1p
Az egyszerűbb állam megteremtése érdekében olyan országos konzultációsorozat indult, amelynek célja, hogy a bürokrácia miatti költségeket minimálisra csökkentsék
Az egyszerűbb állam, azaz a hazai vállalkozások terheinek csökkentése érdekében országos konzultációsorozat indult, amelynek célja, hogy a résztvevők tudása, tapasztalatai és támogatása által összegyűjtsék azokat a legfőbb pontokat, amelyekkel sikerülhet a bürokrácia miatti költségeket mérsékelni.

Magyarországon ugyanis európai mércével mérve hatalmas terhet jelentenek a vállalkozóknak (a GDP 10,5 százaléka, szemben az európai államokban tapasztalható 3-mal) az admisztrációs költségek. Ezt az éves szinten - uniós sztenderd számítási módszer alapján megállapított - 3000 milliárd forintot első lépésben 105, azután pedig 400 milliárddal csökkentenék. A tervek szerint az intézkedések hatása 2012. január 1-től már érezhetővé  válik a vállalkozások számára. Ezeket követően pedig megakadályoznák, hogy újratermelődjenek a problémák.

A kormány egyik kitüntettett célja a vállalkozások erősítése, valamint 10 év alatt egymillió új munkahely megteremetése, ami csakis kizárólag a vállalkozásokkal együtt és általuk működhet - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, gazdaságstratégiáért felelős államtitkár a sorozat megnyitóján.

Hozzátette: csökkenteni kell az adó- és regisztrációs terheket, hiszen ezek jelenleg rendkívüli módon sújtják a cégeket.

Az államtitkár több fontos területet is kiemelt ezzel kapcsolatban. Fontos a kis- és középvállakozások külpiacra való kijutásának elősegítése, ugyanis ezek jelenleg csupán az ország exportjának a 18%-át adják, így ebben óriási potenciál rejlik. Készül egy innovációs stratégia is, amely szerint az évtized végére 1%-ról 1,8%-ra emelkedhet a cégek innovációra fordított költsége. Lényeges még a vállalatok finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésének elősegítése, ami a Széchenyi-kártya létrehozásával megkezdődött.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: az erős vállalkozások erős gazdaságot eredményeznek.

Meg kell harcolni a versenyképességért

Az államtitkár elmondta: nemcsak önmagunkkal, hanem a többi országgal is meg kell küzdenünk a versenyképesség terén. Jónéhány ország ugyanis még a 3% körüli terheket is rohamosan próbálja csökkenteni, versenytársaink tehát nem pihennek.

Szűk határidőt szabva a teljesüléshez ismertette: az első lépéshez június végéig születhet meg a jogszabályi háttér, a következő, 400 milliárdos csomag keretei pedig augusztusra lehetnek készen. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: mivel túllép a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörén - hiszen itt már ágazati problémákról van szó -, ezért rendkívül fontosnak tartja ezt a konferenciasorozatot.

A második szinten már olyan kérdésekben kell jó döntést hozni, mint például az önkormányzati bürokrácia csökkentése és a pályázatok kifizetésének gyorsítása - tette hozzá az államtitkár.

Elindították az egyszeruallam.hu honlapot is, ahol a szervezetek és egyének kapcsolatba tudnak lépni a minisztériummal. Az itt érkező javaslatokat be szeretnék építeni az augusztus végi keretbe. A rendezvénysorozat során pedig közvetlenül találkoznak a vállalkozókkal, és nem csak azt kérdezik tőlük, hogy mi nem jó, hanem, hogy milyen megoldásokat éreznek szükségesnek.

Cséfalvay Zoltán fontos mérföldkőnek nevezte a mikrovállalkozások számvitelében történt könnyítést (100 millióról 200 millió forintra nőtt a kötelező könyvvizsgálat alsó határa).

Hangsúlyozta azt is, hogy minden külföldi példát örömmel vesznek, hiszen - mint fogalmazott - ha mások meg tudják tenni, mi is meg tudjuk.

Arra kért minden vállalkozót, hogy kapcsolódjanak be a folyamatba és gyakoroljanak erős nyomást a minisztériumra. Ezek nélkül ugyanis nem mehetnek végbe jelentős változások - tette hozzá. A célszámokra Cséfalvay Zoltán szerint azért van szükség, hogy igazodni lehessen hozzájuk, és eltökélt szándékuk ezek elérése.

A legfontosabb a párbeszéd

Szöllősi László, vállalkozásfejlesztésért és iparért felelős helyettes államtitkár megerősítette, szükség van az egyszerűbb államra, hogy versenyképessé tehessék a hazai kkv-kat.

Teherátvétel tehercsökkentés helyett?

Végrehajtó szervként a rendezvénysorozat élére álltunk - mondta Bálint István, a Foglalkoztatási Hivatal szakmai főigazgató-helyettese. Kiemelte: a folyamat során rendkívül fontos a partnerség, a párbeszéd és a szakmai háttér erősítése. Hozzátette: a közelmúltban is fel tudtak már mutatni eredményeket. Ilyennek nevezte azt, hogy 151 helyszínen létrejött egy olyan gyorssegélyszolgálat, amely a kkv-k információhoz jutását szolgálja annak érdekében, hogy jövőjüket jobban meg tudják tervezni.

Bálint István elmondta, az a cél, hogy a vállalkozókkal közösen, együttes erővel bontsák le a bürokráciát. Ehhez azonban átlátható folyamatokra van szükség - hangsúlyozta.

Elrémisztő különbségek

Ezután a jelenlévő szakmai szervezetek képviselői is felszólaltak. Mindannyian üdvözölték az irányváltást, és azt, hogy a jelek szerint a minisztérium és a kormány szakít a korábbi gyakorlattal, és végre nem sanyargatják, hanem segítik a vállalkozásokat. Kiemelték: a szándék nagyon jó, hiszen ezek a terhek gyakorlatilag feleslegesen kidobott pénzt jelentenek a vállalkozások számára. Elhangzott az is, hogy az unió is azt kérte a tagállamoktól, hogy kerüljék a túlszabályozást, ami nálunk sajnos egyelőre nagyon is jellemző. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a folyamat során számítani kell a különböző lobbiszervezetek támadásaira, és ez a küzdelem nem lesz egyszerű. Kérték azonban, hogy a kormány legyen állhatatos és következetes. Emellett azt szeretnék, ha ezek a szervezetek is megoldási javaslatokkal állnának elő.

A szakmai szervezetek vezetői felhívták a figyelmet arra is, hogy az állammal szembeni bizalmat is erősíthetik a törekvések.

Felmérések alapján egy elrémisztő példát is felhoztak: míg az építőiparban egy építési engedély megszerzése Dániában 10 nap, addig nálunk nagyjából 8 hónap. Ez pedig óriási különbséget jelent. Az államtitkár ezzel kapcsolatban megismételte: ha ez ott működik, itthon miért ne működhetne?

Mi lesz a fiatalokkal?

A fiatal vállalkozókkal kapcsolatban elhangzott, hogy sajnálatos módon ma a 34 év alattiaknak csak egy nagyon szűk rétege vállalkozik, sokan elrettennek a bonyolult és sokszor átláthatatlan szabályozástól és a magas terhektől. Márpedig a kkv-szektor a generációváltás küszöbén áll, és a jelenlegi aggasztó helyzetben, amikor a fiatalok nagyobbik része a kivándorlásban gondolkozik és nem hajlandó vállalkozni, tenni kell valamit, hiszen sürget az idő.

Lényeges még az is - erősítették meg -, hogy egyik lépés se abba az irányba mutasson, hogy tovább erősíti a feketegazdaságot. Erre reagálva Cséfalvay Zoltán elmondta: a terhek csökkenésétől éppen azt várják, hogy kifehéredik a gazdaság, hiszen az intézkedések által több pénz marad majd a vállalkozóknál, amelyet visszaforgathatnak a cégükbe, az adóterhek csökkenésével pedig egyre kevésbé éri majd meg zsebbe fizetniük az alkalmazottaiknak.

Privátbankár - Szilágyi Balázs

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG