1p
Kóka János szerint a Dávid Ibolya által javasolt gazdaságpolitika iránya helyes, és bár az SZDSZ és az MDF egyes kérdésekben másként gondolkodik, igyekeznek Európa felé húzni az országot
A Dávid Ibolya által javasolt gazdaságpolitika iránya lényegében helyes, és bár az SZDSZ és az MDF egyes kérdésekben másként gondolkodik, mindkét rendszerváltó párt "igyekszik Európa felé húzni az országot" - mondta Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Népszabadság múlt szombati számában megjelent interjúban többek között elmondta: pártja továbbra is kitart az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése mellett, és rugalmasak a Fidesz 16 százalékos, illetve az SZDSZ 20 százalékos javaslata kapcsán.

Kóka János az MTI-nek hangsúlyozta: látni kell, hogy a sikeres országok döntő többsége hasonló problémákkal birkózik, mint Magyarország. Ilyen az egészségügyi költségek, a jóléti kiadások és a nyugdíjak elszabadulása, a társadalom öregedése, a hitelválság, a globális és a regionális verseny erősödése - fejtette ki. Álláspontja szerint ezekre a kérdésekre a sikeres országok nagyon hasonló válaszokat adnak: korlátozzák az állam szerepét és kiadásait, csökkentik a vállalkozásokat és a munkahelyteremtést sújtó terheket.

A liberális politikus annak a véleményének adott hangot, hogy ha a magyar kormány adót emel, bürokratikus intézkedéseket hoz, ha végleg elbátortalanodik a nyugdíjrendszer, az adó és az egészségügy átalakításában, "akkor Európával ellentétes irányba megyünk, márpedig Magyarország ebben az évtizedben már többször ment a forgalommal szemben".

A frakcióvezető az MDF és az SZDSZ adójavaslatait összevetve azt mondta: a részleteket tekintve van különbség, de ez természetes. Lehet arról vitatkozni, hogy az egykulcsos adó 18 vagy 20 százalék legyen, hogy a mindkét párt által javasolt ezermilliárd forintos megtakarítást hány lépésben lehet elérni, de a lényegben egyetértenek: több pénzt kell hagyni az adófizetőknél és a vállalkozóknál, a segélyezési rendszert pedig úgy kell átalakítani, hogy munkára ösztönözzön.

Hozzátette: a szabad demokraták felfigyeltek arra, hogy Dávid Ibolya a legutóbbi nyilatkozatában a részletek tekintetében rugalmasnak mutatkozott, amikor arról beszélt, hogy akár az SZDSZ, akár a Fidesz javaslatait kész tárgyalási alapnak tekinteni. Kóka János megjegyezte, hogy a szabad demokraták parlamenti frakciója is teljes mértékben nyitott a tárgyalásokra.

Megjegyezte, hogy eddig nem volt könnyű meggyőzni az MSZP-t és a Fideszt, hogy "ha a világ északnak tart, akkor mi ne induljunk délnek". Most azonban - folytatta -, amikor a szakemberek között egyetértés van kialakulóban, van rá esély, hogy a politika és a gazdaság is nagyjából ugyanabban az irányban keresi a megoldást.

Kóka János elmondta: mivel minden párt adójavaslatában vannak értékelhető és hasznosítható elemek, őszre kialakulhat egy olyan koncepció, amelyet a parlament elé lehet vinni. Hozzátette: először lát arra esélyt, hogy a felelős ellenzéki pártok a "felelőtlen ellenzékiséggel és a nem kellően felelős kormányzati gazdaságpolitikával" szemben képesek legyenek megfogalmazni egy konszenzusos elképzelést.    Szerinte a legjobb az lenne, ha az ellenzéki erők ezt nem a kormánnyal szemben, hanem a kormánnyal egyeztetve tudnák végrehajtani. A politikus utalt rá, hogy Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke ezért is kért konkrét cselekvési programot a kormánytól; "nincs sok idő, a miniszterelnök nyár végére ígérte a választ".

Az SZDSZ frakcióvezetője szerint kevés a realitása, hogy megvalósuljon a Fidesz többéves költségvetés előkészítésére tett javaslata. Az viszont elképzelhető, hogy a pártok a gazdaság kiszámíthatósága érdekében három évre előre megállapodnak a kiadások és az adók csökkentésének mértékéről. Arra, hogy mennyire lenne hiteles egy hároméves program, hiszen a kormány a választások előtt ötéves adócsökkentésről döntött, amit később visszavont, Kóka János azt mondta, ennek a hitelét az ellenzéki pártok összefogása adhatná meg. Az elmúlt két évben a költségvetési hiány jelentősen csökkent, ezért ma egy fegyelmezett költségvetési gazdálkodás mellett a nemzetközi pénzpiacok és a magyar választók is nagyobb bizalommal fogadhatnak el egy ilyen programot.

A frakcióvezető nem ért egyet azokkal a politikusokkal, aki áfacsökkentéssel akarják mérsékelni az áremelkedés hatásait. Azt mondta, mivel Magyarország erőteljesen függ a külföldről importált energiától, keresni kell az energiatakarékosság és a függőség csökkentésének lehetőségeit. Az élelmiszerárak kapcsán úgy vélekedett, az államnak szociálisan érzékenynek kell lennie, de a drágulás hatásait nem az adók átalakításával, hanem agrárpolitika és a támogatáspolitika segítségével kell kivédeni.

 

"Sok a szó és kevés a tett"

A magyar politikában sok a szó és kevés a tett, különösen a Szabad Demokraták Szövetségénél. Ezt Dávid Ibolya, az MDF elnöke annak kapcsán közölte, hogy az SZDSZ frakcióvezetője szerint a gazdaságpolitikai kérdések nagy részében van esély a két párt között az egyetértésre.

Dávid Ibolya azt mondta, hogy a Magyar Demokrata Fórum nemzeti adószabadság programja kapcsán már megkezdődtek az ötpárti tárgyalások, amelyeken  az SZDSZ képviselője nem fogalmazott ilyen határozottan és egyértelműen, mint most Kóka János, aki egyébként pártelnökként meghívást kapott az egyeztetésre.

Az MDF elnöke kiemelte: ma sincs késő a tárgyalásokra. Hozzátette: továbbra is várja a szabad demokraták érdemi válaszát a Fodor Gáborhoz, a párt elnökéhez írt június 24-i levelére. A levélben Dávid Ibolya többek közt azt írta: az MDF szerint legfőbb ideje, hogy "Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közös asztalnál ismertessék, ki mit akar az országgal kezdeni".

Adócsökkentés: a Fidesz ötletén is rágódnak
Alakul az ezer milliárdos adócsökkentés 
Spájzol a kormány, vagy a kötelességét végzi?
Ha elmarad az adócsökkentés, béremelés sem lesz 
Járulékcsökkentés? Jobb, ha elfelejti!

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG