1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezúttal a gyermekek után járó társadalombiztosítási ellátásokat és családtámogatásokat vesszük sorra, és azt is kiszámoltuk, jobban jár-e a család anyagilag, ha a kismama visszamegy dolgozni
Cikkünk első részében körbejártuk a kismamák lehetőségeit a munkaerőpiacon, bekukkantottunk az állami és magánbölcsődék falai mögé, valamint megnéztük, hogyan védi a törvény a kisgyermekes anyukákat. Most a gyermekek után járó társadalombiztosítási ellátásokat és családtámogatásokat vesszük sorra, és azt is kiszámoltuk, jobban jár-e a család anyagilag, ha a kismama visszamegy dolgozni

Családi pótlék
Családi pótlékra jogosult a vér szerinti szülő, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van, valamint a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő, a gyám, továbbá az a személy, akihez a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.

A szociális juttatásokra vonatkozó részletes szabályoknak utánanézhet az államkincstár honlapján is!
A törvény 2010. augusztus 31-től hatályba lépő rendelkezésével módosul a családi pótlék folyósításának időtartama: a közoktatási intézményben tanuló gyermek után az eddigi 23. életév helyett 20 éves korig, illetve annak a tanévnek a végéig jár a juttatás, amelynek időtartama alatt a 20. életévét betölti.

A gyermeket közös háztartásban nevelő szülők bármelyike igényelheti a családi pótlékot, együttes nyilatkozattétel mellett. Ugyanazon gyermek után természetesen csak az egyik szülőt illeti meg családi pótlék. Több gyermek esetén külön-külön is igényelhetik az ellátást.

Ocskó Judit, a Conduco Human Kft. szakértője elmondta: a családi pótlékot bármelyik (együtt élő) szülő igényelheti. Jellemzően azonban az édesanya kéri az ellátást, mely több szempontból egyszerűsíti a dolgokat: a gyermek születését követően a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni egy helyen az anyasági támogatást és a családi pótlékot, így nem kell két különböző személynek intéznie a papírmunkát.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás egyösszegű támogatás Az a nő jogosult rá, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal terhesgondozáson vett részt (az anyasági támogatás a jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született). Szintén megkapja a támogatást az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték, valamint a gyám, ha a gyermek a születését követően 180 napon belül - jogerős határozat alapján - a gondozásába kerül. Az anyasági támogatás összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával - ez 2010. évben 64.125 Ft.

Terhességi-gyermekágyi segély
Az ellátásra az az édesanya jogosult, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. Az ellátás a szülési szabadság időtartamára, azaz 168 napon keresztül jár. A kismama dönti el, hogy mikor kezdi meg szülési szabadságát. Indítható a szülés napjától, de akár megkezdhető a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyikén is. A terhességi gyermekágyi segély összege a napi átlagkereset 70%-a.

A hatályos törvények szerint a szülési szabadság alatt terhességi-gyermekágyi segélyben részülő anya nem végezhet kereső tevékenységet - mondta Ocskó Judit.

Gyermekgondozási díj
2010. április 30-a után a gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik. A gyed a szülőnek a terhességi-gyermekágyi segély lejártát követő naptól a gyermek 2 éves koráig jár.

A gyed összege a naptári napi átlagkereset 70%-a, maximum összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér (2010-ben 73.500 Ft) kétszeresének 70%-a. Az ellátás a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Ha a biztosított nő egyidejűleg gyedre és gyesre is jogosult, választhat az ellátások között. Az újabb ellátást a választás napjától a korábban folyósított ellátás beszüntetésétől lehet megállapítani.

Ocskó Judit elmondta, a kismamák általában nem mennek vissza dolgozni a gyermek egyéves kora előtt. Ennek legfőbb oka, hogy gyed mellett nem lehet dolgozni, gyes mellett pedig csak a gyermek egyéves korától. Ha az édesanya mégis hamarabb munkába áll, akkor az édesapa igényelheti a gyedet a gyermek 2 éves koráig – ezt a megoldást rendszerint csak akkor választja a család, ha az édesanya munkavállalása nagyobb anyagi előnyökkel jár.

A gyed keresetfüggő, maximális összege bruttó 102.900 forint, ennél többet akkor sem kaphat a kismama, ha több százezer forintos volt a fizetése. A gyed a kereset pótlására szolgál, ebből következően az időtartama alatt nem lehet dolgozni.

Gyermekgondozási segély
A Gazdagmami.hu 1600 anya részvételével zajlott felmérése szerint az anyák 47%-a már a gyes/gyed ideje alatt tudomást szerez róla, hogy nem tud visszamenni eredeti munkahelyére. Egyre nő azoknak az anyáknak a száma, akik munkahelykeresés helyett inkább vállalkoznának.
2010. május 1-jétől a gyes időtartama két évre rövidül. Gyesre jogosult a szülő, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásában nevelt gyermek 2. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig. A gyermek nagyszülője is jogosult a gyermekgondozási segélyre, ha a gyermek az első életévét betöltötte, gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, valamint szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak, és egyetértenek a gyermekgondozási segélynek nagyszülő részéről történő igénylésével.

A gyermekgondozási segélyben részesülő személy kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat. A nagyszülőre más szabály vonatkozik: kereső tevékenységet a gyermek kétéves kora után napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

A gyes összege gyermekek számától függetlenül azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, ez 2010-ben 28.500 Ft. Ikergyermekek esetén a gyes havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-ával, vagyis 57.000 Ft.

Ocskó Judit elmondta: a kismama a gyes mellett akár teljes munkaidőben is dolgozhat a gyermek egyéves kora után, de ebben az esetben a gyedet le kell mondania. Ezzel nem feltétlenül jár rosszul a család, ugyanis az anya továbbra is kapja a gyest havi bruttó 28.500 forint összegben (a gyermek kétéves koráig), és emellett még kereső tevékenységet is folytat.

Gyermeknevelési támogatás
A munkaadó szemében a gyerekek száma kulcskérdés, ha arról van szó, hogy kit válasszon ki egy állásra. Így nagyon is diszkrimináló tényezőnek bizonyul a korral összefüggésben az utódok száma. Döbbenetes, hogy még a megnyerő külső sincs akkora súllyal jelen az állásinterjún, mint a gyerekek száma.
Az ellátásra a szülő, nevelőszülő, gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 2. életévének betöltésétől 8. életévének betöltéséig jár (2010. április 30. után). Megszűnik a jogosultság akkor is, ha a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét.

A gyermeknevelési támogatás havi összege - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, ez 28.500 forintot jelent. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magánnyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet maximum napi 4 órában folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.


Hogyan néz ki számokkal?

Nézzünk egy konkrét példát! Tegyük fel, hogy az édesanyának 180 ezer forintos bruttó fizetése volt a szülést megelőző egy évben folyamatosan. Ez azt jelenti, hogy az átlagkeresete is – amely a számítás alapja – bruttó 180 ezer forint. A terhességi-gyermekágyi segély 168 napig jár, mértéke az átlagfizetés 70%-a, vagyis bruttó 126.000 forint lesz, amely adóköteles jövedelem.

Ezt követően a kismama a gyedre jogosult, amely a gyermek kétéves koráig jár. A gyed mértéke a jövedelem 70%-a, de maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Bruttó 180 ezer forintos átlagfizetés mellett ez 102.900 forintot jelent, amely adó- és nyugdíjjárulék-köteles jövedelem. (A 180 ezer forint 70%-a ugyan több, ennél, azonban a gyed maximális összege 102 900 forint lehet.) A kismama ekkora keresetnél nem fog gyest igényelni, csak abban az esetben, ha visszamegy dolgozni.

A főállású anya gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesül. Ez akkor igényelhető, ha 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel. A gyetet a legkisebb gyermek 8 éves koráig folyósítják, összege megegyezik a gyes összegével, vagyis 28.500 forint, amely nyugdíjjárulék-köteles jövedelem. A gyes és a gyet adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ez azt jelenti, hogy ha nincs más jövedelme a magánszemélynek, akkor adómentes, de ha származik jövedelme, akkor adóalap-növelő tételnek minősül, és akár adókötelezettség is származhat belőle, ha az igénylő a magasabb adósáv szerint adózik.

A gyet mellett is lehet dolgozni, de ennek egy kicsit szigorúbb a szabályozása: napi 4 órát meg nem haladóan, részmunkaidőben lehet munkát vállalni, vagy időkorlát nélkül, ha az anya otthonában történik a munkavégzés.

A gyermek születéséhez kapcsolódó szülési szabadság (thgy) és az azt követő fizetés nélküli szabadság (gyed vagy gyes) első évére jár szabadság. Ezt kötelezően ki kell adni, amikor az anya újra jelentkezik munkavégzésre. A munka törvénykönyve így fogalmaz: "a munkáltató a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított 30 napon belül adja ki, ha az esedékesség éve eltelt."


Megéri visszamenni dolgozni?

Számításunk alapja továbbra is a 180 ezer forintos bruttó bér. Amennyiben a kismama úgy dönt, hogy gyermeke egyéves kora után visszatér a munkahelyére, akkor - amint azt feljebb is írtuk - le kell mondani a gyedet. Vagyis a havi bevétele ekkora fizetés mellett 154 137 forint lesz, ami a nettó fizetés és a gyes összege. Ha a nagyszülők tudnak vigyázni a kicsire, akkor értelemszerűen nem kell bölcsődei ellátást fizetnie a családnak. Viszont ha nem, akkor alapesetben is, amennyiben sikerül állami bölcsődei helyet találni, havi 8-10 ezer forintos kiadással számolhatnak. Így a fizetésből marad 144 137 forint. Magánbölcsőde esetén jóval magasabb összegekkel kell kalkulálni: a havidíjak 50 és 90 ezer forint között szóródnak. Főállású bébiszitter esetén még magasabb összegekre kell felkészülni, a gyermekfelügyelő fizetése 80 ezer forintnál kezdődik.  És akkor még nem számoltuk a kismama útiköltségét: lehetőség van kedvezményes kismamabérlet kiváltására, azonban ez csak a budapesti kismamákat érinti.

Ha az édesanya úgy dönt, hogy inkább otthon marad a gyes lejártáig, vagyis gyermeke kétéves koráig (2010. április 30. után csak két év a gyes - a szerk.), akkor a következő összegekkel kalkulálhat. A gyes összege 28 500 forint, 180 ezer forintos bruttó bér mellett a gyed összege 102 900 forint - a kismama választhat, hogy melyiket kéri. A különbség az előző számítás (144 137 Ft) és e között  (maximális gyed mellett)  41 237 forint, de csak abban az esetben,  ha sikerül önkormányzati bölcsődei helyet találni a gyermeknek. Megéri?

Cikkünk első részét itt olvashatja!

Májustól csak két év a gyes
Utalvány lesz gyes helyett?
A bölcsödék a büdzsé ellen
Bölcsődék-óvodák: szélhámosságot kiált a Fidesz
Bölcsődék, óvodák: egységben az erő?
5-6 gyerek jut egy bölcsis nénire

Privátbankár - Valentínyi Katalin

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG