1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nemzetgazdasági miniszter szerint az országból "kipaterolt" IMF nem engedte volna, hogy bank- és ágazati válságadókat vessen ki a kormányzat, és a magánnyugdíjpénztárakból se tudtak volna 3000 milliárdot forintnyi megtakarítást átterelni az állami rendszerbe a nyugdíjreform keretein belül. Matolcsy György szerint a "gazdasági szabadságharc" első része miatt a jövő most már nincs veszélyben, a tárcavezető azonban így is áldozatot vár mindenkitől
A nemzetgazdasági miniszter szerint az országból "kipaterolt" IMF nem engedte volna, hogy bank- és ágazati válságadókat vessen ki a kormányzat, és a magánnyugdíjpénztárakból se tudtak volna 3000 milliárdot forintnyi megtakarítást átterelni az állami rendszerbe a nyugdíjreform keretein belül. Matolcsy György szerint "gazdasági szabadságharc" első része miatt a jövő most már nincs veszélyben, a tárcavezető azonban áldozatot vár mindenkitől.

Magyarország legsúlyosabb terhét, az államadósság okozta terhet csakis az emberek összefogásával, személyes áldozatok vállalásával lehet csökkenteni – idézi a kormányzati kommunikációs portál a Matolcsy György által kedden elmondottakat.

"Kipateroltuk az IMF-et" - Ön szerint jó ötlet volt?
Igen, ne diktáljanak nekünk.
Igen, már megvagyunk nélkülük is.
Egy biztonsági hitelkeretet még elfogadhattunk volna.
Nem, mert pár év múlva újra segítségre fogunk szorulni.









A miniszter a Széchényi Klub mai ülésén rámutatott: Magyarország gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az volt, hogy az elmúlt év folyamán a kormány „kipaterolta” az IMF-et az országból. Ez egy igen kockázatos cselekedet volt, sokan ugyanis úgy gondolták, hogy nincs élet a Valutaalap nélkül – fogalmazott Matolcsy György, hozzátéve: enélkül a lépés nélkül nem tudtuk volna alkalmazni a bankadót, a válságadókat, nem tudtuk volna átalakítani a nyugdíjrendszert, mert az IMF nem engedte volna. A Nemzetközi Valutaalap egyetlen olyan eszközt sem engedett volna használni, melyet a magyar kormány alkalmazott az elmúlt közel egy évben, melyek a jövő veszélyeztetése nélkül segítenek a szakadékból való kijutásban.

Ki lehet-e "paterolni" az IMF-et?
Magyarország IMF-tag így a valutaalap alapokmányában leírtakat vállalva a nemzetközi szervezet évente tart rendes, tagi felülvizsgálatot Magyarországon. Erre hazánk esetében legutóbb tavaly októberben került sor. A 2008-ban többek között az IMF-fel kötött hitelszerződésben vállaltakat Magyarországnak attól függetlenül be kell tartania, hogy nem élt egy újabb, biztonsági hitelkeret elfogadásának lehetőségével, mint például Románia. Szerződésünk a valutaalappal tavaly októberben járt le. A válság kitörésekor, 2008 őszén felvett 20 milliárd eurós hitelt már idén elkezdjük törleszteni, az első 2 milliárd eurós részletet december elején kell visszafizetnünk az Európai Uniónak (az EU adta a hitel egy részét). Ehhez azonban szükségünk volt dollárkötvények kibocsátására is. 

Ezután a kormány megalkotta a Széll Kálmán Tervet (az ebben foglalt konszolidációs lépések nagy része összhangban van az IMF technikai ajánlásaival), melyben rögzítették az államadósság csökkentésének módját és ütemét, majd ezt követően Magyarország új alaptörvényébe is beépítettek az államadóssággal kapcsolatos alkotmányos féket – sorolta az elmúlt hónapok gazdaságpolitikai eredményeit a miniszter.

A politikus elmondta: most a kormány arra kérte az országgyűlést, hogy törvénnyel emelje az összefogás az államadósság ellen mozgalmat jogszabályi szintre. Matolcsy György tájékoztatta arról a jelenlévőket, hogy gazdasági elemzők előrejelzései szerint, az elkövetkezendő tíz évben összesen 30 ország lesz képes csökkenteni az államadósságát. Ha sikerülne hazánknak megvalósítani a Széll Kálmán Tervben foglaltakat, akkor Magyarország benne lenne ennek a 30 államnak az első ötös csoportjában.


 A Széchenyi Klub mai ülésén. Túl a "gazdasági szabadságharc" első felvonásán


Az első forintok
“Összefogás az Adósság Ellen Alap” címen eredetileg dr. Rédly Elemér atya indított harcot az államadósság ellen. A győr-szabadhegyi plébános idén vehette át Mádl Dalma asszonytól a "Hit pajzsa" kitüntetést, az ünnepélyes ceremónián jelentett be, hogy az általa létrehozott alapba 1 millió forintot ajánl fel saját jövedelméből. Az atya korábban úgy nyilatkozott "erkölcsi megújulás nélkül nincsen gazdasági újjászületés".
Ugyanakkor sok elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány terveiben sok a kockázat, bár az kétségtelen, hogy a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott tételek egyelőre megnyugtatták a nemzetközi piacokat, és növelték a hazánk felé irányuló bizalmat is - erről a szakminiszter az ülésen nem beszélt. A GKI legfrissebb havi összeállítása szerint kétséges, hogy a szükséges szerkezeti reformok a kellő mélységig megtörténnek, bár több nemzetközi hitelminősítő szerint nem is kell majd minden fájdalmas lépést végrehajtani. Az jelenleg biztosnak látszik, hogy a kormány az idei, valamint a 2012-es hiánycélt is teljesíteni tuja majd. Az irány tehát helyes. A Széll Kálmán Terv végrehajtása kapcsán a miniszter a mai ülésen maga is többször feltételes módot használt.

Magyarország megújításának a legelején vagyunk, a gazdaság ágazatainak többsége még válságban van, még nem történt meg többek között a beruházási és foglalkoztatási fordulat sem – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter, hozzáfűzve: ahhoz azonban, hogy megtörténhessenek ezek a változások, először szükség volt egy pénzügyi konszolidációra. Egy év alatt azonban még a legjobb pénzügyi eszközökkel sem lehet megoldani minden problémát. Ezért is gondolkozik a kormány a Széll Kálmán Tervvel több éves periódusban. A komoly változásokhoz többek között idő, erkölcs, felkészült kormány kell, de szükség van a személyes áldozatok vállalására is – szögezte le Matolcsy György.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG