1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szinten tartotta az eddigi irányadó kamatlábat a jegybank. Simor András a döntés után elmondta: előzetes számaik szerint nem teljesült a tavalyi hiánycél
A jelenlegi összetételében utoljára ült össze a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, mely az előzetes várakozásoknak megfelelően leállította a kamatemelési ciklusát - az alapkamat maradt 6%.

Tavaly november óta két lépcsőben 25-25%-os kamatemelést hajtott végre a jegybank monetáris tanácsa, mely utoljára ült össze kamatdöntő ülésre a jelenlegi felállásában. A mostani kamattartás megfelel az előzetesen vártakkal, az MNB ugyanis eddig az infláció vártnál gyorsabb ütemével indokolta a monetáris szigorítást - a teljes kosárra számolt magyarországi infláció valószínűleg már tetőzött ugyanis.

A KSH legfrissebb GDP és inflációs adatai ugyanakkor ezt már nem támasztották alá - vélekedtek a múlt héten a piaci elemzők. Ebben teljes volt ugyan a konszenzus már a hétvégén is a londoni elemzői közösségben, a jövőt illetően viszont már nagy a bizonytalanság.



A piacok már előre beárazták a kamatdöntést, hiszen a forint árfolyama nem változott a bejelentést követően. Reggel kicsit gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, de az árfolyam továbbra is 270-es szint körül ingadozik.
Real-time devizapiaci árfolyamok a Privátbankár.hu-n >>>
Ennek fő oka a jegybanktörvény megváltoztatása, melynek értelmében az Országgyűlés 4 új tagot jelölhet a tanácsba - ők vélhetően március 2-án foglalhatják el hivatalukat. Londoni várakozások szerint a kormánypárt akaratának megfelelően ők valószínűleg a kamatszint csökkentése mellett foglalhatnak állást, bár a jegybank mozgástere e tekintetben meglehetősen szűk lesz a jövőben. A kormány részéről legalább is eddig mindkét kamatemelést kritika érte, mondván, azok makrogazdaságilag nem voltak indokoltak.

A jegybanki kamatpolitika jövőjét illetően a másik nagy kérdés pedig a piacok által várva várt Matolcsy György által kidolgozott kiigazító csomag lesz, melynek részletei továbbra sem ismertek, bár arról a kabinet a múlt héten már tárgyalt. A legfrissebb információink szerint a kiigazító csomag részletei még héten nyilvánosak lesznek.

A Monetáris Tanács értékelése szerint az elkövetkező két évben folytatódhat a gazdaság élénkülése, a kibocsátás szintje ugyanakkor mindvégig elmarad potenciálistól. A gazdaságot érő jelentős költségsokkok miatt a következő negyedévekben az infláció érdemben meghaladhatja a 3 százalékos célt - olvasható a jegybanki indoklásban.

A Monetáris Tanács a középtávú inflációs kilátásokat illetően a legfőbb kockázatot abban látja, hogy a tartósan cél feletti infláció miatt "a várakozások nem horgonyzottak", ezért a költségsokkok másodkörös inflációs hatásokkal járhatnak - a jegybank tehát ismételten utalt rá, a válságadók beépülhetnek a fogyasztói árakba.

Üzenet a tanács új tagjainak?

A 6%-nak elégnek kell lennie
A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt három hónap kamatemelései elősegítik, hogy a költségsokkok közvetlen hatásának kifutását követően az infláció a cél közelébe csökkenjen."A jelenlegi kamatszintnek elégnek kell lennie" - mondta a jegybanki sajtótájékoztatón a Londonban is hangoztatott tételt Simor András.
A kamatdöntő ülést követően Simor András jegybank elnök többször is megismételte, hogy a tanács ismételten az inflációs várakozást vette alapul döntése meghozatalakor. A jegybank a jövőben is ez alapján fogja meghozni döntéseit - Simor ezzel valószínűleg az új felállású monetáris tanács munkájára is utalt, elemzői körök korábban ugyanis utaltak rá, hogy az majd a kormány szándékainak megfelelően az enyhébb monetáris politika felé tolhatja az MNB-t. Simor András újságírói kérdésre elmondta, nem kérték ki a tanácsát, kik legyenek az új tagok, és nem is tudja, hogyan változik majd meg a tanács összetétele (a jegybank elnök a törvényi háttér megváltozása miatt a jövőben nem jelölhet tagot).

Az alacsony maginfláció és a versenyszféra béreinek visszafogott dinamikája megerősíti, hogy a gyenge belső kereslet és a magas munkanélküliség fegyelmezőleg hat az árazási és bérezési döntésekre. A gazdaságot ugyanakkor kedvezőtlen költségsokkok érik. A nyers élelmiszerek és az üzemanyagok áremelkedése inflációs nyomást eredményez. Mindezek eredőjeként az infláció 2011-ben jelentősen meghaladhatja a 3 százalékos inflációs célt. Az infláció alakulása középtávon jelentős mértékben függ a költségsokkok fogyasztói árakba történő begyűrűzésének mértékétől.

 A Monetáris Tanács fontosnak tartja, hogy az átmeneti árszintnövelő hatások ellenére az árazási és bérezési döntések továbbra is a még mindig jelentős kihasználatlan kapacitásokkal és a laza munkapiaci kondíciókkal összhangban alakuljanak. A vállalati teljesítményekkel összhangban nem lévő esetleges béremelések nemcsak az inflációs cél elérését, de a munkahelyek biztonságát is veszélyeztethetik - a kamatdöntést indokló dokumentum e tétele nyilvánvalóan a kormánynak szólt, amely az adóváltozások kapcsán a piaci szereplőktől is szeretné kikényszeríteni, hogy a bérek ne csökkenjenek. Az indoklás ismertetése után Simor András is megerősítette, az "erőltetett beavatkozás a bérek alakulásába" káros lehet, a bérdinamika meghatározása része a vállalkozások szabadságának. 

A jegybank függetlenségét firtató kérdésre Simor elmondta, hogy nemcsak az intézmény függetlensége, hanem annak látszata is nagyon fontos. "Már önmagában az is kártékony lehet, ha a piacok vagy a befektetők, elemzők úgy gondolják, a monetáris politikát irányító MNB nem független, ez pedig csökkentheti a jegybank által a jövőben meghozott döntések erősségét" - mondta az elnök.

Az új tanács is emelhet kamatot?
Az Equilor gyorselemzése szerint a magyar kamatpályát továbbra is leginkább külső tényezők (kockázati felár, globális befektetői hangulat) és az inflációs kilátások határozzák meg a jövőben. A cég elemzői a jegybank törvény módosítását ugyanakkor az MNB függetlenségének megcsorbításként értelmezik, mint írják a jövőben az új és régi tagok között nagy vita várható. A várhatóan márciustól hivatalba lévő új tagokat ugyanis azok a parlamenti szakbizottságok jelölik, melyek többségében a kormánypártok szava dönt, majd a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP szavazza meg őket, hogy azt Schmitt Pál köztársasági elnök átadja nekik megbízólevelüket. A Monetáris Tanácsot a jövőben megosztottság jellemezheti - vonja meg a mérleget az Equilor a korábbi hetek kormányzati kijelentései után.

Kockázati tényezőkkel mindenképpen kell számolnia az új felállású tanácsnak is, annak politikai színezetétől függetlenül, hiszen a felfelé ható inflációs kockázatok növekedése és a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság esetleg hirtelen bekövetkező csökkenése – ami Magyarországot kifejezetten negatívan érintheti – további kamatemeléseket idézhetnek elő.


Nem fog teljesülni a tavalyi hiánycél

A héten megtudjuk, mit rejt a reformcsomag

A KSH és a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján a tavalyi hiánycél teljesült, 3,8% lett a bruttó hazai termék arányában - ezt a szokásos bejelentést megelőzve még január első hetében maga Orbán Viktor jelentette be. A jegybank múlt heti kimutatása alapján azonban a tavalyi hiánycél 4,7% lett. A különbségről a jegybank első embere elmondta, a két szám nem összehasonlítható, hiszen míg a jegybank a finanszírozási oldalról nézi a számlákat, addig az NGM és a KSH a költségoldalt vizsgálja. A két szám eltérése nem meglepetés, de egymásból levezethetőnek kell lennie a két adatnak. Simor szerint ez viszont nem fog sikerülni, mint elmondta, szerinte a tavalyi hiány valószínűleg 4,2% lesz (az önkormányzati szektor adataival együttesen), vagyis túllépjük a vállalt szintet. Az elnök elmondta, hogy ezek egyelőre előzetes kalkulációk.

Kérdés, hogyan hat majd ez a kockázati megítélésünkre, a Monetáris Tanács az előző két ülésén nem foglalkozott ezzel. A mostani indoklás szerint Magyarország kockázati megítélése javult, ez azonban inkább egy pozitív korrekciónak tekinthető a tavaly novemberi romlás után - illetve érződik az is, hogy a piacok kivárnak: a kiigazító csomag részletei nagyban befolyásolják majd, hogy milyen lesz Magyarország megítélése a befektetők körében. Simor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az MNB nem feledkezik meg a kockázatok mérlegeléséről, és természetesen tisztában van a CDS-árazással is. A kamatdöntéseket a jövőben is csak akkor fogja mindez befolyásolni, ha hosszú távú hatásokról lesz szó - mondta az elnök, aki szerint, ha lesz ilyen eleme a kiigazító csomagnak, akkor az a kamatdöntésekben is meglátszódik majd.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG