1p
Gráf József szerint jövőre meg kell változnia a magyar agrárgazdaság támogatási rendszerének, át kell térni az Egységes Mezőgazdasági Támogatási Rendszerre, az SPS-re.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mindenekelőtt azzal érvelt az új mezőgazdasági támogatási rendszer mellett - az SPS bevezetését támogató szervezetek budapesti konferenciáján -, hogy az a magyar gazdálkodók számára kedvezőbb, kiszámíthatóbb támogatást, forrásokat jelent 2013-ig, mint az eddigi rendszer.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: az unió régebbi tagállamai és két újonnan csatlakozott ország is ezt a rendszert alkalmazza. A támogatás alapját általában ezekre az országokra szabják, ezért is kedvező az átállás Magyarország számára.

Az SPS a földtulajdonnal és bérlettel rendelkező, a földjüket művelő gazdálkodók számára biztosít forrásokat, így háttérbe szorítja az úgynevezett sofa-farmereket (akik nem tesznek semmit, úgy várnak jövedelmet a földjük után), gátat szab a spekulációnak.

Gráf József leszögezte: az SPS bevezetése nem politikai, hanem gazdasági kérdés, mivel az új szisztéma egyszerűbbé és átláthatóbbá, valamint stabilabbá teszi a gazdálkodók számára a forrásokhoz való hozzájutást. Megismételte azt is: a támogatások az új rendszerben vagyonértékű joggá válnak, amit a gazdálkodó földdel vagy szabadon adhat és vehet.

Az SPS két támogatási elemből tevődik össze, amit Magyarország hibrid modellként alkalmaz majd. Az egyik a regionális támogatások, amelyeket a gazdálkodók az általuk folytatott termeléstől függetlenül, alanyi jogon megkapnak, ha regisztrált mezőgazdasági termelők. Emellett a kiegészítő támogatásra is joguk lesz. Ez utóbbit úgynevezett történelmi alapon számítják ki minden gazdálkodó számára egyéni módon.

Az úgynevezett történelmi alap a 2006-os év lesz, ez dönti el, hogy mekkora támogatási részt kap majd ennek alapján a gazdálkodó. A számítás alapja ugyanis az lesz, hogy milyen támogatott tevékenységeket folytatott ebben az évben.

Ennek alapján a gazdálkodó 2013-ig pontosan tudni fogja, hogy egy-egy adott évben mekkora támogatást vehet igénybe és mekkora forrásösszeggel kalkulálhat. Így a támogatás lényegében függetlenné válik a termeléstől, azaz a támogatás nem függ attól, hogy ki, milyen mezőgazdasági tevékenységet folytat, azt a piac határozza meg.

A gazdálkodók az új rendszer bevezetésével a miniszter szerint stabilabb birtokviszonyokra számíthatnak. Jelezte: erre azért is szükség van, mert három év múlva, azaz 2011-ben megnyílik a magyar földpiac, és ez új viszonyokat teremt a magyar mezőgazdaságban. Mindezt pedig csak az SPS rendszerrel lehet kezelni a magyar gazdálkodók számára kedvező módon. 

A miniszteri tájékoztatót követően 15 szakmai és érdekképviseleti szervezet nyilatkozatot írt alá annak támogatására, hogy az SPS rendszert 2009-től vezessék be Magyarországon.

Az aláírók szerint a rendszer bevezetése azért szükséges, mert stabilizálja a földhasználati viszonyokat, továbbá gátat szab a spekulációnak, valamint a földhasználók és a földjüket saját maguk művelő földtulajdonosok kiszámítható támogatáshoz jutnak.


A Magosz kiakadt

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) megdöbbenéssel értesült arról, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a mai napon, ismételten csak a kormánnyal „baráti érdekképviseleteket” és a köztestületként működő Agrárkamarát hívta meg arra az egyeztetésre, amelyen egyszerűsített gazdaságtámogatási rendszer, az SPS 2009. évi bevezetéséről folytattak tárgyalást - tartalmazza az agrár-érdekképviselet közleménye.

A rendezvényt, az MTI-hez a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) által eljuttatott meghívó szerint azok az érdekképviseletek és szakmai szervezetek szervezték, amelyek egyetértenek, és kívánatosnak tartják az SPS jövő év eleji bevezetését. Ezek a szervezetek kérték fel az agrárminiszter, hogy adjon tájékoztatást az új támogatási rendszer bevezetésének előkészítéséről, és az SPS szükségességének indokairól.     

A Magosz szerint az egyeztetésre azon érdekképviseletek – közöttük a Magosz is – akik nem támogatják az SPS 2009. évi bevezetését - nem kaptak meghívást, így álláspontjukat az új támogatási rendszerrel kapcsolatban nem tudták kifejteni. "Az agrártárca ezen magatartása diszkriminatív és megosztó, amit a Magosz határozottan visszautasít" - áll a Magosz közleményében.

A Magosz álláspontja az SPS 2009. évi bevezetésével kapcsolatban változatlan, ezt a támogatási rendszert a Magosz elutasítja. Az érdekképviselet úgy véli: a gazdák számára egy igazságtalan rendszerről van szó, amely elfogadhatatlan.
   
Az SPS jövő évi bevezetését a Magosz az alábbi szempontok alapján utasítja el: Magyarországon nem kerültek meghatározásra az agrárpolitikai és birtokpolitikai prioritások, nincs történelmileg kialakult birtokszerkezet, üzemi szerkezet és bérleti rendszer. Így a történelmi bázis sem határozható meg addig, amíg a konkrét adatok nem állnak rendelkezésre és a prioritások nem kerülnek meghatározásra.

Nem készült hatásvizsgálat, nem kerültek kidolgozásra és bemutatásra, hogy az SPS bevezetésének következményei milyen hatással lesznek a földhasználati viszonyokra, a birtokviszonyokra, a földbérleti díjakra, a föld árára, a tulajdon és a birtokszerkezet alakulására.

A jelenleg alkalmazott SAPS rendszer rugalmas, nem akadályozza, sőt a termelők számára világos, átlátható és a versenysemleges szabályaival még támogatja is az átalakulást, az üzemek növekedését, a birtok koncentrációt, a fejlesztést - vélik a Magosznál.

A Magosz ezen indokok alapján utasítja el az SPS jövő évi bevezetését, és a jelenlegi egyszerűsített területalapú támogatási rendszer alkalmazásának meghosszabbítását kéri az agrártárcától, összhangban az Európai Unió erre vonatkozó álláspontjával.

Gazdasági Egyeztető Fórum alakul 
A gazdálkodókkal fizettetik a kormány hibáit?
Az EU késlekedik, Magyarország segítene

MTI

 

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG