Kevesebb romlott termék, kevesebb bírság
A június 16. és július 1. között tartott célzott ellenőrzéssorozat eredményeiről beszámolva a szakember elmondta: ezen időszak alatt kiemelten vizsgálták a méztermelőket, a szarvasmarha-telepeket, a vágóhidakat, a takarmány-kereskedőket, valamint az élelmiszerelőálítás és -forgalmazásban résztvevőket.
A kiskereskedelem területén a több mint ezer forgalmazó hely vizsgálata kapcsán öt forgalmazó hely tevékenységét függesztették fel, 62 esetben róttak ki bírságot, 3 millió 500 ezer forint értékben.
A zöldség-gyümölcs kereskedelem ellenőrzése során leginkább a termék származási helyének feltüntetése hiányzott, de találtak romlott terméket is, ezek az import termékek forgalomba már nem kerültek. Ezen termékkör vizsgálatában volt a legtöbb a bírság mértéke, valamivel több mint hatmillió forint.
Süth Miklós hozzátette: az élelmiszer-akadémia elindításának a célja, hogy a lakosság megismerhesse az ellenőrzéseket végző intézményeket, azok működését, és tájékoztatást kaphassanak arról, hogyan lehetnek tudatosabb vásárlók, hiszen a legjobb "szankcionáló" maga a vásárló. Az Élelmiszerlánc-akadémiát a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal hozta létre.
Kisebb forgalom a kiskereskedelemben
Rákkeltő lehet a festett hús
MTI