1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este a www.felvi.hu oldalon. Sehová sem kellett maximális pontszám a bejutáshoz.
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este, nem sokkal nyolc óra előtt az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján, a www.felvi.hu-n. A pontszámok több mint 96 ezer felvételiző továbbtanulását határozzák meg.

Sehol sem volt szükség az idén a bejutáshoz a maximális pontszámra, vagyis 480 pontra.
A ponthatár a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakán a legmagasabb, itt 475 pontot kellett elérni.

A fővárosban, a Millenárison a rossz idő ellenére mintegy ezerötszázan várták a pontszámok megjelenését. Az adatsor Hiller István oktatási miniszter gombnyomására indult el és kezdett futni a kivetítőn. A tárca vezetője még a pontszámok megjelenése előtt közölte: egy átlagos felvételiző 343 pontot ért el, ami az új, 480 pontos rendszerben 71 százalékos eredményt jelent.

Nagy Gabriella, az OFIK munkatársa elmondta: az idén az új pontszámítási rendszerben elérhető maximumot sehol sem írták elő, a legmagasabb pontszámot, 475 pontot a Budapesti Corvinus Egyetem alapképzésében, nappali tagozaton, nemzetközi gazdálkodás szakon kellett elérni.   

A bekerüléshez 465 pontra volt szükség az Eötvös József Főiskolán német nemzetiségi óvodapedagógus szakon, államilag támogatott képzésben, nappali tagozaton. Magas pontszámot, 461 pontot kellett elérni a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodási képzésén, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának keleti népek és kultúrák - japán szakán 459 a ponthatár. Kiugró, 457 még a ponthatár a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) turizmus-vendéglátás szakán.

Az OFIK csütörtök esti gyorselemzéséből kiderül, hogy 450 pont felett országosan 22 esetben húzták meg a határt, ebből 10 szakot a BCE indított. Azok között a szakok között, ahol a legmagasabb a ponthatár, túlnyomórészt a gazdaságtudományi képzésterülethez tartozókat találni. A bölcsészettudományi képzési terület legnépszerűbb szakára, a pszichológiára négy karon is 450 pont fölött lehet csak bekerülni. A maximális 480 pontot az alapképzések nappali munkarendjére jelentkezők közül 261 diák érte el.

Ugyanakkor a minimális 160 ponttal lehet bekerülni 13 karra, így például a Debreceni Egyetem és a Dunaújvárosi Főiskola gépészmérnöki képzésére, valamint a Gábor Dénes Főiskola mérnök-informatikus szakára.

A felvi.hu adatai szerint a Semmelweis Egyetem általános orvos szakán az idén 432, az ELTE természettudományi karán 261-392, tanítói szakán 162 a ponthatár.

Nagy Gabriella közlése szerint jogászképzésre végül több mint háromezer hallgatót, mérnök-informatikus képzésre több mint 2700 diákot vettek fel. A gazdaságtudományi és menedzser szakterületen ötezernél több hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

A nemenkénti megoszlást tekintve a nők kerültek ki győztesen, 55 százalékkal; az új hallgatóknak 45 százaléka lesz férfi. Államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat. Mesterképzésre 3500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, a felsőfokú szakképzésben 12.500  a tanulók száma.

Azok a jelentkezők, akik jelentkezési lapjukon mobiltelefonszámukkal és hozzájárulásukkal erre engedélyt adtak, még csütörtökön SMS-ben is értesítést kaptak.

A felsőoktatási felvételi pontokat egy speciális algoritmus segítségével határozták meg, amely képes egyszerre vizsgálni a jelentkezők felvételi összpontszámát, az általuk felállított intézményi rangsort, a felsőoktatási intézményekbe felvehető, államilag támogatott hallgatók keretszámát és az intézményi kapacitásszámokat. A diákok felvételi összpontszámát, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt az idén már a 400+80 pontos rendszerben számították ki. A számítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (legfeljebb 200 pont), és a többletpontok (maximum 80 pont) képezik.

Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre csak azt a legalább középfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőt lehetett felvenni, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma elérte a 160 pontot, ez a jogszabály szerinti minimum ponthatár.

A 2008/2009-es tanévre 96.302 diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, közülük 5200-an mesterképzésre. A felvettek 65 százaléka államilag támogatott képzésen kezdheti meg tanulmányait.
A nappali tagozatosok aránya 69 százalék, részidős képzésben az újdonsült egyetemisták és főiskolások 28 százaléka vehet részt. Manherz Károly szakállamtitkár elmondta, arra számít, hogy a pótfelvételiken további mintegy 10 ezer hallgató kerülhet be a felsőoktatásba.

A szakállamtitkár az idei ponthatárok nyilvánosságra hozatala előtt közölte, hogy az idén mintegy 82 ezren bekerültek valamelyik egyetemre, főiskolára - ez a jelentkezők csaknem 85 százaléka. Tavaly mintegy 109 ezren jelentkeztek, s a felvételizők csaknem háromnegyedének - 81 ezernél több diáknak - sikerült bejutnia valamely felsőoktatási intézménybe. Két évvel ezelőtt a bejutási arány 70 százalékos volt.

Az Oktatási Hivatal a napokban besorolási döntést küld valamennyi jelentkezőnek, ez ellen a levél kézhezvételétől, illetve a tudomásra jutástól számított 15 napon belül - legkésőbb augusztus 15-i beérkezéssel - lehet fellebbezni, az oktatási miniszternek címzett, a hivatalhoz (1380 Budapest, Pf. 1190) benyújtott jogorvoslati kérelemmel.


Hiller: A munkaerőpiacra is figyeltek a jelentkezők

A felsőoktatás korszerűsítésének fontos eleme a felvételi rendszer átalakítása, amely szorosan kapcsolódik a finanszírozáshoz - hangoztatta a felvételi ponthatárok ismertetése előtt néhány órával Szombathelyen Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

 "A hallgató intézményválasztása és a hallgató teljesítménye határozza meg, hogy mely intézmény kap, mely intézmény nyer el államilag támogatott hallgatói helyeket, ezáltal értelemszerűen állami finanszírozást" - mondta sajtótájékoztatóján Hiller István. Hozzáfűzte: új számítási rend van ettől az évtől, az új 480 pontos felvételi értékelési rendszer átláthatóbb, a mezőny széthúzottabb, és teljes egészében tükrözi a teljesítményeket.

"Ez a szisztéma azt jelenti, hogy a hallgatói teljesítmény összekapcsolódik az állami finanszírozással és az intézmények színvonala, az oktatás elismertsége hozza a felsőoktatási intézmények számára az adófizetői pénzt" - mondta. Hiller István úgy vélekedett: az elmúlt évben ez a rendszer bevált, arról az elmúlt tizenkét hónap alatt a Rektori Konferenciával szinte folyamatosan tárgyaltak.
  
Szólt arról is, hogy az idei felvételin a legnépszerűbb szakok már tükröznek bizonyos változást, a választásnál a diákok jobban figyelembe vették a munkaerőpiaci igényeket. "Ez a természettudományok, a szolgáltatások, a magas színvonalú műszaki ismeretek elsajátítása felé viszi a magyar felsőoktatást" - mondta.

Van olyan szak, ahová 452-nél is több pont kellett
A gimisek nem félnek a kipontozódástól
Ügyelnek a ponthatárokra - még 2 nap
Felvételi: sok pontba kerül a népszerűség
Még hét idegölő nap vár a diákokra 

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG