
Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes elmondta, hogy azok a fogyasztók, akik már ettek a visszavont termékekből, nincsenek veszélyben, mert a termék előállításához felhasznált guargumi mennyisége miatt a dioxintartalom nem érhette el a veszélyesség szintjét, amennyiben valósak a lekvárt szállító cseh cég adatai.
A Friesland Hungária kereskedelmi igazgatója egyelőre nem tudta megmondani, hogy a visszahívott termékek mennyisége mekkora, illetve mekkora kár érte a vállalatot. Szautner Péter tájékoztatása szerint ezzel a cég jelenleg nem foglalkozik, elsődlegesnek tekintik a fogyasztók biztonságát.
Cáfolta ugyanakkor, hogy esetleg más, a Friesland Hungária Zrt. által előállított termékben lehet dioxin-szennyezés. Leszögezte: a Friesland termékei megfelelnek a legmagasabb minőségi elvárásoknak, ezért a vállalat a jelenleg vizsgált tejdesszertek esetében is megnyugtató eredményre számít. Hozzátette: a cég saját vizsgálatai szerint amennyiben szennyezett alapanyaggal gyártották a terméket, úgy annak az egészségre ártalmas határértéke nem éri el a veszélyes szintet.
Újságírói kérdésre válaszolva a kereskedelmi igazgató közölte, a cég kártalanítja kereskedelmi partnereit a visszahívott termékek miatt ért veszteségeikért. Szautner Péter szerint a kereskedők nemcsak blokkal, hanem anélkül is visszavehetik a kérdéses termékeket.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közben azt javasolja, hogy a fogyasztók továbbra is kerüljék a guargumit tartalmazó ételek fogyasztását, amíg nem derül ki, hogy van-e a magyar piacon dioxinnal szennyezett adalékot tartalmazó élelmiszer. A vizsgálati eredmények a hét végére várhatók.
Az egyesület szerint a dioxinnal szennyezett guargumi egy újabb veszélyforrás a naponta elfogyasztott adalékanyagok, például színezékek, állagjavítók, vagy a növényvédőszerek mellett. Ezek együttes hatása már komoly veszélyt jelenthet. Dömölki Livia, az OFE vezető élelmiszer-szakértője elmondta: a dioxin az emberi szervezetben 14 pikogramm/testtömeg kilogramm mennyiség felett okoz mérgezési tüneteket. Egy pikogramm, a gramm egy-milliomod része.
Égetőbe velük!!!
Ha 0,1 százaléknál több a dioxin az élelmiszerben vagy az élelmiszeradalékban, akkor veszélyes hulladéknak minősül, és az erre vonatkozó előírások szerint kell ártalmatlanítani - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A tárca azonnali adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő és szakmai iránymutatást adott a felügyelete alá tartozó hulladékártalmatlanító létesítményeknek a dioxinnal szennyezett guargumival kapcsolatban.
A minisztérium álláspontja szerint a hulladékká vált élelmiszert a tárca felügyelete alá tartozó ártalmatlanító létesítményekben – hulladékégetőkben – kell megsemmisíteni. A dioxint tartalmazó élelmiszer akkor minősül veszélyes hulladéknak, ha a dioxin koncentrációja meghaladja a 0,1 százalékot. A veszélyes hulladéknak minősülő, dioxinnal szennyezett élelmiszert az adott hulladék égetésére engedéllyel rendelkező hulladékégetőben kell elégetni.
Az elkülönített, megsemmisítésre kötelezett élelmiszer tárolási, szállítási, őrzési és megsemmisítési költségeit a hulladék tulajdonosa viseli.
A Danone-termékekben nincs szennyezett guargumi
Az adalékanyagok fele nem káros - és a többi???
Olcsón is lehet jót nyalni: jégkrém-teszt
Guar-gumi: kerüld az E412-t!
MTI