
A kutatás eredményeinek tanúsága szerint minden negyedik magyar naponta, vagy majdnem minden nap a tűzhely mellé áll és maga készíti el ebédjét, vagy vacsoráját. A sütés-főzés elsősorban a nők napi feladatai közé tartozik: a hölgyek 46 százaléka, míg a férfiak 2 százaléka főz napi rendszerességgel.
Az otthoni főzéshez kapcsolódó egyéb feladatok – így a bevásárlás és mosogatás, melyet a válaszadók 20 százaléka, illetve 48 százaléka naponta végez – szintén a mindennapos házimunkák közé tartoznak és a felmérés szerint e feladatok elvégzése is túlnyomórészt a hölgyekre hárul (a nők 81 százaléka naponta mosogat, 31 százaléka pedig naponta intézi a bevásárlást).
Az étkezéshez kapcsolódó házimunkák úgy spórolhatók meg legkönnyebben, ha otthonunkon kívül étkezünk. Ez azonban nem általános gyakorlat. A megkérdezettek 50 százaléka soha nem étkezik gyorsétteremben, 35 százaléka soha nem jár vendéglőbe vagy étterembe (ez az arány 2005-ben még 45 százalék volt) és 44 százalékuk soha nem élvezi a büfék kínálatát sem.
Bár a munkahelyi/iskolai étkezdék szolgáltatásait is csak viszonylag szűk kör veszi igénybe, a megkérdezettek 14 százaléka munkahelyi/iskolai étkezdében oldja meg a napi étkezését. Körükben legnagyobb arányt két csoport képvisel: egyrészt a 15-19 éves – középiskolás korú – korosztály, valamint a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező, egyedülálló, dolgozó férfiak.
Narancs-, banán- és gránátalmapárlat
Magasnak és erősnek kell lenni a túléléshez?
Gyorsan hazaküldik a kismamákat
Ezúttal a soványak aggódhatnak: belső kövérség
Mennyit ér egy anya munkája? Évi 25 milliót