1p
A legtöbbet javulók között volt az idei első negyedévben a magyar államadósság-törlesztés kockázatának piaci megítélése az egyik vezető londoni adatszolgáltató cég összesítése szerint
A legtöbbet javulók között volt az idei első negyedévben a magyar államadósság-törlesztés kockázatának piaci megítélése az egyik vezető londoni adatszolgáltató cég hétfőn közölt összesítése szerint.

A Markit által összeállított negyedéves kimutatás szerint a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az év eleje és az első negyedév utolsó kereskedési napja között 32,2 százalékot javult, és az irányadó ötéves futamidejű magyar CDS-kontraktusok díja így a negyedév végén 263 bázispont - 10 millió euró magyar államadósságra 263 ezer euró - volt.

Ez 125 bázispontos negyedéves javulásnak felelt meg a Markit adatai szerint, és ezzel Magyarország a tíz legtöbbet javuló CDS-díjszabású ország között volt 2011 első három hónapjában.

A felső tízes listán Magyarország a közép-kelet-európai EU-tagállamok közül egyedüliként szerepel; az élmezőnyben rajta kívül - Chile kivételével - nyugat-európai országok sorakoznak.

A magyar törlesztéskockázat piaci biztosítási ügyleteinek árazása az új negyedév indulása óta is jelentősen tovább javult.

Egy másik nagy londoni adatszolgáltató, a CMA DataVision, amely napi CDS-kimutatásokat és ennek alapján halmozott távlati törlesztésleállási kockázati számításokat közöl, hétfő délután 236 bázispont környékén mozgó magyar CDS-árazást jelzett. A CMA számítási modellje szerint ez a díjszabás azt jelenti, hogy a londoni CDS-piac szereplői ötévi távlatban 15,7 százalékos halmozott valószínűséggel árazzák Magyarország mint szuverén adós törlesztési leállásának kockázatát.

Ez messze jobb kockázati árazás, mint például az euróövezeti tag Görögországé, amely a CMA hétfő délutáni adatai szerint ezer bázispont - vagyis tízmillió euró görög adósságra egymillió euró - felett járt.

A CMA kockázatszámítási metodikája szerint a hétfői görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 57 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország szuverén adósi törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban, vagyis a piaci szereplők jóval nagyobb halmozott esélyt látnak arra, hogy Görögország öt éven belül törlesztésképtelenné válik, mint arra, hogy nem.

Az euróövezeti periféria adóskockázatának igen rossz piaci megítélését jelezte az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital több mint ezer befektetési társaság bevonásával elvégzett idei első negyedéves vizsgálata is. Ennek a minap Londonban közzétett eredménye szerint a felmérésbe bevont intézményi befektetők fele számol azzal, hogy Portugália, Görögország és Írország a következő három évben leáll adósságtörlesztéseivel, illetve adósságállományának átstrukturálására kényszerül.

A Markit hétfői kimutatásában a legnagyobb kockázatú - vagyis a legmagasabb CDS-díjszabású - szuverén adósok tízes csoportjában e három euróövezeti tagállam is szerepel, olyan országok társaságában, mint Vietnám, Argentína, Ukrajna vagy Venezuela.

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG