaestor elemzői a nyersolajat és egyéb olajtermékeket továbbra is vásárlásra javasolják. Az élelmiszerek piacán a cukrot, búzát, szóját, kukoricát, rizst tennék a vételi portfólióba.

Devizapiac: a Fed döntéséig maradhat a bizonytalanság

Tőzsde, devizapiac és árupiac: a legfrissebb árfolyamok a Privátbankáron >>
Az idei év első részében többnyire optimizmus uralta a piaci hangulatot, ami azt jelenti, hogy a magasabb kamatozású és/vagy kockázatosabb devizákat előszeretettel vásárolták a befektetők. Májusra kifulladt a hangulat, s jelentősen megnőtt a devizapiaci volatilitás. Új, határozott irányt nem elsősorban a makrogazdasági indikátorok, hanem a likviditással kapcsolatos várakozások adhatnak.

A Fed júniusban dönt arról, hogy szüneteltetheti a pénznyomtatást és felvázolja a kilépési stratégiák menetét. A döntés valamennyi instrumentum piacát érinti. Az euró piacára árnyékot vetnek most a finanszírozási problémák, így célszerű megvárni a június végét egy hosszabb távú pozíció felvételéhez.

A fejlett piaci devizák között az amerikai, ausztrál, új-zélandi, kanadai dollárt, továbbá a norvég és svéd koronát vásárolnák az elemzők az euróval és az angol fonttal szemben. Az amerikai dollárt a svájci frankkal és a japán jennel szemben szintén jó befektetési lehetőségnek tartják. A svájci frankot a japán jennel szemben előnyben részesítik. Az angol fontot az euróval szemben vásárolnánk negyedéves időtávra.

A devizapiaci stratégiai megfontolásokat arra alapozzák a Quaestor elemzői, hogy a Fed elkötelezi magát egy szigorúbb monetáris politika felé, s a dollár képes lesz a legtöbb devizával szemben ledolgozni korábbi veszteségeinek jó részét. A nyersanyagdevizákat és a svájci frankot is előnyben részesítik a portfólió összeállításában.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG