1p
Mínuszba fordult a kelet-európai adósság-kibocsátók kockázati osztályzatainak fel- és leminősítési egyenlege. Kelet követi a nyugati tendenciákat.
Mínuszba fordult a kelet-európai adósság-kibocsátók kockázati osztályzatainak fel- és leminősítési egyenlege a második negyedévben, jelezve, hogy most már e térség adósminősége is romlik, nemcsak Nyugat-Európáé, áll a Moody"s Investors Service Londonban kiadott európai hitelfolyamat-elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő második negyedévi osztályzat-módosításait összegző áttekintés szerint Kelet-Európában a vizsgált időszakban három felminősítésre öt osztályzatrontás jutott, vagyis az egyenleg mínusz 2 volt.

A Moody´s szerint a mérleg a tavalyi második negyed év óta mindig pozitív volt. A hitelfolyamat-ciklus 2005 negyedik negyedévében tetőzött, amikor plusz 47 volt Kelet-Európa adósosztályzat-módosítási egyenlege a felminősítések javára, 48 besorolás-javítással és mindössze egy osztályzatrontással.

A hitelminősítő szerint a kelet-európai adósok egyes szektorokban most kezdik megérezni a nagybani - bankközi - likviditáspiacon tavaly óta terjedő válság és a lassuló gazdasági növekedés hatásait. A kulcsfontosságú euróövezeti kereskedelmi partnergazdaságok növekedésének lassulása és a felértékelődő kelet-európai valuták lassítják a térségből kiinduló exportot, de Kelet-Európa általános adósminősége még mindezzel együtt is jobb, mint Nyugat-Európáé, áll a Moody´s londoni elemzésében.

A cég szerint a nyugat-európai adósminőség "gyors eróziója" várható az idei második félévben. Ezt mutatja, hogy a Moody´s  listáján besorolással szereplő nyugat-európai adósság-kibocsátók közül az idei második negyedévben 21 volt leminősítésre jelölve, és csak ötre volt érvényben felminősítési vizsgálat.  A minősítési felülvizsgálatok a második negyedévben összesen 207,5 milliárd dollárnak megfelelő nyugat-európai adósságot érintettek, és ennek az adósságértéknek mindössze a 3,2 százalékára volt folyamatban felminősítési vizsgálat, áll a Moody´s londoni összesítésében.

A ház ugyanakkor a kelet-európai adósminőség további gyengülésével is számol. Az elemzés szerint a térség gazdaságai a valutaerősödés ellenére is küszködnek az inflációval; a magyar, a cseh és a lengyel jegybank egyaránt szigorította pénzügypolitikáját a kiugró infláció miatt, ami várhatóan nyomást gyakorol a vállalati szektor profitjára.

A londoni elemzői közösségben mindazonáltal most már többségi véleménnyé vált, hogy a forint meredek erősödése és a vártnál jobb legutóbbi inflációs adat véget vetett a magyar jegybank kamatemelési ciklusának. A Cityben az MNB Monetáris Tanácsának hétfőn tartott júliusi ülésére már senki nem várt kamatemelést - a 8,50 százalékos kamatszintet a jegybank nem is módosította -, és megjelentek az első - igaz, zömmel csak 2009-re szóló - kamatcsökkentési jóslatok.

A leminősítés kapujába került a Mol
Két dolog biztosabb a halálnál: a bank és a hitel
Nem sok értelme van az európai keménykedésnek

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG